Jelenlegi hely

Miért nehéz abbahagyni az evést?

Kellemesen jól laktam, köszönöm szépen nem kérek többet, elég volt, gondolod, majd lerakod az evőeszközt, eltolod a tányért, amin van még pár falat és elégedetten hátradőlsz.
Mennyire egyszerűnek tűnik, a kivitelezése valahogy mégis gyakran megcsúszik valamin.

A túlevés egy makacs dolog, annyit jelent, hogy többet eszel, mint amennyire szükséged van. Lehet, hogy csak pár falattal, de azt minden étkezés alkalmával, így folyamatosan tágítva a gyomrod és növelve az egyszeri ételadagod. Ez nem vezet drasztikus hízáshoz, legalábbis azonnal nem. Csak pár havonta csúszik fel egy kiló, évente csak pár, de hosszú távon ez is túlsúlyhoz, elhízáshoz vezet, amitől a rossz étkezési szokások miatt nehéz megszabadulni.

Nem minden túlevő ilyen, van aki nem eszik sokat egyszerre, sőt napközben alig eszik, de este, mikor leereszti a fáradt gőzt, nem tud ellenállni és újabb és újabb adag ételeket tüntet el. Ez sokkal látványosabb, és lelkileg sokkal megterhelőbb fajtája a túlevésnek, ami könnyen lelki betegségekhez vezethet.

És persze van olyan túlevő aki szinte soha nem eszik sokat egyszerre, de azt folyton teszi, egész nap csipeget valamit. Gyakorlatilag reggeltől estig kis szünetekkel rág, olykor még éjjel is harapnivaló után néz. Nem is érti miért hízott el, hiszen nem nagyok az adagjai, a többi meg csak apróság, szinte semmi. Szerinte a gyerek maradékáénak, egy negyed banánnak, annak a kis csokikának nincs is kalóriaértéke. Mégis hízik, lassan, de kitartóan gömbölyödik és mindezért az alkatát, meg a genetikát okolja.

Számos fajta túlevő van, felesleges részletezni, a lényeg, a rossz evési szokás és az előbb utóbb kialakuló túlsúly.

A rossz evési szokásoknak pedig nagyon mély gyökere van, legtöbbször a gyermekkorig nyúlik vissza, felismerése fontos a leküzdéséhez.

Mert az étel több mint egyszerű táplálék bevitel. A csecsemőnek az életben maradás kulcsa és az anyával való biztonságos összebújás, a feltétel nélküli szeretet élménye. Később a finom falat lesz a jutalom, ha ügyes volt, a vigasz, ha sír mert fáj, az unaloműző, ha ki kell bírni, míg hazaérünk a babakocsival. Stresszoldóvá is válik, ami szépen rögzülhet a suliból hazaérve a tévé előtt elnyúlva valami finomat rágcsálva.

Mivel ősi, gyermekkori tudásról beszélünk ennek sokszor nincs is tudatos nyoma, emléke. Épp ezért érdemes erről a családdal beszélni, hogy volt régen, mikor még kicsi voltál. És a saját gyerekünket is hasznos megfigyelni, ki mikor eteti, ki jutalmazza étellel, miért, hogyan, és ebből mi az ismerős számunkra? Nagyon informatív példák ezek, melyek segítenek megérteni saját rossz evési szokásaink gyökerét.

Ha a gyökér megvan, elkezdhetünk kapaszkodni felfele és megnézni, most mikor étkezünk rosszul. Ebben nagy segítség a múlt alkalommal már emlegetett tudatosítás. Fontos ismerni az evési szokásainkat, ha változtatni akarunk rajta.
Rendszeresen vagy csak alkalmanként  eszünk sokat? Előtte átéltünk-e valamilyen intenzív érzelmet, ha igen, milyet? Ezekkel a tapasztalatokkal és a gyökereink ismeretével megérthetjük, hogy milyen élethelyzetben, milyen érzelem hatására és miért nem tudjuk abbahagyni az evést.

És ha látszik a hiba, már lehet tenni ellene, ki lehet dolgozni, hogy mit tehetek másképp az adott helyzetben, az étel helyett mi lehet még jó válasz. Csokin kívül mivel tudom még megvigasztalni magam? Pizzázáson kívül mivel lehet még ünnepelni? Az evésen kívül még milyen énidőm lehet, amikor nem kell mást csinálnom, csak magammal foglalkoznom?

Ha kidolgozod ezeket a trükköket, és elkezded szisztematikusan bevetni őket, rengeteg felesleges kalóriát nem fogsz bevinni, ami hízás megállításához és a fogyás beindulásához vezet.

Következő alkalommal a kisgyerekes anyukák két legjellemzőbb túlevésfajtájáról az időhúzó evésről és az erőnyerő evésről fogok írni részletesebben.

Ha kérdésed, észrevételed van a témával kapcsolatban, tedd fel nyugodtan, akár e-mailben, akár hozzászólásban.

Szeretettel: Leskovics-Ortelli Andrea

Tanácsadó szakpszichológus
Fogyókúrás terapeuta
Kecskemét


Kérdezz bátran kecskeméti szakértőnktől: Leskovics-Ortelli Andrea válaszol

Nem érzed magad jól a bőrödben? Ételbe fojtod a bánatod? Többet eszel a kelleténél, de nehéz magadnak megálljt parancsolni? Ha úgy érzed rossz evési szokásaidnak lelki háttere is van, és szeretnél ezen változtatni, vagy csak többet megtudni róla, fordulj hozzám bizalommal!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!
Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Tapasztalatok szerint már az anyuka hasában lévő magzatnak is érdemes verseket olvasni. Az itt hallott ritmusokkal, később az adott korosztály számára készült könyvek segítségével akár másfél-két év előnyre is szert tehetnek a gyerekek az iskola első évére kortársaikhoz képest.
Nyáron is tanuljon a gyerek?

Nyáron is tanuljon a gyerek?

Buta kérdés, igaz? Hiszen iskolaidőben sem tanul! Titkos (és aljas de jó szándékkal vezérelt) szülői trükkök, praktikák az észrevétlen nyári tanuláshoz nem csak szülőknek.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére