Jelenlegi hely

Mire figyeljünk gyerekkel a hóban?

Ha hinni lehet az időjósoknak, idén nem lesz fehér karácsony. Én azért nem adom fel és legalább a két ünnep közötti időszakban reménykedem, hogy végre 1 éves kislányom is kipróbálhatja az angyalkázást, a hóemberépítést, meg a szánkózást. De addig is a meleg szobából, asztalon egy gőzölgő forró teával gyorsan összeszedtem Nektek, hogy mire is érdemes figyelni, ha kint végre minden csupa fehér lesz.

A móka előtt bizony jól fel kell öltöztetni a gyerekeket. Na de hogyan?

  • Pelenkásoknak a legjobb a vízhatlan, jó meleg overál, mivel ez védi a legjobban a derekukat mind a hidegtől, mind a nedvességtől. Szobatiszta gyerkőcöknél már más a helyzet, mivel amíg az utolsónál is utolsóbb pillanatban szólnak, hogy pisilni kell (és hidegben ez hatványozottan jelentkezik), addig a legjobb, ha csak alulról kell megbontani az öltözéküket. Ehhez persze az kell, hogy rétegesen öltöztessük fel őket, vagyis az overál/téli kabát alá több vékonyabb pulóver kerüljön, és ha van a kabáthoz hófogó, ne feledkezzetek el azt is rácsatolni. Én a sínadrágokra esküszöm a vízhatlanságuk, melegségük miatt. Ezek között is vannak már olyan változatok, amelyeknek jó magas a derekuk, így még a nagy játék közben is védve van a gyerkőc, vagy választhatjátok a kantáros változatot is (ekkor viszont jól gyakoroljátok be a csatok kikapcsolását: tudod, a pisilés miatt). A nadrág szárát vagy tűrjétek be a csizmába/hótaposóba (lényeg, hogy ez is vízhatlan és bélelt legyen), vagy húzzátok úgy rá, hogy a hó ne tudjon bejutni a lábbelibe.
  • Sapka: egy bőven elég, duplánál már könnyen beleizzadhat a fej, és akkor az örömbe üröm is vegyül. A sapka azonban legyen vastag és védje a gyerkőc fülét. Kisebb korban az űrhajós sapka is jó szolgálatot tesz, és egyben megoldja a sál kérdését is. A nagyobbak a „dizájn” miatt már valószínűleg nem fogják felvenni, és persze sok kisgyerek sem szereti, de egy próbát megér.
  • Sálat ne kössetek a száj elé, mert a kilélegzett levegő gyorsan ráfagyhat, így a gyerek még hidegebb levegőt szívhat be, mint sál nélkül.
  • A kesztyű elengedhetetlenül fontos. Kötött kesztyűt felejtsétek el, mert gyorsan átáznak és jégpáncélként fagyhatnak a gyerek kezére. Én az ötujjas, síkesztyűre esküszöm: vízhatlan és könnyen tud vele fogni (egy igazi hócsatában pedig villámsebességgel kell hogy készüljenek a hógolyók).

Hogy a kint töltött idő valóban az örömről és ne a bosszúságról szóljon, fontos néhány szabályt betartatni a gyerekekkel, illetve ezekre figyelni:

  1. Kezdő hógolyózók még nem tudják, így érdemes a hócsata előtt felhívni a figyelmet, hogy arcra, fejre tilos a célzás. Sőt, akár azt is kiköthetjük, hogy kizárólag a lábra dobott hógolyó a megengedett. Talán még neked is vannak kellemetlen emlékeid a nyakadban olvadó jégcsodákról…
  2. Fagyott hóval, jégdarabokkal kevert hógolyóval ne dobálózzanak. Persze ha soha nem fordult meg hasonló a fejükben, akkor ne most adjunk nekik öleteket!
  3. Szánkózáshoz mindig biztonságos helyet válasszatok. Kicsivel a túlságosan zsúfolt szánkópályákat is kerüljétek, mert könnyen feldönthetik, elüthetik a nagyok.
  4. Kisgyerekeknél különösen fontos, hogy csak lankás, alacsony dombról ereszkedjenek le, mivel még nem nagyon tudnak kormányozni. Hagyományos faszánkót válasszatok, a háttámlás, karfás szánkót nem a lesiklásra tervezték! Először pedig jobb, ha szülővel csúszik le a gyerkőc, majd ha már biztonságban érzi magát, akkor próbálkozzon egyedül.
  5. Ha sétára indultok a gyerekekkel, akkor a szánkóra tegyetek vastag takarót, mert sajnos gyorsan átveszi a hideget. Kicsiknél a bundaszák is praktikus lehet, amibe a nagy mínuszokba még akár melegvizes palackot is tehettek.
  6. Ha pedig átáztatok vagy már elég időt töltöttek a szabadban, akkor irány a jó meleg szoba, gyors átöltöztetés (egy fürdő sem árthat), majd egy meleg tea. Nagy hidegben érdemes inkább többször kimenni a nap folyamán, mint egyszer órákat kint tölteni.

Jó szórakozást kívánok!

Dr. Regősné Oláh Zsanett, Szegedimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól.

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól

Kezdő anyukák első játszóterezéseik előtt gyakori kérdés: - Ti mit vesztek fel? Mit visztek magatokkal? Mi kérdeztünk, ti meséltetek. Néhány hasznos tipp gyakorlott játszóteres anyukáktól.
A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Gondolnád, hogy ezek a szavak szoros összefüggésben vannak egymással?
A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Hol az összefüggés? Nézzük meg, melyik játék miben fejleszt!
Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni (neve tájegységenként változik): úgy készül, hogy a krumpliból készült tócsnitól eltérően a krumpli helyett különféle zöldségeket használunk. Felhasználás egyik feltétele, hogy a zöldség reszelhető legyen

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére