Jelenlegi hely

Jogszabály-módosítást kér a védőoltásokkal kapcsolatban az ombudsman

Jogszabály-módosítást kér a kötelező védőoltásokkal kapcsolatban - a vallásszabadság gyakorlásának erősítésére - az ombudsman.

Székely László ombudsman és Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettese az emberi erőforrások miniszterét a jogi szabályozás egyértelművé tételére kérte annak érdekében, hogy a kötelező védőoltások felvételekor az állampolgároknak ne kelljen választaniuk a lelkiismereti megfontolások és a jogkövető magatartás között - olvasható az ombudsmani hivatal által pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A hivatal a kötelező védőoltásokkal kapcsolatban felmerülő egyes, a lelkiismereti szabadságot érintő kérdésekről folytatott vizsgálatot Szabó Marcel kezdeményezésére.

Mint írták, a vizsgálat kiindulópontjául két sokgyermekes édesapa panaszbeadványa szolgált. Mindketten lelkiismereti meggyőződésükkel ellentétesnek ítélték, hogy gyermekeiknek művi abortuszból származó sejtvonalak felhasználásával készült mumpsz, kanyaró és rubeola elleni védőoltást adjanak be.

A panaszosok ugyanakkor mindvégig be akarták oltatni gyermekeiket, ezért felkutattak egy japán oltóanyagot, amely nem az emberi embrionális sejtvonal felhasználásával készül, és a beszerzési költségeket is vállalták. Egyházuk hivatalos állásfoglalásával összhangban jártak el, amely szerint a katolikus orvosoknak és családapáknak kötelességük erkölcsi problémáktól mentes alternatív vakcinákhoz folyamodniuk, ha vannak ilyenek - olvasható.

A közlemény szerint a két panaszos egyedi forgalomba hozatali engedélyt kért a japán oltóanyagra. A kérelmeket a hatóság először elutasította, noha megállapította, hogy a vakcina az államilag támogatottal megegyező hatóanyagú. Később, hosszas eljárás eredményeként mégis megadták az engedélyt a jogszabály azon kitételére hivatkozva, hogy a szülők hozzáállása miatt "az engedélyezett gyógyszerhez a beteg hozzájutása aránytalanul nagymértékben akadályozott".

Az ombudsmani megállapítás szerint a jelenlegi jogszabályok szerint a hatóságok számára "ez volt az egyedüli lehetséges jogértelmezés az alternatív oltóanyag engedélyezésére". Az érvelésük viszont azt a látszatot kelti, hogy a szülők felelőtlenül gátolják gyermekeik egészségének védelmét, holott ők a lelkiismereti szabadság alapjogával élve, ennek érdekében áldozatot is vállalva együttműködtek a megoldás megtalálásában - mutattak rá.

Az ombudsmani hivatal aggályosnak találta, hogy egyes esetekben a hatóságok eljárásuk során a szakmai szempontokon túl minősítették a lelkiismereti- és vallásszabadság terjedelmét, illetve gyakorlásának indokoltságát is. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a vizsgálat során megkeresett egészségügyi államtitkár és országos tisztifőorvos is egyetértett azzal, hogy ebben az ügyben a szülők kérése - a beszerzési költségek viselése esetén - elfogadható.

Mindezek alapján megállapítható, hogy a jogszabály nem ad egyértelmű iránymutatást a lelkiismereti okból kezdeményezett egyedi oltóanyag választásának engedélyezésére - olvasható a közleményben.

Az ombudsman és helyettese szükséges tartja, hogy az alternatív oltóanyagok behozatalának engedélyezése során a jogi szabályozás lehetővé tegye a lelkiismereti megfontolásokat is. Ez a megoldás áll ugyanis összhangban a lelkiismereti és vallásszabadság biztosításának alkotmányos követelményével - írták.

A jelentés szerint az alternatív vakcina beszerzése – szemben az államilag támogatott és ezért ingyenesen beadható általános oltóanyaggal – igen nagy anyagi terhet jelent, ezért méltányos lenne, ha az állam bizonyos mértékű támogatással mérsékelné a költségeket.

 

Forrás: MTI

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól.

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól

Kezdő anyukák első játszóterezéseik előtt gyakori kérdés: - Ti mit vesztek fel? Mit visztek magatokkal? Mi kérdeztünk, ti meséltetek. Néhány hasznos tipp gyakorlott játszóteres anyukáktól.
A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Gondolnád, hogy ezek a szavak szoros összefüggésben vannak egymással?
A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Hol az összefüggés? Nézzük meg, melyik játék miben fejleszt!
Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni (neve tájegységenként változik): úgy készül, hogy a krumpliból készült tócsnitól eltérően a krumpli helyett különféle zöldségeket használunk. Felhasználás egyik feltétele, hogy a zöldség reszelhető legyen

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére