Jelenlegi hely

Szentségtörés a műfenyő?

Eszembe sem jutott műfenyőben gondolkozni, amíg meg nem születtek a kisfiaim. El kell ismernem, évről évre egyre nagyobb dilemmát okozott a karácsonyi fenyőfa kiválasztása, mégis a gyermekeim születése előtt én sem mérlegeltem a műfenyő vásárlás esetleges előnyeit. Most viszont megtörtént, és készítettem egy kis összefoglalót a szempontokról.

Először a fenyőválasztás az ember életében ízlés kérdése, esetleg a hagyományhoz tartozik. Családosként már a praktikusság is szerepet játszik. Január első hetében pedig, látva, hogyan változnak a városok szemétdombbá, és az ünnepek délceg díszei levelüket elhullatott csontváz hulladékká, már talán a környezettudatosság szempontjai is felmerülhetnek.

Gyökeres fa? 

A gyökeres fenyő előnye, hogy élő, később kiültethető, végig jó illatú, a tűket is kevésbé hullatja, elhelyezni is könnyebb a szobában, egy cserépben és stabilabb is. Hátránya, hogy sok gondoskodást igényel, amit ha elmulasztunk, kiszáríthatjuk és leveleit szétszórja.

Jól kell szoktatnunk a benti utána pedig a kinti klímához, hogy ne okozzon kárt benne a fűtés, majd a fagy. Januárban elég nehéz a fagyott földben elültetni, és semmi nem garantálja, hogy megfakad.

 

Az ára általában magasabban van, mint a vágott fenyőé.  

Nem biztos, hogy a szobába ugyanazt a típust választanánk díszíteni, mint ami később az udvarunkban a legjobban mutat.

Ha magasabb fával szeretnénk a karácsonyt ünnepelni, akkor gyökeres fenyőből ez már nagyon súlyos példány lenne, nem is igazán kapható, de ha megvásároltuk, akkor legyen aki felcipeli.

Előfordulhat, hogy makacsabb fácskánk a szoba melegében sem engedi le felkunkorodott ágait, ekkor mókásan feldíszített fát kaphatunk, amelyik szégyentelenül felhúzott szoknyaként tárogatja ágait, de a díszeket kapzsin bekebelezi a tűlevelek közé.

 

A szállításban, árusításban esetleg megsérült, illetve nem tökéletes levélelrendezésű példányunk bizony ilyen marad karácsonyfaként és kerti díszként is.

Megfelelő hőmérsékletű helyet igényelhet az ünnep előtti és utáni tárolása, cipelése és szállítása a fa és a földlabda súlya miatt nem egyszerű.

Ha a tökéletes díszítés érdekében levágjuk a csúcsát, akkor a kertben sosem fog az ég felé törni.

Szükségünk van kiültetésre alkalmas helyre is, sokszor gond ez a lakásban lakó családoknál. De hallottam már munkahelyi kezdeményezésről, ahol a kolléga fasort ültetett a felajánlott fákból, és kertészetekről, ahol bérelhető a karácsony idejére a fa.

Ára: általában a legkisebb példányok ára is eléri az 5000 Ft-ot.

Vágott fenyő?

A töves fenyő könnyebben kezelhető, egyszerűbben beszerezhető. Méretének határa nincs, legfeljebb a lakásunk belmagassága.

Fajtái igen sokszínűek, kisebb és nagyobb tűs változatok kaphatóak, az árai azonban ettől függően változnak, igen borsos szintet is elérve.

Kiválasztásuknál elég azt a szempontot figyelni, hogy jól mutasson a díszekkel, az ághiányt, ritkásságot könnyű meglátni.

A fák frissességéről azonban nem egyszerű információt kapni, néha a legsudarabbak is hullani kezdenek, amint hazaér velük az ember.

 

A beállításuk már igényel egy kis szakértelmet, a legritkább esetben passzol az otthoni talp és a fa töve. Ügyesen kell ellensúlyozni a kisebb ferdeségeket is a fán, hogy az összhatás megfelelő legyen.

Gondosan kell kiválasztanunk a helyet is, a fűtőtestektől messzebb, a tűzveszély és a kiszáradás elkerülése miatt is. Próbálkozhatunk a frissen tartás érdekében vízzel permetezni vagy a tövét kicsit megnedvesíteni.

Előbb-utóbb azonban hullatni kezdi leveleit, amelyeket aztán győzhetünk felporszívózni, a szőnyegből kiszedegetni. Amikor kúszó-mászó, vagy éppen a fa háta mögé lopakodó, a díszeket és szaloncukrokat próbaképp meghúzogató kisgyerekek vannak a háznál, ez nem éppen előnyös tulajdonsága a fának.

Nem is beszélve arról, amikor az ünnep után a lépcsőházon, udvaron keresztül próbáljuk a szemétbe eljuttatni, vastag és hosszú tű-kígyót húzva magunk után, amit aztán nem győzünk összeseperni.

Az utcák Vízkereszt környékén siralmasan festenek a megkopaszodott és kidobott fenyőfákkal szegélyezve. Ha lekéssük a direkt erre a célra indított hulladék begyűjtést, nem számíthatunk arra, hogy a kommunális szeméttel együtt elviszi a közszolgáltató.

Ára: Ha 2000-2800 Ft/m minimum árszintről indulunk is, 4000 Ft alatt nem igazán kapunk vágott fenyőt, de az átlag a 6000-8000 Ft-os faár, ami fajtánként és méretenként növekedhet és városonként is eltérő lehet.

Műfenyő?!

A műfenyőt hosszú évekre vásárolja az ember, többszöri felhasználási céllal. Év közben gondoskodnia kell a tárolásáról, lehetőleg pormentes csomagolásban, mert a beporolódott műtűket aztán igazán idegőrlő takarítani.

Az ünnep közeledtével fel kell állítani. Ez kisebb barkács-feladat, az ember közben nem érzi, hogy a Csendes éj-nek kellene szólnia a háttérből.

A felállított, és szétbontott ágú fa azonban kellően stabil, általában gyári talppal árusítják. A dússágát és magasságát a pénztárcánk határozza meg.

Színben és igazi fenyőt utánzó fajtákban elég gazdag a kínálat. Kapható fordított fa is, hogy több hely legyen az ajándékoknak.

A műfenyőt egyszer kell jól kiválasztani, azután a következő években már nem ér minket meglepetés. Azt a dússágot és egyenletes ágelosztás kapjuk, amit készítünk magunknak.

 

A műfenyő nem hullatja a tűleveleket, különös gondoskodást sem igényel, bár egyáltalán nem tűzállóbb.  Az ünnep elteltével ugyanannyi fáradtság összepakolni, mint felállítani.

Ha mindezeken túl még mindig az munkál bennünk, hogy a gyereknek valódi fenyő kell, attól lesz az ünnep igazi, fontoljunk meg pár dolgot:

1. Évente városonként 20-30 tonna! szemetet tesznek ki a kiszolgált karácsonyfák. A legtöbb helyen hasznosítják, mulcsot készítenek vagy elégetik azokat. Magyarországon évente 2.200.000 db fenyőfát adnak el karácsonyfának. Európában 60 millió fenyőt ültetnek erre a célra.

 

2. Ha úgy nőnek fel csemetéink, hogy az élő fát tiszteletben tartják, és nem kívánják meg, hogy áldozatul essenek az ünnepi maximalizmusnak, akkor talán a saját jövőjükért is tesznek valamit, és nem veszteségként élik meg a valódi fa hiányát.

3. Én valahogy már most nyugodtabb vagyok, hogy jövőre elmaradhat a favadászat és autóba gyömöszölés. Attól pedig főleg, hogy nem kell a jövő évi ünnepi költségvetésbe beleszámolnom.

4. Legyen bármilyen kedves és szépen feldíszített a családi karácsonyfa, gyermekünk úgyis leesett állal fogja bámulni az üzletek profin feldíszített műfenyőit, és ha megkérdezzük, hogy idén karácsonykor hol látta a legszebb fát, akkor valószínűleg nem azt mondja, hogy a dédinél.

 

Ára: Idén sikerült az egyébként 7000-10.000 Ft-os átlagár feléért is ízléses darabot választani 50%-os leárazás keretében. A csúcskategóriás termékek ára elmehet a 30.000-50.000 Ft-ig is. Az ünnepek múltával mindig nagy akciókkal lehet vásárolni, ha elég tudatos az ember félretenni erre a célra.

Mindegy milyen fát választunk, ne feledkezzünk meg arról, hogy rögzítsük, legjobb, még ha nem is a legszebb, hogy fent kikössük. Minden kisgyermekes családban van legalább egy történet a lerántott karácsonyfáról.

Azt mindannyian tudjuk, hogy az ünnep lényege nem a karácsonyfa és a tökéletesség, hanem a jóérzés, összetartozás és szeretet. Ezt ne feledjük a nagytakarítás fáradtsága és a boltokban töltött sorban állás ideje alatt sem.

 

Szerző: Ágnes, Csabaimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Nem akar több gyereket? Akkor "kikapjuk"!

Nem akar több gyereket? Akkor "kikapjuk"!

Már négy éve nem lenne méhem, ha a nőgyógyászom lesújtó mondatai után nem találok rá véletlenül az inteneten a mióma embolizáció lehetőségére.
Min múlik gyermeked sikere?

Min múlik gyermeked sikere?

Saját magunkról alkotott hiedelmeink befolyásolják a személyiségünkről alkotott képünket, illetve, hogy mit akarunk és mit tudunk elérni az életünkben. Gondolkodásmódunk hatással van teljesítményünkre, motiváltságunkra. Sokan azt gondolják, hogy a tehetség, az intelligencia alapvetően garantálja a sikert. Bizonyosan nagy hatása van, de csak ezen múlhat, hogy ki mire viszi az életben?
A jó szó öröme

A jó szó öröme

Hiánycikk. Semmibe sem kerül, mégis nagyon sokat ér. Nélküle nehezen lehetne túlélni a hétköznapokat.
Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Évek óta vonattal megyünk nyaralni. Először csak kettesben a férjemmel, majd csatlakozott a fiúnk 12 éve, 7 éve a lányunk is. Ehhez hoztam jól bevált „praktikákat”, hogy stressz helyett valóban élményekkel legyen teli már az utazás is.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére