Jelenlegi hely

Tudatosan vásárolsz?

Napjainkban egyre fontosabb az egészséges táplálkozás és a tudatos vásárlás, mégis gyakran csak levesszük az polcról az élelmiszereket, talán csak a szavatossági idő lejártát figyeljük, sietve vásárolunk. Mit tehetünk, hogyan készüljünk fel a tudatos vásárlásra? A környezettudatosság jegyében és az élelmiszerpazarlás elkerülése érdekében, íme néhány jó tanács, amire érdemes odafigyelned!

1. Bevásárlólista

Az összeszedettebb és gyorsabb vásárlás érdekében írj bevásárlólistát! Vásárlás előtt gondold át, hogy mire is van ténylegesen szükséged, nehogy végül a termék bontatlan csomagolásban, romlottan a kukában landoljon. Mindemellett a bevásárlólista egy szuper pénztárcabarát tipp is!

2. Bevásárlószatyor

Ha bevásárolni indulsz, vigyél magaddal kosarat, hátizsákot vagy más bevásárlótáskát, hogy a megvásárolt élelmiszereket majd abban szállítsd haza! Én a vászontáskák híve vagyok, mert nagyon strapabíróak és a tervezőknél lehet nagyon dizájnos darabokat találni. Ez egy környezet- és pénztárcakímélőbb módszer, mintha minden egyes bevásárlásnál vennél egy-egy nejlonszatyort a kasszánál.

3. Helyes tárolás

Tárold megfelelő helyen és hőmérsékleten a megvásárolt élelmiszereket! Ha nem is tudod pontosan minek hol a helye, a termék csomagolásán kötelező feltüntetni a tárolási információt, így könnyen lelesheted! Ha pedig ez sem elég, ide kattintva még több segítséget találsz!

 

4. Szavatossági, minőségi idő

Figyelj a szavatossági időkre! Legyél tisztában, hogy minek mikor jár le a szavatossági vagy minőségi ideje, mit kell hamarabb elfogyasztani! Ezzel a tudással tervezd meg étkezéseid tartalmát! Ilyenkor az sem baj, ha az aznapi vacsora vagy a holnapi ebéd egy ügyesen összetákolt valami, ami a mindjárt lejár alapanyagokból készül.

Tudod mi a különbség a kettő között?

Élelmiszer biztonsági szempontból a fogyaszthatósági idő a legfontosabb dátum. A “fogyasztható” kifejezést a gyorsan romló élelmiszereinknél (pl.: hús, tojás, tej, tejtermék) szokták használni.  Azt jelenti, hogy a megadott dátum után elfogyasztott élelmiszer már nem garantáltan biztonságos.

A maximális biztonság érdekében egyébként sokszor a tényleges fogyaszthatósági időt megelőző, 5-10 nappal korábbi dátum kerül a termékekre. Magyarul, ha a fogyaszthatósági idő letelte után Te mégis belenyalsz a joghurtba, akkor azt már csakis saját felelősségedre teszed!

A “minőségét megőrzi” felirat pedig azt jelzi, hogy az adott élelmiszer a határidő lejártáig – megfelelő helyen, hőmérsékleten tárolva – meddig őrzi meg élvezeti értékét. A jelölt határidőn túl a termék állaga vagy megjelenése már csökkenhet, de ettől még fogyasztásra alkalmas maradhat!

 

Nagy Nóra Zsófia 
Dietetikus

Web: Táplálkozz okosan

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól.

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól

Kezdő anyukák első játszóterezéseik előtt gyakori kérdés: - Ti mit vesztek fel? Mit visztek magatokkal? Mi kérdeztünk, ti meséltetek. Néhány hasznos tipp gyakorlott játszóteres anyukáktól.
A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Gondolnád, hogy ezek a szavak szoros összefüggésben vannak egymással?
A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Hol az összefüggés? Nézzük meg, melyik játék miben fejleszt!
Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni (neve tájegységenként változik): úgy készül, hogy a krumpliból készült tócsnitól eltérően a krumpli helyett különféle zöldségeket használunk. Felhasználás egyik feltétele, hogy a zöldség reszelhető legyen

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére