Jelenlegi hely

A Helicobacter pylori-fertőzésről dióhéjban

A gyomor emésztőrendszerünk része, a gyomorizmokat többrétegű nyálkahártya védi a fehérjebontó pepszin enzimtől, illetve a rendkívül erős gyomorsavtól. Gondoljunk csak bele mi mindent juttattunk a gyomrunkba nap, mint nap a csípős ételektől kezdve az édességeken át a kemény magvakig, zöldségekig!

De az üres gyomor szintén nagyon sérülékeny! Ahhoz hogy bírja ezt a megterhelést, az ép nyálkahártya, illetve sejtrétegek mellett a megfelelő vérellátás is elengedhetetlen. Nagyjából 30 éve köztudott, hogy a civilizációs betegségnek tartott gyomor- és bélrendszeri fekélyek hátterében is baktériumok állnak. Egy ausztrál orvos páros (Barry J. Marshall és J. Robin Warren) írta le, hogy a Helicobacter pylorinak nevezett kórokozó felelős az emésztőrendszeri gyulladások és az azok talaján kialakult fekélyek nagy részéért, és növeli az emésztőrendszeri tumorok kockázatát is. (Felfedezésükért 2005-ben Nobel-díjjal kaptak!)

A Helicobacter pylori nevű baktérium csak emberről emberre terjed, szinte mindannyiunk szervezetében jelen van. Terjedésének módja nem tisztázott, valószínűleg feco-orális, azaz fertőzött székletből kézzel, élelmiszerekkel kerül a szájüregbe. Jelenléte a szervezetben önmagában nem okoz betegséget, akkor nyer teret, amikor a gyomorban valamilyen más elváltozás van, pl. különböző gyomorhurutok, fekélybetegség, gyomor-bélrendszeri nyiroktumor, gyomorrák. Tulajdonképpen belefúrja magát a gyomornyálkahártyába, hogy kiszabaduljon a savas környezetből. Illetve semlegesíti a savas környezetet, pl. az általa termelt ureáz enzim segítségével. A fertőzöttek csak kb. 10%-ában alakul ki életük során fekély, tehát a betegségek létrejöttéhez számos környezeti és veleszületett tényező együttesen szükséges. (Azonban a baktérium szerepét erősíti, hogy a fekélybetegség előfordulási gyakorisága a Helicobacter pylori átfertőzöttséggel párhuzamosan alakul.) Emiatt a Helicobacter pylori-fertőzöttséget „csak úgy” nem szokás vizsgálni, hanem pl. aktív gyomor- vagy nyombélfekély, atrófiás gyomorhurut esetén vagy tartós gyulladáscsökkentő terápia megkezdése előtt. A diagnózis felállítására jelenleg két elterjedt módszer van: a gyomortükrözés során vett szövetmintát tenyésztik ki vagy ureakilégzési-tesztet végeznek el. Ha a fertőzés gyanúja igazolt, mint a bakteriális betegségeknél általában, antibiotikumkúra javasolt, melyet ezúttal savgátló gyógyszerrel kombinálnak. Ha az első egyhetes kúra nem elegendő, a kezelést meg kell ismételni.

Megjegyzés: az NSAID (nem-szteroid gyulladáscsökkentők)-csoportba tartozó láz- és fájdalomcsillapító gyógyszerek a Helicobacter pylori-hoz hasonló veszélyt jelentenek! Orvosi ellenőrzés és javaslat nélkül eszünkbe se jusson ilyen gyógyszereket szedni!
 

Írta: Kerekesné Tóth Boglárka, tudományos segédmunkatárs (Debrecenimami)

Debreceni Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet

 

A szerző a felmerülő kérdéseket a tothbogi@med.unideb.hu e-mail címen szívesen megválaszolja!

 

Fotók: pixabay.com

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!
Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Tapasztalatok szerint már az anyuka hasában lévő magzatnak is érdemes verseket olvasni. Az itt hallott ritmusokkal, később az adott korosztály számára készült könyvek segítségével akár másfél-két év előnyre is szert tehetnek a gyerekek az iskola első évére kortársaikhoz képest.
Nyáron is tanuljon a gyerek?

Nyáron is tanuljon a gyerek?

Buta kérdés, igaz? Hiszen iskolaidőben sem tanul! Titkos (és aljas de jó szándékkal vezérelt) szülői trükkök, praktikák az észrevétlen nyári tanuláshoz nem csak szülőknek.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére