Jelenlegi hely

Csipke, fürtös menta, kakukkfű!

Várjuk egészségesen a tavaszt!

Ugyan már csak napok választanak el bennünket a naptári tavasztól, de így tél végén még gyakoriak a kellemetlen megfázások, a bedugult orr, a kaparó torok.

Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember gyűjtött össze néhányat azokból a gyógynövényekből, amelyek segítenek gyorsan kilábalni a megfázásos megbetegedésekből. Ha bodza, menta és kakukkfű van otthon, már sokat tettünk a megelőzésért!
A téli hónapokban lemerült immunrendszert csipkebogyó, kakukkfű és fürtös menta teákkal erősíthetjük meg. Akár váltogathatjuk is ennek a három gyógynövénynek a fogyasztását, mindegyik kiváló hatással van az immunrendszerünkre. Ne feledjük, szemben a gyógynövényből készült teák többségével, a csipkebogyót ne forrázzuk, csak hideg vízben áztassuk 3-4 órán át, mert a 60 0C feletti vízben a gyümölcsben található C-vitamin elbomlik. Ezeket a teákat hígítva már 2 éves kortól gyerekeknek is adhatjuk.
De mit tegyünk, ha a megelőzéssel elkéstünk, és már a köhögés, a nátha, a láz jelei mutatkoznak? A bodza izzasztó hatású gyógynövény, ezzel segíti a gyógyulási folyamat felgyorsulását. Akárcsak a szörphöz, gyógyteához is a bodza virágát használjuk fel.

Makacs nátha esetén az inhalálás ad megkönnyebbülést a betegnek.

Az inhalálásra előkészített vízbe számos gyógynövényt tehetünk, amelyek mind a légutak megtisztításán dolgoznak, így a széles körben ismert kamilla mellett bodzát, fürtös mentát, szurokfüvet és kakukkfüvet is.

 
Mezei kakukkfű                                                     Fürtös menta


          Cickafark                                                                        Apróbojtorján

Az elhúzódó köhögésnek is számos gyógynövény lehet hatékony ellenszere.

Arra azonban ügyeljünk, hogy száraz köhögés ellen bodzavirágot, szurokfüvet vagy apróbojtorjánt használjunk, hurutos köhögés esetén pedig például hársfavirágból vagy kakukkfűből készített teát igyunk.
A nőket gyakran érintő kellemetlen probléma a felfázás. Ha megelőznünk nem sikerül, a gyulladáscsökkentő gyógynövényekből készült teák segítenek, hogy mihamarabb túlléphessünk ezen a kellemetlenségen. A cickafarkból készült tea számos más női betegség ellenszere is, de ugyanígy segíti a gyulladás megszüntetését a kamilla és a diólevél is.
A teák helyes elkészítésével és adagolásával kapcsolatban további információkat talál a gyorgytea.hu oldalon.

Tudtad?

A bükkszentkereszti Szabó Gyuri bácsi, a legendás bükki füvesember neve mára összeforrt a gyógynövényes gyógyítással. A 90 esztendős korában is aktív természetgyógyász 150 féle gyógynövényt ismer és alkalmaz. Egyedi receptúra alapján ezekből a gyógynövényekből készülnek gyógyteái, Györgytea néven.
Gyuri bácsi nagyanyjától, a tapasztalt sajókazinci javasasszonytól tanulta meg a gyógynövények kedvező hatásait. Ezt a tudást lányának, Lopes-Szabó Zsuzsának adta tovább. aki gyakorlott fitoterapeutaként képviseli a nemes ügyet és vezeti a Györgytea vállalkozást. Az ellenőrzött minőségű gyógynövényekből készült teák a cég budapesti, bükkszentkereszti és miskolci üzleteiben valamint webshopjában vásárolhatók meg.

Miskolcimami

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól.

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól

Kezdő anyukák első játszóterezéseik előtt gyakori kérdés: - Ti mit vesztek fel? Mit visztek magatokkal? Mi kérdeztünk, ti meséltetek. Néhány hasznos tipp gyakorlott játszóteres anyukáktól.
A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Gondolnád, hogy ezek a szavak szoros összefüggésben vannak egymással?
A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Hol az összefüggés? Nézzük meg, melyik játék miben fejleszt!
Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni (neve tájegységenként változik): úgy készül, hogy a krumpliból készült tócsnitól eltérően a krumpli helyett különféle zöldségeket használunk. Felhasználás egyik feltétele, hogy a zöldség reszelhető legyen

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére