Jelenlegi hely

Séta a szoptatásért - Reneszánszát éli az anyatejes táplálás

A szoptatási kedv növekedésében és a valóban használható szoptatási információk terjesztésében, az anyák és családok üzleti érdekektől mentes támogatásában hatalmas szerepet játszanak a civil szervezetek, elsősorban az ötvenéves múltra visszatekintő nemzetközi La Leche Liga, amelynek világszerte több tízezer önkéntes, saját szoptatási tapasztalatokkal is rendelkező tanácsadója segíti az anyákat és a kisbabákat.

 


Augusztus 1-jével kezdetét vette a Szoptatás Hete. Az idei rendezvénysorozat céljai:

 1. Felhívja a figyelmet az anyatársak (önkéntes szoptatási segítők) támogatásának fontosságára a szoptatás megkezdésében és fenntartásában.
 2. Tájékoztatja a közvéleményt az önkéntes szoptatási segítők és szoptatási tanácsadók munkájának rendkívül hatékony és jótékony voltára, valamint arra ösztönöz, hogy egyesült erővel tegyünk erőfeszítéseket az önkéntes szoptatási segítői és szoptatási tanácsadói programok kiterjesztésére.
 3. Bátorítja mindazokat, akik a szoptatást támogatják, hogy iskolai végzettségüktől függetlenül lépéseket tegyenek annak érdekében, hogy képzettséget szerezzenek az anyák és csecsemők támogatásának területén.
 4. Felhívja a figyelmet azokra a helyi lehetőségekre, személyekre, akikhez a szoptató anyák segítségért és támogatásért fordulhatnak.
 5. Világszerte felszólítja a kormányokat és a szülészeti intézményeket, hogy vezessék be a Tíz Lépést – különösen a tizediket, annak érdekében, hogy ezáltal is növeljék a kizárólagos szoptatás arányát és a teljes szoptatás időtartamát

 

Miért fontos ez?

Sok édesanya pótlást ad kisbabájának vagy teljesen feladja a szoptatást a szülést követő első hat héten belül (vagy akár már az első napokban), még akkor is, ha bababarát kórházban szült. Ez az az időszak, amikor nehézségekbe ütközhet, hogy az édesanya eljusson egy egészségügyi szakemberhez, ilyen módon a közösségben nyújtott támogatás létfontosságú. Hagyományosan a család vagy a közösség idősebb nőtagjai támogatták az anyát, különösen a szülés utáni első 40-42 napban.

A társadalmi változások, különösen a városiasodás, azonban messzire sodorhatják a családtagokat egymástól. Az anyák segítséget az egészségügyi szakemberektől, a rokonoktól, a barátoktól és az apától vár-hatnak. Ennek az új támogatói hálónak a tagjai azonban nem biztos, hogy rendelkeznek a hatékony szoptatás támogatáshoz szükséges tapasztalatokkal és készségekkel. Még az egészségügyi szakemberek – orvosok, ápolónők, védőnők, szülésznők és mások – sem feltétlenül rendelkeznek megfelelő képzettséggel a szoptatás támogatás terén; a legtöbb képzés a szülést követő első napokra koncentrál és a mellre helyezést hangsúlyozza, ahelyett, hogy azokról a gyakorlati tudnivalókról szólna, amelyek a szülészeti intézmény elhagyása után szükségesek a mindennapi feladatok ellátásához. Sok egészségügyi dolgozónak egyre kevesebb ideje jut egy-egy páciensre, ami tovább mélyíti a problémát.

Ott, ahol a szakértő segítség nem elérhető, a képzett önkéntes segítők biztosíthatják a szükséges támogatást. Az önkéntes szoptatási segítők olyan nők, akik az adott közösségben élnek, és képzést kaptak a szoptatás támogatásának témájában. Ők azok, akik az anya otthonának közelében élve könnyen elérhetőek, és napi segítséget tudnak nyújtani. Az önkéntes segítőhöz alkalmanként csatlakozhat egy szoptatási tanácsadó vagy más képzett szakember, aki kiegészíti az önkéntes segítő folyamatos támogatását. Az is nagyon hasznos, ha van lehetőség arra, hogy a tapasztalt és kevésbé tapasztalt anyák találkozzanak és tanuljanak egymástól.

A szoptatás nélkülözhetetlen a csecsemők, az anyák, a családok, a társadalom és a környezet egészsége és jólléte szempontjából. Az új anyákat elárasztja a közvetlen környezetükből érkező félrevezető információ és a tápszergyártóktól származó, etikátlan, agresszív marketing, ami arra ösztönzi őket, hogy a maguk és gyermekük egészségére nézve káros csecsemőgondozási gyakorlatot kövessenek. Az anyáknak védelemre van szükségük ezekkel a hatásokkal szemben és támogatásra azoktól, akik közel állnak hozzájuk.

Minden férfi, nő és fiatal képes jobbá tenni a körülötte élő anyák és gyermekek életét azzal, hogy ismereteket szerez a szoptatásról, és elhatározza, hogy támogatja azokat az anyákat, akikkel mindennapjai során találkozik a családjában, közösségében vagy a munkahelyén. Talán néhányan szeretnének még többet tenni, és részt vesznek az önkéntes szoptatási segítők képzésén is. Ezen az úton mindenki közelebb tudja hozni a szoptatás támogatását az anyákhoz akkor, amikor a legnagyobb szükségük van rá.

Lépjünk ki, merjünk változtatni, hogy együtt létrehozhassunk egy jobb világot!

 

A 2013-as Szoptatás Világhete arra hív, hogy tegyél többet:

 1. Hívd fel a figyelmet az önkéntes szoptatási segítők szerepére, amely azért fontos, hogy a szoptatási arányok javuljanak, valamint, hogy a szoptatási időtartam hosszabb legyen. Mindkét tényező növekedése kedvezően hat a gyermekek és az anyák egészségi állapotára.

 2. Népszerűsítsd az önkéntes segítők képzését mint költséghatékony módszert a szoptatási arányok növelése érdekében.

 3. Biztasd az egészségügyi dolgozókat, hogy működjenek együtt az önkéntes szoptatási segítőkkel és helyi szinten irányítsák valamennyi anyát hozzájuk, illetve fogadják el, ha egy önkéntes segítő hozzájuk irányít egy anyát; segítsék az önkéntes szoptatási segítők képzését és továbbképzését.

 4. Emeld fel a szavad a kormánynál, alapítványoknál és civil szervezeteknél, hogy fektessenek be az önkéntes segítők képzésébe, hogy minden közösségben kiépítsék a szoptató anyák fenntartható támogató hálózatát.

 5. A szoptatás iránt érdeklődő személyeket – tapasztalt anyákat, nagymamákat, iskolai végzettségüktől és társadalmi hátterüktől függetlenül – bátorítsd arra, hogy jelentkezzenek az önkéntes szoptatási segítő képzésre, hogy támogatni tudják a szoptató anyákat és gyermekeiket.

 6. Tájékoztasd a várandós asszonyokat és anyákat, hogy megértsék az anyatársak támogatásának jelentőségét és a tapasztalatok megosztásának szükségességét. Biztasd őket, hogy alakítsanak anyacsoportokat saját lakhelyükön és vegyenek részt azok összejövetelein anyatársaikkal együtt.

 

Séta a szoptatásért

A La Leche Liga és A "Szoptatásért" Magyar Egyesület hagyományosan augusztus első szombatján, idén 3-án, 10 órai kezdettel várja szoptatás világheti rendezvényére az érdeklődőket. Találkozó a Margitszigeti nagy szökőkútnál, ahonnan együtt indulnak a Széchy Tamás Uszoda északi vége melletti játszótérre.

A rendezvényen beszélnek majd a szoptató édesanyák környezetében élő támogató személyeknek, illetve az anyacsoportoknak a fontosságáról, és készítünk egy „köszönetfalat”, ahová mindenki felírhatja annak a nevét, akinek szeretné megköszönni, hogy a szoptatásban segítette őt.

Ismét lesznek kiscsoportos beszélgetések, ahol szó esik – többek között – arról, hogy mit csinál az önkéntes szoptatási segítő, miért jó csoportvezetőnek lenni, hogyan válhat valaki LLL szoptatási tanácsadóvá; mi a családtagok szerepe a szoptató anyák támogatásában; kizárja-e egymást az igény szerinti szoptatás és a napirend; a várandós édesanyák pedig útravalót kapnak.

Rendezvényükön kerül sor a Szoptatás Világhetéhez kapcsolódó pályázatuk eredményhirdetésére és a díjak átadására is. Ezen felül Maminbaba bemutatóval is készülnek; berendeznek egy játszósarkot, ahol szoptatásbarát játékokkal és játszási lehetőségekkel ismerkedhetnek az érdeklődők; és arra is lesz lehetőség, hogy kérdéseiket feltegyék a jelenlévő szoptatási és babahordozási tanácsadóknak. A nagyobbacska gyermekek számára szakképzett óvónő vezetésével gyermekfoglalkozást biztosítanak.

Szeretettel várnak minden várandós édesanyát, apró és nagy gyermeket, kis- és nagycsaládot, édesapát, nagymamát és nagypapát, rokont a 10 órától kb. 13 óráig tartó összejövetelükre.

 

Források: La Leche Liga, Szoptatásért Magyar Egyesület

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól.

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól

Kezdő anyukák első játszóterezéseik előtt gyakori kérdés: - Ti mit vesztek fel? Mit visztek magatokkal? Mi kérdeztünk, ti meséltetek. Néhány hasznos tipp gyakorlott játszóteres anyukáktól.
A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Gondolnád, hogy ezek a szavak szoros összefüggésben vannak egymással?
A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Hol az összefüggés? Nézzük meg, melyik játék miben fejleszt!
Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni (neve tájegységenként változik): úgy készül, hogy a krumpliból készült tócsnitól eltérően a krumpli helyett különféle zöldségeket használunk. Felhasználás egyik feltétele, hogy a zöldség reszelhető legyen

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére