Jelenlegi hely

Bizonytalan vagy táplálkozási szokásaid helyességében?

Napjainkban nem könnyű eligazódni a táplálkozási intelmek rengetegében. A magazinok lapjain, a közösségi média fórumain lépten-nyomon diétás cikkekbe botlunk. Ezek a csatornák – a pontos, hiteles információk mellett – sajnos kiváló területet biztosítanak a tévhitek és a tudományos alapot nélkülöző, egyéni vélemények terjesztésének is. Kinek higgyünk, és kihez forduljunk, ha bármi kérdés vagy probléma merül fel táplálkozásunkkal kapcsolatban? 

Ki a dietetikus?

A dietetikus táplálkozási szakember, aki a táplálkozástudomány ismereteit a legszélesebb körben, mind a prevenció (táplálkozással összefüggő betegségek megelőzése), mind a gyógyítás (különböző betegségek diétája) területén alkalmazza.
A dietetikus segít az egészséges étkezési szokások kialakításában, és a különböző táplálkozási irányzatok helyes megítélésében. A táplálkozástudomány egy állandó mozgásban lévő tudományág. Habár a tápanyagok és táplálkozásunk egyéb elemeinek (rostok, víz stb.) szerepét már régebb óta ismerjük, a folyamatos kutatási eredmények, a boltok polcain felbukkanó új élelmiszerek és a szüntelenül színrelépő új szélsőséges “csodadiéták” minket, dietetikusokat arra sarkallnak, hogy folyamatosan naprakész információval szolgáljunk a minket megkeresőknek.

Miért fordulj szakemberhez?

A dietetika egyik legfontosabb jellemzője az individualitás, vagyis az egyénreszabottság. Azért ajánlott szakembertől felvilágosítást és segítséget kérned, mert sajnos egyetlen internetes oldal vagy fórum sem tudja olyan pontossággal Rád szabni a diétát, mint ahogy ezt mi, dietetikusok tesszük.

Egy jó étrendi ajánlás, egy diéta mindig az adott személy táplálkozási szokásait, labor paramétereit, tápláltsági állapotát, életkörülményeit, fizikai aktivitását, nem mellékesen nemét és korát veszi alapul.
A konzultáción nemcsak a megfelelő élelmiszerválasztás és ételkészítési eljárás kerül szóba, hanem úgy alakítjuk ki az étrendet, hogy az mindenféle esetleges társbetegség diétás vonatkozásával is összhangban legyen. Egy ilyen konzultáción bátran felteheted azokat a kérdéseidet, amelyek ezidáig foglalkoztattak, és megalapozott szakmai választ fogsz kapni rájuk!
 


 

Mikor fordulj dietetikushoz?

Amint a betegséget igazoló orvosi diagnózis a kezünkbe kerül, minél előbb ajánlott egy dietetikust is felkeresni, legyen ez frissen felfedezett cukorbetegség, táplálékallergia vagy bármilyen gyomorbélrendszeri betegség. A diétát minél hamarabb el kell kezdeni! A várandósság és a szoptatási időszak alatti, valamint a gyermekkori és az időskori táplálkozásnak is megvan a maga étrendi sajátossága.
Keress minket bátran, ha tápláltsági állapotod normalizálása (legyen az fogyás vagy hízás) a cél, vagy ha esetleg a táplálkozási szokásaid helyességében szeretnél biztosabb lenni.

Hol találod a dietetikust?

A dietetikus leginkább egészségügyi intézményekben (kórházban, szakrendelőben) található meg, ahol munkaidőnkben az intézmény fekvő és/ vagy ambuláns betegeit látjuk el. Sokunknak van már magánrendelése is, ahol előre egyeztetett időpontban fogadjuk pácienseinket, és egy táplálkozási anamnézis felvétele után, megtörténik az étrend alappilléreinek meghatározása. A konzultáció során felállításra kerül az ajánlott és a kerülendő nyersanyagok, továbbá az ételkészítési eljárások listája, bizonyos esetekben pedig pár napos mintaétrend összeállítására is van lehetőség.

Ha úgy döntenél, hogy dietetikust keresel fel, vidd magaddal orvosi papírjaidat és a legfrissebb laborvizsgálati eredményeidet is, valamint egy diétás naplót. A diétás naplóról következő cikkemben olvashatsz majd részletesen.

 


Szerző: Nagy Nóra Zsófia dietetikus
Istenhegyi Géndiagnosztikai Klinika (Budapest)

Facebook: Táplálkozz okosan
 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól.

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól

Kezdő anyukák első játszóterezéseik előtt gyakori kérdés: - Ti mit vesztek fel? Mit visztek magatokkal? Mi kérdeztünk, ti meséltetek. Néhány hasznos tipp gyakorlott játszóteres anyukáktól.
A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Gondolnád, hogy ezek a szavak szoros összefüggésben vannak egymással?
A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Hol az összefüggés? Nézzük meg, melyik játék miben fejleszt!
Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni (neve tájegységenként változik): úgy készül, hogy a krumpliból készült tócsnitól eltérően a krumpli helyett különféle zöldségeket használunk. Felhasználás egyik feltétele, hogy a zöldség reszelhető legyen

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére