Jelenlegi hely

Amikor a mindennapi kenyerünk ellenséggé válik - Társuló betegségek

A coeliákia autoimmun jellegű kórkép, mely bármely életkorban kialakulhat.

Előfordulása a nyugati világban 1% körül van, családi halmozódást mutat. A diagnosztizálás vérvizsgálattal vagy gyorsteszttel és vékonybél-biopsziával történik. Kezelés: élethosszig tartó gluténmentes diéta. A gluténallergia jellemzően gyermekkorban jelentkező allergia-típusú betegség. A diagnózist is ehhez mérten állítják fel: vérvizsgálat, bőrpróba, provokációs és eliminációs teszt. Gyógyítható az allergének elhagyásával, idővel kinőhető.

A nem-coeliákiás gluténérzékenységről akkor beszélünk, ha a coeliákiát és a gluténallergiát kizártuk, viszont a tüneteket gluténtartalmú élelmiszer okozza. A panaszok megszüntethetők gluténmentes diétával vagy a fodmap csökkentésével.

A felsorolt betegségeket kísérő tüneteket már részletesen áttekintettük, ez a rész a kapcsolódó kórképekről szól. Fontos erről beszélni, mert gyakran előfordul, hogy ezek az ún. asszociált betegségek nem az étkezéshez-emésztéshez köthetők, így a beteg rossz irányba indul el, sok zsákutca után ér a megfelelő szakrendelésre

A coeliákiához társulhat: inzulinhiányos cukorbetegség, Sjögren-szindróma, autoimmun pajzsmirigy betegségek, vesebetegségek, bőrtünetek (ekcéma, Duhring-betegség).

Az inzulinhiányos másnéven 1-es típusú cukorbetegség kíséri leggyakrabban a coeliákiát, a coeliákiások 5-10%-a 1-es típusú cukorbeteg is és fordítva. Ez is autoimmun folyamat, a hasnyálmirigy inzulint termelő bétasejtjei mondják fel a szolgálatot, a szervezet nem képes a cukrot feldolgozni. Tünetei: acetonos lehellet, fokozott folyadékvesztés és anyagcsere-zavarok.
A Sjögren-szindróma képében újra egy autoimmun kórképpel találkozunk, a szervezet a könnyet, nyálat termelő, illetve a nyálkahártyák nedvesítését végző mirigyeket érzi „idegennek”. Ezért főbb tünetei a szem- és szájszárazság, duzzadt, fájdalmas ízületek.
Autoimmun pajzsmirigy betegségek is társulhatnak a coeliákiához. A pajzsmirigy (és közvetlen szomszédai, a 4 mellékpajzsmirigy) által termelt hormonok elengedhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez, pl. izmok, ízületek, növekedés, agyműködés, szexuális viselkedés, a vérben a megfelelő kalcium- és koleszterinszint beállítása. Könnyű belátni, hogy alul- illetve túlműködésük egyaránt gondot jelent. Az autoimmun pajzsmirigy betegségeket kísérő tünetek épp ezért rendkívül változatosak: fáradékonyság, súlyingadozás, termékenységi problémák, ízületi fájdalmak, stb.

Kapcsolódhatnak a coeliákiához vesebetegségek is. A vesék a távolítják el a szervezetünkből a méreganyagok jelentős részét, illetve a felesleges folyadékot, szabályozva ezzel a vérnyomást és a kalcium-foszfor anyagcserét. Ha működésük valamiért akadályozott, émelygés, étvágytalanság, rossz közérzet, bőrproblémák jelentkezhetnek.
Mindezeken kívül kísérhetik a coeliákiát különböző bőrproblémák, pl. ekcéma vagy Duhring-betegség. Az ekcéma vagy dermatitisz széles körben ismert tünetegyüttes, mely bőrpirossággal, viszketéssel, esetleg hólyagosodással jár. A Duhring-betegség (dermatitisz herpetiformisz) genetikai alapú, autoimmun kórkép. Ebben az esetben a bőr felső részében található ellenanyagok váltják ki az immunreakciót. Piros, apró kiütések jelennek meg a bőrfelületen a test bármely részén, ezek elvakarása vérzést, bakteriális fertőzést okozhat.

A gluténallergiához az allergiások életét megkeserítő sajnos szokásosnak mondható ekcéma (lásd a coeliákiánál) és asztma kapcsolódhat. Az asztma a tüdő főként hörgőit érintő, krónikus gyulladásos betegség. Az asztma adott esetben súlyossá is válhat, de megfelelő kezelés mellett kordában tartható, könnyedén együtt lehet élni vele.

A nem-coeliákiás gluténérzékenység az orvostudomány látóterében viszonylag új kórkép, jelenlegi ismereteink szerint egyéb ételintoleranciák és -allergiák társulhatnak hozzá.

 

Írta: Kerekesné Tóth Boglárka, tudományos segédmunkatárs (Debrecenimami)
Debreceni Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet

A szerző a felmerülő kérdéseket a tothbogi@med.unideb.hu e-mail címen szívesen megválaszolja!

 

Fotók: pixabay.com

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!
Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Tapasztalatok szerint már az anyuka hasában lévő magzatnak is érdemes verseket olvasni. Az itt hallott ritmusokkal, később az adott korosztály számára készült könyvek segítségével akár másfél-két év előnyre is szert tehetnek a gyerekek az iskola első évére kortársaikhoz képest.
Nyáron is tanuljon a gyerek?

Nyáron is tanuljon a gyerek?

Buta kérdés, igaz? Hiszen iskolaidőben sem tanul! Titkos (és aljas de jó szándékkal vezérelt) szülői trükkök, praktikák az észrevétlen nyári tanuláshoz nem csak szülőknek.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére