Jelenlegi hely

Tavasz és fáradtság…törvényszerű?

Feltűnt már, hogy a hosszú őszi- és téli fázós hónapokban az idő is lassabban lépked? A napokra rátelepszik a hideg időszakra jellemző puha szürkeség. Elvileg ráérünk, több az idő egymásra és saját magunkra, csak hát ott az ünnepi készülődés és rohanás izgalma, ráadásul sok családot ekkor érint, hogy a gyerek(ek) továbbtanulásához szükséges felvételikre is készülni kell. S nyilván hat ránk nem csekély számú elvárás, végső soron a jó esetben ezt a periódust jellemző pihenés újra zárójelbe kerül. 

Aztán szép lassan beköszönt a tavasz, újraéled a természet, egyre többet kapunk a napfényből, s mi vidáman tapasztaljuk a változást a környezetünkben. Mert minden erről szól, azaz illik harsánynak és fittnek lenni, hipp-hopp leadni a téli fölös kilókat és lehetőleg április végére egészséges bőrszínnel hódolni a divatnak. Ehelyett lelassulunk, bágyadtak, fáradtak vagyunk és figyelmetlenek, a hangulat pedig minimum lapos, olykor csapnivaló! Miért van ez? Miért nem tudjuk felvenni a tavaszi ritmust? Váltani kell és ez nem megy azonnal. A modern és korszerű világunkba nem fér bele a nyugalom, a lassítás. Sőt sokan képtelenek is „csak úgy” önmagáért megélni az időt.

Pedig a sokat emlegetett tavaszi fáradtság teljesen normális, nem kóros, ugyanakkor kellemetlen és a hatását valóban elszenvedjük. Számos biokémiai tény magyarázza a tapasztalt tüneteket. Hormonok, amelyek a bioritmusunkat modulálják, a hangulatunkat színezik, a pihenésünket befolyásolják

Mi is történik közelebbről? A téli időszakban a rövid nappalok során jóval kevesebb természetes fényt kap a szervezet, amely miatt az alvást szabályozó melatonin hormon termelése fokozódik, többet alszunk, kicsit lustábbak vagyunk. Tavasszal a több napfény, a hosszabb nappalok nyomán csökken a melatonin szintje, ez pedig az alvás-ébrenlét ciklusunkban okoz átmeneti zavart.

A másik fontos tényező a szerotonin, amely szükséges mennyisége híján levertek lehetünk, rosszabb esetben depresszióig fokozódó hangulatzavarba kerülünk. A téli fénytelen periódus során kevesebb szerotonin termelődik, s ez nem feltétlenül okoz ekkor még fásultságot. Jóval feltűnőbb, amikor tavasszal a kedvezőbb fényviszonyokra reagálva sem tudunk jókedvűek lenni, paradox módon pedig az örömtelenség felismerése csak tovább fokozza az elégedetlenségünket önmagunkkal szemben. Holott a több fényre beindul a fokozottabb szerotonin produkció, de sem ez a tény, sem a hatás nem lehet azonnali.

Az átmeneti periódusban „időt kér” a test, hogy a megváltozott viszonyokhoz igazítsa saját módosított reakcióit. Adjuk meg neki, amit kér, ne várjuk el, hogy varázsütésre átálljon a nagyobb fordulatszámra! 

A hormonok termelődését bizalommal hagyjuk meg a szervezetnek, bölcsen képes szabályozni a folyamatokat. Mivel tudunk biztosan segíteni?

Szükséges némi életmódváltás, amely a téli időszakban felhasznált vitamin- és ásványianyag raktárak újratöltését éppúgy jelenti, mint a nagyobb fizikai igénybevétel beépítését a mindennapokba. A szabad levegőn töltött mozgás, a lehetőség szerint természetesen, azaz gyümölcsökkel, zöldségekkel bevitt értékes anyagok gyorsan elérik a kívánt pozitív hatásukat. A készen kapott vitaminkészítményeket kevésbé tudja feldolgozni a szervezet, egy sok összetevőből álló komplex szerényebb mértékben hasznosul, mint az elvárható lenne. Az emésztőrendszer a természetes lebontási folyamatok alkalmával az egyes tápanyagokból és a szükséges egyéb mikroelemekből képes annyit felszívni, amennyi számára szükséges és kedvező.

 

Tartsuk szem előtt, hogy a gyerekek éppúgy kitettek a tavaszi fáradtságnak, mint mi, felnőttek. Az ő vitaminraktáraik is lemerülnek erre az időszakra, ami éppúgy pótlásra szorul a fentiek szerint, természetes formában. A gyerekek viszont  remekül ráéreznek a nekik fontos, őket feltöltő mozgásformákra! Csatlakozzunk hozzájuk, olykor hadd legyenek ők a programfelelősök!

Emellett érvényes minden, ami örömet okoz! Próbáljunk ki új sportot, táncoljunk, legyünk minél többet barátok, családtagok között, szerezzünk új élményeket! Maga az öröm, a mozgás is fokozza a szerotonin képzését! Nem véletlenül igénylik a kicsik a csiklandozást! Összetetten hat: mókás, nevetésre ösztönöz, a játék mellett az érintés is jótékony hatású, frissíti az egész testet!

És ha még ez sem elég? Néha engedjük át bátran az irányítást, ha a szervezet mindenek felett igényli a több pihenést, akkor kedvezzünk neki! Napközben is lehet relaxálni, 10-20 perc aktív pihenés, - akár alvás - sok esetben csodát tesz, kamatostul megtérül a befektetett idő!

Amennyiben mindezek ellenére is fennállnak kellemetlen tünetek, ha nem múlik a fáradtság, vagy feltűnő a lehangoltság, érdemes szakorvosi segítséget kérni. Nem zárható ki, hogy a tavaszi fáradtságként értelmezett panaszok mögött más okok húzódnak meg, az időszakra jellemző fokozott igénybevétel a lappangó működészavarokat felszínre hozhatja. Kivizsgálást követő személyre szabott kezelési javaslattal ezek helyrehozhatók, ha pedig speciális terápiára van szükség, orvosi konzultáció és kontroll mellett ez is megoldható.

Képek: Pixabay
Forrás: Budapestimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól.

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól

Kezdő anyukák első játszóterezéseik előtt gyakori kérdés: - Ti mit vesztek fel? Mit visztek magatokkal? Mi kérdeztünk, ti meséltetek. Néhány hasznos tipp gyakorlott játszóteres anyukáktól.
A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Gondolnád, hogy ezek a szavak szoros összefüggésben vannak egymással?
A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Hol az összefüggés? Nézzük meg, melyik játék miben fejleszt!
Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni (neve tájegységenként változik): úgy készül, hogy a krumpliból készült tócsnitól eltérően a krumpli helyett különféle zöldségeket használunk. Felhasználás egyik feltétele, hogy a zöldség reszelhető legyen

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére