Jelenlegi hely

Kimagasló oktatási színvonallal és rengeteg lehetőséggel várja a felvételizőket a Pécsi Tudományegyetem

A Pécsi Tudományegyetem 10 kara 21 doktori iskolával, több, mint 300 képzéssel és 17 szakkollégiummal a nemzetközi egyetemek élvonalába tartozik. A PTE azonban többet nyújt, mint a képzések és szolgáltatások összessége. Mi az, amiért mindenki pécsi akar lenni?

A hazai rangsorokban az egyik legmagasabbra értékelt oktatói gárda biztosítja a magas szintű oktatást, melynek köszönhetően, ma már húszezren tanulnak a PTE-n. De talán jobb mérce, hogy a friss végzősök 96%-a ajánlja a most jelentkezőknek egykori egyetemét! Egyedüli magyar vidéki felsőoktatási intézményként került a legjobb 200 egyetem közé a Times Higher Education idei nemzetközi rangsorában, a londoni Quacquarelli Symonds pedig a nemzetközi hallgatók kategóriájában a világ top 200 egyeteme közé sorolja a PTE-t. Emellett 2020-ban 912 egyetem közül az előkelő 59. helyet szerezte meg a világ legkörnyezettudatosabb felsőoktatási intézményei között. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a magyar egyetemek között a
leginkább környezettudatos intézmény a PTE.

Az egyetem diákjai előtt a nemzetközi kapcsolatok révén megannyi lehetőség nyílik meg, hiszen nem csak ide érkeznek a világ minden tájáról hallgatók, de a PTE diákjai is aktívak az Erasmus+ programban: több mint 500 egyetem képzései közül lehet válogatni, sőt az EDUC-hálózat tagjaként a diákok hat európai felsőoktatási intézmény virtuális campusára is bejárást nyernek, hogy tanuljanak vagy kutassanak.

Rengeteg ösztöndíj lehetőség várja a hallgatókat

Az egyetemi költségek sok család számára megterhelést jelentenek. A PTE igyekszik segíteni, hogy anyagi okok miatt senki ne maradjon távol a felsőoktatástól. Több, mint 20 ösztöndíj áll rendelkezésre a hallgatók számára, melyeknek egy része tanulmányi és szociális alapú, de kiemelkedő tudományos, művészeti és sporttevékenység esetén is lehet pályázni. Ezen kívül pedig a költségtérítéses képzésben tanuló hallgatók számára is minden karon van lehetőség kedvezmények igénylésére. Emellett a minden évben elérhető rektori ösztöndíjra a Pécsi Tudományegyetemet az első helyen megjelölő sikeres felvételizők pályázhatnak, akik nappali tagozatos alap- vagy osztatlan képzést választottak.

A felvételizőknek talán a legfontosabb, hogy ugyan az első szemeszterben nem részesülhetnek Tanulmányi Ösztöndíjban a hallgatók, viszont pályázhatnak az Elsősök kiegészítő alaptámogatására, vagy más néven gólyapénzre. Az elsőéves BA, MA és FSZ képzésben, illetve osztatlan tanárképzésben részt vevő hallgatók egyaránt megpályázhatják ezt a szociális alapon elbírált juttatást.

Az egyedülálló pécsi életérzés

A pécsi egyetemista életforma lényegét dióhéjban összefoglalni szinte lehetetlen. A PTE behálózza Pécset, campusai városszerte találhatók, a hallgatók kéznyoma pedig mindenhol megtalálható, a kávézóktól a galériákig. Pécsi egyetemistának lenni nem pusztán „átmeneti állapot”, hanem egy életérzés, melyet mindenkinek a saját bőrén kell megtapasztalnia.

A szakmai és kulturális rendezvények, konferenciák mellett Pécsen lépten nyomon lehetőség nyílik a szórakozásra is. Pécsről indult a Kispál és a Borz, a 30Y, a Punnany Massif és Marsalkó Dávid is úgy kezdi minden koncertjét: „Sziasztok, mi vagyunk a Halott Pénz Pécsről!”. Senki sem tudja, mi van a pécsi levegőben, amitől ilyen elsöprő sikerrel ragadnak gitárt a helyiek, de a közösség állandó vibrálását mindenki érzi, és ez áthatja a kreditek gyűjtése közben az előadásokat és szemináriumokat is.

2021. januárjában az egyetem elhozta a felvételiző diákoknak, szüleiknek és a továbbtanulásban segítő tanároknak az I. Irány a PTE! Kultúrfesztet, ahol 5 nap alatt mind a 10 karral megismerkedhettek. Több mint 280 előadó 172 programján vehettek részt az érdeklődők, a fesztivál végéig több mint 6000 résztvevő válogatott az informatív és szórakoztató tartalmak között. Aki pedig lemaradt, az a felveteli.pte.hu/kulturfeszt oldalon visszanézheti a programokat!

Ne maradj le a legfontosabbakról – töltsd le az Irány a PTE! applikációt!

A bármilyen mobil eszközre letölthető applikáció a közösségi média zajától távol arra szolgál, hogy a sikeres felvételihez szükséges legfontosabb információk, határidők biztosan eljussanak a végzősökhöz. De persze nyereményjátékokkal, kvízekkel is várják a letöltőket, hogy a játék se maradjon el.

Aki pedig még nem járt Pécsen, az iranyapte.hu oldalon található interaktív kiadvány csodálatos drónfelvételeit is megtekintheti, hogy végképp megjöjjön a kedve a jelentkezéshez.

Egyszóval, mindenki pécsi akar lenni! De miért is?

„Pécsen végzett egyetemistaként valóban egy új család részévé válhattam. Egy életre szóló élmény részeként kiváló oktatóktól tanulhattam, aktívan részt vehettem jövőm alakításában, melynek eredményeként valóban piacképes diplomát szereztem. Mindezt úgy, hogy egy igazán támogató közösségben, megannyi felejthetetlen élménnyel gazdagodtam. Pécs egy szerethető, befogadó és pezsgő kultúrájú város, ahol nem csak tanulni, de élni is jó!”

https://felveteli.pte.hu/

Forrás: ferling.hu

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

„Átalakítás miatt zárva „ - A modern kamasz nevelése, avagy mit kell tudni a szülő-kamasz konfliktusról és annak kezeléséről?

„Átalakítás miatt zárva „ - A modern kamasz nevelése, avagy mit kell tudni a szülő-kamasz konfliktusról és annak kezeléséről?

Statisztikák szerint kb. 1,2 millió kamasz él ma Magyarországon, életkoruk 12-20 év között van. Ez azt jelenti, hogy kb. két millió szülőt érint az ő életük és problémájuk.
"Pesztonkának egy jegyet, legyen szíves!" avagy mozi a 21. században

"Pesztonkának egy jegyet, legyen szíves!" avagy mozi a 21. században

Szombaton a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek és a velük érkező 18 éven aluliaknak kinyithattak a mozik. Vagyis a 18 év alattiak csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében ülhetnek be a filmekre. Vagy tucatszor elolvastam ezt a két mondatot... na ne már!!!
Májusi bakancslista

Májusi bakancslista

Ebben a szép tavaszi hónapban új élmények, új lehetőségek, várnak: a szürkeséget megtöri a napfény, végre meleg van, virágillattal telik meg a levegő. A hosszú bezártság után jól esik kimozdulni, szabadtéri programokat tervezni, felfedezni természet szépségeit. Ehhez adunk néhány pofonegyszerű tippet!
Egyedülálló lehetőség óvodáknak, iskoláknak: Várépítő pályázat! Ezt kár lenne kihagynod!

Egyedülálló lehetőség óvodáknak, iskoláknak: Várépítő pályázat! Ezt kár lenne kihagynod!

Ha a Ti ovitokra is ráférne a felújítás, vagy az iskolai mosdót kellene rendbetenni, akkor itt a nagy lehetőség: pályázzatok! Az idei évben több, mint 20 vállalat és szervezet csatlakozott a Várépítő pályázat felajánlói közé. Ezzel összesen 13,6 millió forint + ÁFA értékű termékre, 1,9 millió forint készpénzre, és számokban ki nem fejezhető, önkéntes munkában felajánlott szolgáltatásra lehet pályázni. 

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére