Jelenlegi hely

A szülészeti ellátás korszerűsítésére tesz javaslatokat a Népesedési Kerekasztal

A Népesedési Kerekasztal szerint szemléletváltásra van szükség a szülészeti ellátásban, ezért javaslatokat tesz annak korszerűsítésére - jelentette be Székely András, a Népesedési Kerekasztal koordinátora kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Azt hangoztatta, a szülés élménye kihat a további gyerekvállalásra, ezért fontos ezzel kérdéssel foglalkozni. Megjegyezte,a javaslatokat eljuttatják a szakmai szervezetekhez és a döntéshozókhoz is. A kiosztott sajtóanyag szerint a javaslatok között szerepel, hogy szülés után ne válasszák szét azonnal az anyát és az újszülöttet, a fizikai ellátást mellett nagyobb hangsúlyt kapjon a lelki gondozás, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint tekintsék partnernek a nőket a szülés során, a szülésznők is végezhessenek várandósgondozást, a komplikációk nélküli szüléseket szülésznők vezethessék le, valamint a társadalombiztosítás finanszírozza az intézményen kívüli szülést.     

Novák Julianna, dúla, a Népesedési Kerekasztal tagja elmondta, Magyarországon az utóbbi években csökkent a szülészeti intézmények száma, és elsősorban azokat zárták be, ahol családias környezetben kevés szülés történt. Az ország mintegy hetven szülészeti intézménye közül mindössze 18 kapott "bababarát" minősítést - fűzte hozzá. Beszélt arról is, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint a szülészorvosok száma évek óta nő, a szülésznőké azonban csökken, Magyarországon jelenleg egy orvosra egy szülésznő jut, míg például az Egyesült Királyságban egy orvosra 30 szülésznő.     

Szebik Imre, bioetikus, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének munkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy az életmentő beavatkozások - császármetszés, gátmetszés - rutinszerű alkalmazása nem lenne indokolt, ennek ellenére a hüvelyi szülések 60 százalékánál - az első szülések 90 százalékánál - végeznek gátmetszést. Hozzátette, ha a szülés traumatikus élmény egy nőnek, akkor az nem csak a további gyerekvállalásra, de a párkapcsolatra is negatív hatással lehet.   

  

A Népesedési Kerekasztalt 2009 novemberében Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia akkori elnöke hívta össze Kopp Mária pszichológus, orvos kezdeményezésére. A civil, egyházi és kormányzati szervezeteket is tömörítő kerekasztal korábban több olyan javaslatot is kidolgozott a kormányok számára, amelyet figyelembe vettek a népesedéspolitikai döntéseknél.     

A sajtótájékoztatón részt vett a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom képviselője is. Ujvári Enikő, a civil szervezet projektvezetője arról beszélt, hogy a negatív szülésélmény mellett a munka és a magánélet összeegyeztetésének nehézsége akadályozza nagyban a tervezett gyerekek megszületését. Ezért hozták létre a Családbarát vállalat pályázatot, amelyet idén már negyedik alkalommal hirdettek meg, és amelyre október 17-ig lehet jelentkezni.     

Emellett stratégiai partnerségi megállapodást kötöttet a Családbarát vállalat díját az előző években elnyerő cégekkel, illetve Balansz partnerségi programot indítottak, amelynek keretében workshopokat szerveznek a cégeknek a jó gyakorlatok megosztására - emelte ki.  Tordai Ágnes, a mozgalom társelnöke elmondta, a céljuk, hogy a kívánt gyerekek megszülessenek. Társkereső programjaikkal, a munka és a család egyensúlyának fontosságát hangsúlyozó előadásaikkal, a kormányzatoknak tett szakmai javaslataikkal azt szeretnék elérni, hogy a párok bátrabban merjenek gyerekeket vállalni.

A mai sajtótájékoztatón nyilvánosságra hozott részletes javaslatcsomag a szülészeti ellátás korszerűsítésére.

Forrás: MTI

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére