Jelenlegi hely

Mindennapi panaszaink 1. - Testi szimbolika, lelki lenyomat

Miről mesélnek a test által megfogalmazott panaszok, hogyan szól hozzád, miként üzen a saját szervezeted?

Nagyon gyakori panasz a hátra, gerincre lokalizált kellemetlen tünettan, amely van, hogy helyi panasz, máskor kisugárzó fájdalomként okoz rossz érzést és kelti fel a figyelmet. A fájdalom az egyik legerősebb jelzés a test részéről. Intés, amely jelzi, valamit valahol nem jól kezelünk. Gondoljuk végig! Amikor jól vagyunk, kihúzzuk magunkat. Ha félelem, aggodalom uralkodik el rajtunk, összegömbölyödünk, görnyedten igyekszünk átvészelni a helyzetet. Ez a legegyszerűbb fizikai leképeződése a pszichés hogyan-létnek.

A lelki problémáink nem véletlenül koncentrálódnak legtöbbször a hátunkra. A gerincoszlop adja a test támaszát, ezért a hátfájdalmak leggyakoribb oka az érzelmi támogatás hiánya. Úgy érezzük, egyedül kell viselnünk a terheket, nem törődik velünk senki. A hát a lelki teherbírás és a szellemi erők szimbóluma is, ezért a fájdalma a belső fáradtságot, a gyengülő lelki energiákat jelképezi. Ha a derék környékén jelentkezik, az arra utal, hogy az illető nagyon szeretne valamit végrehajtani, de ebben bizonyos körülmények akadályozzák. Például elfutna egy probléma elől, de ezt nem teheti meg, ezért hurcolja magával.

A túlhajszoltság és a stressz nagyrészt váll-, vállövi és lapockatáji fájdalmakat okoz. A rugalmatlan személyiség vagy egyes kérdésekhez való ilyen jellegű hozzáállás a nyakon és a csuklyásizmokon okozhat kellemetlenséget. Az önértékelési problémák is főleg ezeket a területeket terhelik. A merev, görcsös testtartás elsősorban a gerinc menti mélyizmokat viseli meg, és arra is utalhat, hogy az illető így próbálja kompenzálni a lelki tartás hiányát.

A szimbolikus jelentéstartalmak nagyon sokat segíthetnek, amikor a kezelést felépítjük! Ha a terápia kizárólag a fizikális panaszokra koncentrál, a javulás csak átmeneti lehet, a gyógyulás elmarad, azaz a test üzenete nem ért célba! Nyilván vannak azon előfordulások, amikor elkerülhetetlen a gyógyszeres beavatkozás, s van, hogy akár operatív beavatkozás is szükségszerű, de tény, hogy az összes esethez képest ezek a kisebbséget értelmezik.

Éppen ezért döntő jelentőségű a pszichés foglalkozás, a tünetek vissza- és megfejtése, a lelki panaszra megtalált szelíd válasz. És ez hangsúlyozottan mindig egyéni! A következő részben végigtekintjük, mely alternatívák nyújtanak segítséget a megoldásban.

 

Képek: Pixabay

Hozzászólások

Kedves Judit! Nagyon örültem ennek az írásnak, illetve a tervezett sorozatnak. Szívesen olvasnék a felső légúti megbetegedésekről is (évente legalább 4 ilyenem van, most talán 2 nap alatt kikúráltam magam, hátha rájöttem magamtól a megoldásra a "terápia" kapcsán :)

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!
Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Tapasztalatok szerint már az anyuka hasában lévő magzatnak is érdemes verseket olvasni. Az itt hallott ritmusokkal, később az adott korosztály számára készült könyvek segítségével akár másfél-két év előnyre is szert tehetnek a gyerekek az iskola első évére kortársaikhoz képest.
Nyáron is tanuljon a gyerek?

Nyáron is tanuljon a gyerek?

Buta kérdés, igaz? Hiszen iskolaidőben sem tanul! Titkos (és aljas de jó szándékkal vezérelt) szülői trükkök, praktikák az észrevétlen nyári tanuláshoz nem csak szülőknek.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére