Jelenlegi hely

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.

Sőt, még büszkén hirdetik is, hogy ők pár óra alvással is képesek nap mint nap "pörögni".

Hallottam már azt a megközelítést is, hogy a kevés alvás az erő jele, míg a fáradtság a gyengeségé.

Pedig a jó alvás alapvető fontosságú az egészségünk és jólétünk szempontjából számos okból:

 • Testi regeneráció: Az alvás során a testünknek lehetősége van regenerálódni és gyógyulni. Például a szervezetünk számos hormont termel alvás közben, amely részt vesz az immunrendszer erősítésében és a sebek gyógyításában.
 • Kognitív funkciók: Az alvás elengedhetetlen az agy kognitív funkcióinak, például a memóriának, a tanulásnak és a döntéshozatalnak a támogatásához. Egy jó éjszakai alvás javíthatja a koncentrációt és az éberséget, míg az alváshiány csökkentheti ezeket a kognitív képességeket.
 • Hangulat és mentális egészség: A jó alvásnak kulcsfontosságú szerepe van a hangulat szabályozásában és a mentális egészség megőrzésében. Az alváshiány az érzelmi instabilitáshoz, az irritabilitáshoz és a stresszhez.
 • Szív- és érrendszeri egészség: Az elégtelen alvást növelheti a szívbetegségek, az elhízás és más érrendszeri problémák kockázatát. A jó alváshoz a vérnyomás szabályozása és az egészséges szív-érrendszeri funkciók fenntartásához.
 • Anyagcsere testsúly: Az alváshiány és befolyásolhatja az anyagcserét, a testsúlyt. Az elégtelen alvás összefüggésbe hozható a túlsúllyal és az elhízással, mivel hatással van a vércukorszintre és az étvágy szabályozására.
 • Immunrendszer: Az alvásnak szerepe van az immunrendszer erősítésében, ami segít megvédeni a szervezetet a fertőzésektől és betegségektől. Az elégtelen alvás hajlamosíthat az immunrendszer gyengülésére és a fertőzések betegségének növekedésére.

Ezek csupán néhány példa arra, hogy miért fontos a jó alvás az egészségünk és jólétünk szempontjából.

Nézzük, hogyan tudjuk javítani az alvási minőséget!

 • Tervezett alvásidő: Próbálj meg minden nap azonos időben leni és felkelni, hogy kialakítsd a tested számára egy rutinszerű alvási ütemtervet. Ez lehet a testnek és az agynak megszokni, hogy mikor van alvásra és mikor ébrenlétre ideje.
 • Kényelmes környezet: Biztosítsd, hogy az alvásodhoz használt környezet csendes, sötét és hűvös legyen. Egy kényelmes matrac és párnák is hatnak a jobb alváshoz.
 • Kerüld az elektronikai eszközöket: Próbálj meg legalább egy órát lefekvés előtt kikapcsolni minden elektronikai eszközt, mint például a telefonokat, tableteket vagy számítógépeket. Az elektronikai készülékek kéke gátolhatja az alvást készülődését.
 • Kerüljük a koffeint és más stimulánsokat: Kerüld a koffeintartalmú italokat, mint például a kávét, a teát vagy az energiaitalokat, legalább néhány órával lefekvés előtt. Az alkohol is zavarhatja az alvást, ezért érdemes mérsékelten fogyasztani, különösen este.
 • Relaxációs technikák: Próbálj ki relaxációs technikákat, mint például a légzésgyakorlatokat vagy a progresszív izomlazítást, hogy segítsd a tesztet és az elméd a stressz csökkentését és az elalvás elősegítését.
 • Szabályozott étkezés: Kerüld a nehéz, fűszeres ételeket és nagy étkezéseket lefekvés előtt. Próbálj meg könnyű étkezéseket fogyasztani, és kerüld az étkezést közvetlenül lefekvés előtt.
 • Rendszeres testmozgás: A rendszeres testmozgás javítani az alvási minőséget, de próbálj meg késő délután vagy korán este mozogni, hogy ne serkents túlságosan a szervezetedet levés előtt.
 • Stresszkezelés: Próbálj meg különböző stresszkezelési technikákat alkalmazni, mint például a meditációt vagy a jót, hogy csökkentsd a mindennapi stresszt és szorongást, ami jobban az elalvásban.

Fontos megni, hogy mindenki más, és az egyes embereknek más-más módszerek működhetnek a jobb alvásjegyezéshez.

Ha hosszabb ideig tart az alvásprobléma, érdemes lehet szakemberhez fordulni, hogy segítsen az alvászavarok kezelésében.

Dr. Regősné Oláh Zsanett

- Szegedimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

"Miért nem tudok fogyni?" Nézzük, van-e jó válasz, szakértői válasz a kérdésre!
Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére