Jelenlegi hely

Fánkok a farsangi mulatságra

A vízkereszttől nagyböjtig tartó, vidámsághozó-télűző ünnepünk a farsang, melynek elengedhetetlen kelléke a farsangi fánk. A fánkok készítése jó mulatság, még a kicsik is könnyedén tudnak benne segíteni, imádják lyukasztani a közepét és a csörögét is formázni, bátran hagyjuk őket segíteni, a kisült finomságok közül az övék biztos jó kedvre derít mindenkit!

Farsangi fánk

Hozzávalók 4 főre:

  • 60 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 3,5 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 4 ek cukor
  • 2 tojássárgája
  • 7 dkg margarin
  • olaj a sütéshez
  • porcukor a szóráshoz


Elkészítés:

  1. Az élesztőt langyos cukros tejbe morzsoljuk, majd felfuttatjuk. Azt tudni kell, hogy 36 fok az ideális hőmérséklete a tejnek és még jobb lesz a tészta, ha az élesztőbe pár perc habosodás után szórunk bele egy kis lisztet, és az ujjunkkal kicsit összekeverjük, majd tovább kelesztjük. Így kb. 15 perc alatt készen is van az élesztőnk, ez egy fontos része az igazán jó szalagos fánknak. Beleöntjük a lisztbe, majd hozzáadjuk a tojásokat, a maradék cukrot, sót, a többi langyos tejet felváltva a langyos vajjal.

  2. Összegyúrjuk az egészet, jól kidagasztjuk, majd jól bebugyolálva duplájára kelesztjük.

  3. Deszkára kiborítjuk, kicsit ellapogatjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk, és még így is kelesztjük kb. fél órát.

  4. Az olajat felforrósítjuk, a fánkokat felfordítjuk, alul az ujjunkkal lyukat nyomunk bele, és úgy sütjük. Először letakart edényben, majd levesszük a fedőt, és megfordítjuk a fánkokat. Vigyázzunk, ne hirtelen süssük, mert a közepe nem sül át! A kiszedő tányérra mindig tegyünk papírszalvétát, hogy a felesleges zsiradékot felszívja. A végén porcukorral és finom baracklekvárral ízesítjük.


A másik elengedhetetlen farsangi recept a forgácsfánk, avagy a csörögefánk:   

Csörögefánk

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 5 tojássárgája
  • 4 evőkanál cukor
  • csipet só
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 12,5 dkg puha margarin
  • 2ek tejföl
  • pár csepp rumaroma

A sütéshez:

  • olaj
  • A tetejére:
  • porcukor
  • baracklekvár
  • reszelt citromhéj


 A jó csöröge ropog és morzsállik!  

Elkészítés:

1.      A lisztet egy tálba szitáljuk, az olvasztott margarint a liszthez adjuk. Beletesszük a tojások sárgáját, a cukrot és a vaníliás cukrot, a rumot, citromhéjat és közepesen lágy tésztát gyúrunk belőle. Fóliába csomagoljuk és egy órára hűtőbe tesszük.

2.      Majd kb. 3 mm vastagságú téglalapformára nyújtjuk, természetesen picit lisztezzük meg a deszkát, hogy ne ragadjon oda a nyújtás közben, és derelyeszaggatóval  kb. 8x5 cm-es téglalapokra vágjuk. Egy-egy lapot aztán hosszában bemetszünk és a résen alulról befordítjuk a téglalap mindkét rövidebb oldalát. Így kapjuk meg a hagyományos csörögefánkformát.

3.      Forró olajban arany barnára sütjük, papírszalvétára szedjük, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön. A végén pedig porcukorral és finom baracklekvárral ízesítjük.

4.      Jó étvágyat!

Partnereink