Jelenlegi hely

Mától indul az új szabályzás: egyszer használatos műanyagok kitiltva!

2021. július 1-jétől lép életbe az egyszer használatos műanyagokat kivezető rendelet. Az alig egy hónapja hozott magyar jogszabály túlteljesíti az uniós előírásokat.

A friss műanyagtilalom rengeteg vendéglátóhelyet érint, és arra ösztönzi az éttermek üzemeltetőit, hogy inkább környezetbarát, többször használatos termékeket részesítsenek előnyben. 

A single-use plastic (SUP), azaz egyszer használatos irányelv célja, hogy visszaszorítsák a műanyag termékek környezetre és persze az emberi egészségre gyakorolt káros hatásait, illetve az EU ezzel is elő szeretné segíteni a tagállamok körforgásos gazdaságra áttérését.

Az eredeti rendelet ITT olvasható.

Az Európai Unió 2019. májusában fogadta el az egyszer használatos műanyagokat tiltó irányelvet, melynek a nemzeti jogszabályokba való bevezetését 2021-es határidővel várja a tagállamoktól.

Jelenleg több mint 150 millió tonna műanyag szennyezi a világ óceánjait, melynek 70 százalékát az eldobható műanyag termékek teszik ki. Ezzel a műanyaghulladék környezetre gyakorolt hatása olyan mértéket öltött, amely az egész ökoszisztémát veszélybe sodorja.

Mitől búcsúzunk július 1-től?

A magyar szabályozás értelmében 2021. július 1-jétől hazánkban is kivezetésre kerülnek többek között a következő termékek:

  • a fültisztító pálcika;
  • az evőeszközök, ezen belül is a műanyag villa, kés, kanál, evőpálcika;
  • a tányér;
  • a szívószál és az italkeverő pálcika;
  • a lufik és a hozzájuk tartozó pálcák és rögzítő eszközök (kivéve az ipari felhasználásra szánt ballonokat és a hétköznapi fogyasztók számára nem értékesített ballonok);
  • expandált polisztirolból, lakossági nevén hungarocellből készült ételtároló edények és italtartók – magyarul azok az elviteles ételtartó dobozok, amelyekkel különösen közeli kapcsolatba kerülhettünk a közelmúlt pandémiás időszakában;
  • a hungarocell ételtároló edények és italtárolók mellett ezek kupakjait és fedeleit sem lehet forgalmazni júliustól, akárcsak az egyszer használatos italtartó műanyag poharakat.

Azért senki ne essen pánikba, akinek megmaradt a tányérján az étel az étteremben!

A korlátozás az újabb készletek beszerzésére vonatkozik, vagyis ami még az áruházak és vendéglátóipari egységek készletén van, azt továbbra is nyugodt szívvel kiárusíthatják.

Az egyszer használatos műanyagok tilalma nem vonatkozik a csecsemők és kisgyermekek számára készült, valamint a speciális gyógyászati célra szánt árucikkekre sem, köztük jellemzően bizonyos tápszerekre.

És mibe szedjük majd a krumplit a szupermarketben?

A magyar jogszabály, túlteljesítve az uniós előírást, kiterjed továbbá a műanyag zacskók használatának korlátozására is.

Azok, akik műanyag zacskót használnak: ezek közül egyedül a 15 mikron feletti falvastagságú műanyagból készülőket tiltják be.

Ilyenek lehetnek tipikusan a bevásárlóközpontok kasszáinál lógó bevásárlószatyrok, amelyek igencsak nagy tételben fogynak. A biológiailag lebomló műanyagokból készült szatyrokat természetesen az új jogszabály sem tiltja be, ahogy azokat a 15 mikron feletti vastagságúakat sem, amik higiéniai célokat szolgálnak, vagy úgy használhatóak ömlesztett élelmiszerek elsődleges csomagolására, hogy megelőzik az élelmiszer-pazarlást.

 

ADL – Debrecenimami

Forrás: magyarkozlony.hu; index.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére