Jelenlegi hely

Szentségtörés a műfenyő?

Eszembe sem jutott műfenyőben gondolkozni, amíg meg nem születtek a kisfiaim. El kell ismernem, évről évre egyre nagyobb dilemmát okozott a karácsonyi fenyőfa kiválasztása, mégis a gyermekeim születése előtt én sem mérlegeltem a műfenyő vásárlás esetleges előnyeit. Most viszont megtörtént, és készítettem egy kis összefoglalót a szempontokról.

Először a fenyőválasztás az ember életében ízlés kérdése, esetleg a hagyományhoz tartozik. Családosként már a praktikusság is szerepet játszik. Január első hetében pedig, látva, hogyan változnak a városok szemétdombbá, és az ünnepek délceg díszei levelüket elhullatott csontváz hulladékká, már talán a környezettudatosság szempontjai is felmerülhetnek.

Gyökeres fa? 

A gyökeres fenyő előnye, hogy élő, később kiültethető, végig jó illatú, a tűket is kevésbé hullatja, elhelyezni is könnyebb a szobában, egy cserépben és stabilabb is. Hátránya, hogy sok gondoskodást igényel, amit ha elmulasztunk, kiszáríthatjuk és leveleit szétszórja.

Jól kell szoktatnunk a benti utána pedig a kinti klímához, hogy ne okozzon kárt benne a fűtés, majd a fagy. Januárban elég nehéz a fagyott földben elültetni, és semmi nem garantálja, hogy megfakad.

 

Az ára általában magasabban van, mint a vágott fenyőé.  

Nem biztos, hogy a szobába ugyanazt a típust választanánk díszíteni, mint ami később az udvarunkban a legjobban mutat.

Ha magasabb fával szeretnénk a karácsonyt ünnepelni, akkor gyökeres fenyőből ez már nagyon súlyos példány lenne, nem is igazán kapható, de ha megvásároltuk, akkor legyen aki felcipeli.

Előfordulhat, hogy makacsabb fácskánk a szoba melegében sem engedi le felkunkorodott ágait, ekkor mókásan feldíszített fát kaphatunk, amelyik szégyentelenül felhúzott szoknyaként tárogatja ágait, de a díszeket kapzsin bekebelezi a tűlevelek közé.

 

A szállításban, árusításban esetleg megsérült, illetve nem tökéletes levélelrendezésű példányunk bizony ilyen marad karácsonyfaként és kerti díszként is.

Megfelelő hőmérsékletű helyet igényelhet az ünnep előtti és utáni tárolása, cipelése és szállítása a fa és a földlabda súlya miatt nem egyszerű.

Ha a tökéletes díszítés érdekében levágjuk a csúcsát, akkor a kertben sosem fog az ég felé törni.

Szükségünk van kiültetésre alkalmas helyre is, sokszor gond ez a lakásban lakó családoknál. De hallottam már munkahelyi kezdeményezésről, ahol a kolléga fasort ültetett a felajánlott fákból, és kertészetekről, ahol bérelhető a karácsony idejére a fa.

Ára: általában a legkisebb példányok ára is eléri az 5000 Ft-ot.

Vágott fenyő?

A töves fenyő könnyebben kezelhető, egyszerűbben beszerezhető. Méretének határa nincs, legfeljebb a lakásunk belmagassága.

Fajtái igen sokszínűek, kisebb és nagyobb tűs változatok kaphatóak, az árai azonban ettől függően változnak, igen borsos szintet is elérve.

Kiválasztásuknál elég azt a szempontot figyelni, hogy jól mutasson a díszekkel, az ághiányt, ritkásságot könnyű meglátni.

A fák frissességéről azonban nem egyszerű információt kapni, néha a legsudarabbak is hullani kezdenek, amint hazaér velük az ember.

 

A beállításuk már igényel egy kis szakértelmet, a legritkább esetben passzol az otthoni talp és a fa töve. Ügyesen kell ellensúlyozni a kisebb ferdeségeket is a fán, hogy az összhatás megfelelő legyen.

Gondosan kell kiválasztanunk a helyet is, a fűtőtestektől messzebb, a tűzveszély és a kiszáradás elkerülése miatt is. Próbálkozhatunk a frissen tartás érdekében vízzel permetezni vagy a tövét kicsit megnedvesíteni.

Előbb-utóbb azonban hullatni kezdi leveleit, amelyeket aztán győzhetünk felporszívózni, a szőnyegből kiszedegetni. Amikor kúszó-mászó, vagy éppen a fa háta mögé lopakodó, a díszeket és szaloncukrokat próbaképp meghúzogató kisgyerekek vannak a háznál, ez nem éppen előnyös tulajdonsága a fának.

Nem is beszélve arról, amikor az ünnep után a lépcsőházon, udvaron keresztül próbáljuk a szemétbe eljuttatni, vastag és hosszú tű-kígyót húzva magunk után, amit aztán nem győzünk összeseperni.

Az utcák Vízkereszt környékén siralmasan festenek a megkopaszodott és kidobott fenyőfákkal szegélyezve. Ha lekéssük a direkt erre a célra indított hulladék begyűjtést, nem számíthatunk arra, hogy a kommunális szeméttel együtt elviszi a közszolgáltató.

Ára: Ha 2000-2800 Ft/m minimum árszintről indulunk is, 4000 Ft alatt nem igazán kapunk vágott fenyőt, de az átlag a 6000-8000 Ft-os faár, ami fajtánként és méretenként növekedhet és városonként is eltérő lehet.

Műfenyő?!

A műfenyőt hosszú évekre vásárolja az ember, többszöri felhasználási céllal. Év közben gondoskodnia kell a tárolásáról, lehetőleg pormentes csomagolásban, mert a beporolódott műtűket aztán igazán idegőrlő takarítani.

Az ünnep közeledtével fel kell állítani. Ez kisebb barkács-feladat, az ember közben nem érzi, hogy a Csendes éj-nek kellene szólnia a háttérből.

A felállított, és szétbontott ágú fa azonban kellően stabil, általában gyári talppal árusítják. A dússágát és magasságát a pénztárcánk határozza meg.

Színben és igazi fenyőt utánzó fajtákban elég gazdag a kínálat. Kapható fordított fa is, hogy több hely legyen az ajándékoknak.

A műfenyőt egyszer kell jól kiválasztani, azután a következő években már nem ér minket meglepetés. Azt a dússágot és egyenletes ágelosztás kapjuk, amit készítünk magunknak.

 

A műfenyő nem hullatja a tűleveleket, különös gondoskodást sem igényel, bár egyáltalán nem tűzállóbb.  Az ünnep elteltével ugyanannyi fáradtság összepakolni, mint felállítani.

Ha mindezeken túl még mindig az munkál bennünk, hogy a gyereknek valódi fenyő kell, attól lesz az ünnep igazi, fontoljunk meg pár dolgot:

1. Évente városonként 20-30 tonna! szemetet tesznek ki a kiszolgált karácsonyfák. A legtöbb helyen hasznosítják, mulcsot készítenek vagy elégetik azokat. Magyarországon évente 2.200.000 db fenyőfát adnak el karácsonyfának. Európában 60 millió fenyőt ültetnek erre a célra.

 

2. Ha úgy nőnek fel csemetéink, hogy az élő fát tiszteletben tartják, és nem kívánják meg, hogy áldozatul essenek az ünnepi maximalizmusnak, akkor talán a saját jövőjükért is tesznek valamit, és nem veszteségként élik meg a valódi fa hiányát.

3. Én valahogy már most nyugodtabb vagyok, hogy jövőre elmaradhat a favadászat és autóba gyömöszölés. Attól pedig főleg, hogy nem kell a jövő évi ünnepi költségvetésbe beleszámolnom.

4. Legyen bármilyen kedves és szépen feldíszített a családi karácsonyfa, gyermekünk úgyis leesett állal fogja bámulni az üzletek profin feldíszített műfenyőit, és ha megkérdezzük, hogy idén karácsonykor hol látta a legszebb fát, akkor valószínűleg nem azt mondja, hogy a dédinél.

 

Ára: Idén sikerült az egyébként 7000-10.000 Ft-os átlagár feléért is ízléses darabot választani 50%-os leárazás keretében. A csúcskategóriás termékek ára elmehet a 30.000-50.000 Ft-ig is. Az ünnepek múltával mindig nagy akciókkal lehet vásárolni, ha elég tudatos az ember félretenni erre a célra.

Mindegy milyen fát választunk, ne feledkezzünk meg arról, hogy rögzítsük, legjobb, még ha nem is a legszebb, hogy fent kikössük. Minden kisgyermekes családban van legalább egy történet a lerántott karácsonyfáról.

Azt mindannyian tudjuk, hogy az ünnep lényege nem a karácsonyfa és a tökéletesség, hanem a jóérzés, összetartozás és szeretet. Ezt ne feledjük a nagytakarítás fáradtsága és a boltokban töltött sorban állás ideje alatt sem.

 

Szerző: Ágnes, Csabaimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól.

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól

Kezdő anyukák első játszóterezéseik előtt gyakori kérdés: - Ti mit vesztek fel? Mit visztek magatokkal? Mi kérdeztünk, ti meséltetek. Néhány hasznos tipp gyakorlott játszóteres anyukáktól.
A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Gondolnád, hogy ezek a szavak szoros összefüggésben vannak egymással?
A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Hol az összefüggés? Nézzük meg, melyik játék miben fejleszt!
Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni (neve tájegységenként változik): úgy készül, hogy a krumpliból készült tócsnitól eltérően a krumpli helyett különféle zöldségeket használunk. Felhasználás egyik feltétele, hogy a zöldség reszelhető legyen

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére