Jelenlegi hely

A várandósgondozás menete Békéscsabán

Amikor egy nő sejteni kezdi, hogy kisbabát vár, majd terhességi teszttel alá is támasztja a gyanúját, jön a következő kérdés: Hogyan tovább? Nőgyógyászhoz kell menni? Vagy vérvételre? Mikor kell a védőnőt felkeresni? Vagy ő keres engem? Hirtelen azt sem tudja az ember, hogyan is induljon el, csak a barátnők és a kollégák korábbról felrémlő beszélgetéseire emlékszünk. De hát kit kérdezzünk meg? Hiszen a terhesség még TITOK!

Íme, egy kis sorvezető, hogy egyszerűbb legyen elindulni, és ha idő közben el is felejti a kismama, mi is a következő lépés, legyen hol utánanézni:

A terhességi tesztekről jó tudni, hogy sem a fogantatáskor sem a menstruáció elmaradásakor még nem tudják kimutatni a terhességet. Általában az aktust követő 20. naptól jelzik az eredményt, típusuktól függően. Az idő előrehaladásával pedig egyre könnyebben mutatják ki a sikert.

A várandós nőknek először szülész-nőgyógyász szakorvost kell felkeresniük a nőgyógyászati szakrendelésen - (Réthy Pál Kórház, Békéscsaba, Gyulai út 18. Rendelési idő: 9-12 óráig, bejelentkezés: 555-674) - vagy magánrendelés keretében.

Ő megállapítja a terhességet általában hüvelyi ultrahang vizsgálat segítségével és szükség szerint méhnyakrák szűrést végez. A fogantatást követő 5. héten már általában látható a magzat szívverése, de már előtte is megállapítható a terhesség.

Ezt követően a nőgyógyász rizikó besorolást tölt ki, amely a várandósgondozásban részt vevő szakemberek számára tartalmaz információkat.

A várandósság tényét igazoló és a terhesség alacsony vagy magas rizikócsoportba sorolását tartalmazó dokumentummal kell a területileg illetékes védőnőt felkeresni lehetőleg a 12. terhességi hét előtt.

A védőnői gondozás a várandósok tartózkodási címe alapján történik. A védőnők megkeresését segíti a honlapunk és a www.gyermekalapellatas.hu–n található védőnő-kereső.

Ezután telefonon érdemes felhívni a körzeti védőnőt és előre egyeztetett időpontban, a védőnő várandós tanácsadási idejében megtörténik a Várandósgondozási könyv kitöltése. (A tanácsadás helyszínét a védőnő telefonon elmondja, általában a Védőnői Centrumban (Békéscsaba, Gyulai út 18.) vagy Mezőmegyeren, vagy Jaminában lehetséges.)

A kiskönyv fontos információja, hogy hány hetes terhes a kismama. A terhesség előrehaladását hetekben mérik, aminek alapja az utolsó rendes menstruáció első napja. Betöltött terhességi heteket kell figyelembe venni, azaz valaki egész addig 12 hetes terhes, amíg be nem tölti a 13. hetet.

A várandóskönyv kitöltéséhez számos egészségügyi kérdést meg kell válaszolnia a kismamának, valamint súly- és magasságmérés, vérnyomás-mérés és vizelet-viszgálat (fehérje, genny és cukor) történik. A vizelet mintát a kismama a helyszínen szolgáltathatja, nem kell otthonról hozni. Vizelet vizsgálatot mindig a védőnő végez, csak panasz, vagy visszatérő pozitív eredmény esetén történik laboratóriumi baktérium tenyésztés.

A kiskönyv birtokában a várandósnak fel kell keresnie a háziorvosát, aki pecséttel és naplószámmal hitelesíti a kiskönyvben szereplő beutalót, valamint ha szükséges, a várandós belgyógyászati vizsgálatát is elvégzi. (általános vizsgálat és EKG) Érdemes időpontot kérni, hogy elkerüljük a betegekkel az érintkezést.

A KISMAMA MINDEN VIZSGÁLATRA ÉS A SZÜLÉSRE IS MAGÁVAL KELL VIGYE A VÁRANDÓSGONDOZÁSI KÖNYVÉT.

Vérvételre ezt követően lehet csak elmenni. Helye: Védőnői Centrum, Békéscsaba Gyulai út 18.  

Első alkalommal éhgyomri vérvétel történik, amelynek során vérkép vizsgálat, vércsoport meghatározás, Hepatitis B és Lues vizsgálat történik. Térítés ellenében (jelenleg 3000 Ft), toxoplazma szűrést is végeznek.  (A toxoplazma vizsgálat egészségpénztárra elszámolható, de fel kell venni a kapcsolatot a számlát kiállító szervvel, hogy a megfelelő címzéssel állítsák ki a bizonylatot.)

A 12. terhességi héten ultrahang vizsgálat (UH) történik, melynek során a vizsgálatot végző orvos számítógéppel megméri a magzat tarkóredő vastagságát. A vizsgálatot általában hasi UH-gal végzik, de az orvos indokoltnak láthatja a hüvelyi UH vizsgálatot is.

UH után lehetőség van a genetikai rendellenességek szűrésére szolgáló kombinált teszt elvégzésére, amely anyai vérből vett mintából történik. Ennek ára 10.500 Ft.

Ultrahang vizsgálatra bejelentkezni a 66/441-411 / 5604 melléken, vagy az 66/555-604 számon lehet, minden hétköznap 8:00-9:00-ig. A vizsgálat helye: Réthy Pál Kórház, Békéscsaba, Gyulai út 18. 1. emelet, RTG 126. ajtó. (a régi főbejárat felől érdemes megközelíteni)

További vizsgálatokra, magzatvíz mintavételre kizárólag aggodalomra okot adó genetikai eredmények esetén kerül sor, nem része az általános terhes gondozásnak.

A következő kötelező vizsgálat a 20. terhességi héten ismét egy ultrahang vizsgálat (hasi). A vizsgálatot követően méhszáj vizsgálatot végez a szakorvos. Időpontot ugyanúgy lehet kérni, mint a 12. heti UH-ra. Az ultrahang vizsgálat is ugyanazon a helyen történik, a méhszáj vizsgálatra másik rendelőben kerül sor.  

A 24-28. héten terheléses vércukor- és laborvizsgálat történik. Időpontot a védőnőtől kap a kismama. A vérvétel előtti napon ki kell váltani a gyógyszertárban a Védőnői Centrumban receptre felírt cukros vizet. Másnap reggel 7:45-re éhgyomorra kell jönni a Védőnői Centrumba. Vérvétel után a cukros vizet rövid időn belül meg kell inni. Mást enni-inni nem szabad. 2 óra múlva ismételt vérvétel fog történni. A várakozás ideje alatt a váróteremben kell maradni.  

A 28. héten méhszáj vizsgálat következik amelyre sor kerülhet a Védőnői Centrumban (időpont nem szükséges) vagy magánrendelésen is.

32 hetesen az utolsó utrahang vizsgálatra kerül sor. Bejelentkezni a 66/441-411/ 5604 melléken, vagy az 66/555-604 számon lehet, minden hétköznap 8:00-9:00-ig. Helye: Réthy Pál Kórház, Békéscsaba, Gyulai út 18. 1. emelet, RTG 126. ajtó. (a régi főbejárat felől)

34 hetesen CTG-re kell bejelentkezni a 66/555-653-as számon. A vizsgálat a Védőnői Centrumban történik, a 36. héttől. A CTG vizsgálat hossza általában 20-30 perc. A magzati szívműködés megfigyelése történik UH-szerű berendezéssel.

A 36. héten az utolsó laborvizsgálat (vérvétel), és az első CTG vizsgálat, valamint hüvelykenet vétel és méhszáj vizsgálat történik a Védőnői Centrumban. A hüvelykenet vételre és méhszáj vizsgálatra sor kerülhet magánrendelőben is.

A 36. héttől kezdve általában hetente, az utolsó héten kétnaponta kerül sor CTG vizsgálatra. Időpontot mindig az előző vizsgálat alkalmával kap a kismama.

A terhesség alatt legalább egy alkalommal, általában a 2. trimeszterben a fogorvost is fel kell keresni, és vizsgálat után igazolást kérni tőle, hogy a kismama fogazata ép. Ha kezelésre van szükség, akkor a várandós a fogorvossal egyezteti a szükséges időpontokat és részleteket. A terhesség alatt röntgen, fogászati röntgen nem készül, az általános javítási kezelések elvégezhetőek és érzéstelenítő injekció adható.

A kötelező vizsgálatokon részt kell venni. Ha a kismama a fogantatáskor betöltötte a 37. életévét, akkor a gondozási terv kiegészítésként felajánlják a  genetikai tanácsadáson való részvételt.

A vérvételek eredményei általában 2 hét alatt érkeznek meg a Védőnői Centrumba. Ezt követően a soron következő védőnői gondozáson a védőnő felveszi az adatokat a gondozási könyvbe és a kismama kartonjára. A toxoplazma eredmények általában 3-4 héten belül érkeznek meg.

Ha a kismama a nőgyógyász szakorvos magánrendelésén vesz részt a terhes gondozáson, akkor méhszáj vizsgálatokat a magánrendelésen végzi el az orvos és jegyzi fel a gondozási könyvbe. Az ultrahang vizsgálatokat a kórházi orvos fogja elvégezni a kórházi vizsgálat keretében. A békéscsabai gyakorlat az, hogy a várandós kismama általában a 8-12. héten kéri fel az orvosát, aki aztán 4 hetente várja a kismamát várandós gondozásra.  

A védőnő által végzett önálló várandós tanácsadáson a terhesség ideje alatt 4 alkalommal kell megjelenni. Ezzel szerez a kismama jogosultságot az anyasági támogatás igénybevételéhez is, amit a szülés után kérelmezhet, és amihez igazolást a védőnő az utolsó gondozáson vagy a szülés után az első látogatás alkalmával ad. (Az anyasági támogatásról és a jogosultsági feltételekről bővebben itt olvashatsz!)

A védőnőnél tett látogatások alkalmával súly- és vérnyomás-mérés és vizelet vizsgálat (fehérje, genny és cukor) történik.

A várandósság ideje alatt végig a védőnőt általában a tanácsadáson keresik fel a kismamák. A védőnők a kismama otthonába látogatást négy alkalommal tesznek.

Az anyuka a gyermek születéséről telefonon tájékoztatja a védőnőt a szülés után, de a kórház is küld hivatalos értesítést.

A szülés várható időpontját a nőgyógyász szakorvos tünteti fel a kismama gondozási könyvében a 12. heti UH vizsgálatot követően. Ez alapján kérheti később a várandós nő a szülési szabadságot. (A szülési szabadságról és a várandósság alatt megillető járandóságokról itt olvashatsz!)

A terhesség 91. napjától állítja ki a védőnő, a nőgyógyász pedig lepecsételi az adókedvezményre jogosító igazolást, amit a kismama a munkáltatónak lead és kitölt egy nyilatkozatot, így vehető igénybe a kedvezmény. Ne felejtsünk a szülés után és a következő év elején is új nyilatkozatot kitölteni, mivel megváltozik a jogcím. (Az adókedvezményről bővebben itt olvashatsz!)

A mezőmegyeri, gerlai és csabaszabadi kismamák gondozásának menete teljesen megegyezik a fent leírtakkal.

Szerző: Ágnes, Csabaimami

Információk: békéscsabai védőnők

Képek: 123rf(pont)com

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére