Jelenlegi hely

Drágulhat a napraforgó olaj. Válassz jó serpenyőt, süss kevés olajjal!

2022 júniusáig tart a napraforgó olaj hatósági ára, és egyelőre nem látni, mennyibe kerül majd azután. Ha drágulás jön, ideje lesz áttérni a zsiradékmentes vagy kevés olajat használó sütésre-főzésre, amihez a jó serpenyő elengedhetetlen.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete összegyűjtötte, hogy melyik serpenyő mire jó. Mire jók a bevonatos és mire a bevonat nélküli darabok. Az öntöttvas, a rozsdamentes acél, az alumínium vagy a titán serpenyő hővezető képessége a legjobb? Miben flambírozhatunk, és miben jó, ha eszünkbe se jut ilyen konyhai bravúrokat gyakorolni? Sőt, a tapadásmentes változatok közül 21-et teszteltek is a Tudatos Vásárlók, többek közt karcállóság, kopássállóság, hőeloszlás, hevítési idő szempontjából, az eredmények pedig meglepő képet mutatnak. 

Ma már sokféle alapanyagból készülnek edények, ami közös bennük, hogy lehetnek bevonatosak vagy bevonat nélküliek. A bevonatosak körül sok vita kering, főleg amiatt, hogy a bevonat leválhat és káros lehet az egészségre. A leggyakoribb bevonatok a teflon, a kerámia, és a titán. A bevonat nélküliekből is van bőven választák. A nagyszüleink által használt öntöttvas edények reneszánszukat élik, de mellettük megtalálhatók a rozsdamentes acél változatok is.

Bevonat nélküli edények 

Előnyök  

  • Rendkívül hőálló.  
  • Nagyon tartós; megfelelő használat esetén örökkévaló.  
  • Könnyen használható és kezelhető.  
  • Tökéletesen alkalmas sütésre, pl. steak.  
  • A bevonat nélküli serpenyők mindenféle konyhai eszközzel használhatók, beleértve a fém kiegészítőket is; a karcolások nem befolyásolják a serpenyők teljesítményét.  

Hátrányok  

  • A bevonat nélküli serpenyőknél idővel foltok keletkezhetnek, amelyek azonban nem károsak, ez például a rozsdamentes acélra jellemző.  
  • olaj vagy vaj használata minden alkalommal ajánlott, amikor bevonat nélküli edényekkel főzünk, hogy elkerüljük az étel letapadását.  

Érdekesség, hogy a bevonatos serpenyőkkel szemben a bevonat nélküli serpenyőkkel való sütés sokkal hatékonyabb alacsony hőmérsékleten, így energiát takaríthatunk meg.  

Bevonatos edények  

Előnyök  

  • Könnyű használni és tisztán tartani.  
  • Ideális ragadós ételekhez, alapanyagokhoz, pl. tojás, tejszín alapú szószok.  
  • A főzéshez kevés olaj vagy vaj elegendő.  

Hátrányok  

  • A magas hőmérséklet károsíthatja a bevonatot.  
  • A teflon bevonatú serpenyőket javasolt kicserélni, amint kopottnak vagy karcosnak látszanak.   

A bevonatos serpenyő élettartamának meghosszabbítása érdekében főzéskor csak szilikon, műanyag vagy fa konyhai kiegészítőket érdemes használni. 

A tapadásmentes serpenyőkből 21 típust teszteltek is a Tudatos Vásárlók, hogy kiderüljön, melyik a legolcsóbb azok közül, amelyekben tényleg nem tapad le az étel. Kutatták, hogy mely márkák mely típusai azok, amik viszonylag kevéssé karcolódnak, kopásállóak, melyiknek jó a hőelosztása. A legjobban teljesítő 5 márka között vannak ismertek és kevésbé ismertek is, árban pedig 10-15 ezer forintból már megvehető egy tartósabb darab.  

 

További részletes ismertető az Egyesület weboldalán olvasható:  

Válassz jó serpenyőt, süss kevesebb olajjal!
Tapadásmentes serpenyők tesztje 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Az ünnepi ételek és desszertek bősége sokunk számára kihívást jelent. Hogyan élvezhetjük ki az ünnepi asztal örömeit anélkül, hogy túlevésbe csúsznánk? Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó hasznos tippeket hozott nekünk, hogy meg tudjuk tartani a mértéket, miközben élvezhetjük is a finom falatokat.
Címlap Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

A fogyókúrázóknak vagy friss életmódváltóknak gyakran éppen a cukor és az édes ízek hiányoznak a legjobban. Az ünnepi időszak közeledtével mindannyian szeretnénk valami finomsággal megörvendeztetni szeretteinket, miközben egyre többen keresünk egészségesebb alternatívákat. Hogyan lehet édességeinket és desszertjeinket természetes módon, cukor nélkül elkészíteni anélkül, hogy kompromisszumot kötnénk az ízélmény terén? Ehhez hozott Nektek most tippeket Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző.
Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

A bakancslista is egy élettervezési módszer, kicsit játékosabban, de tervezésre ösztönöz. Jó módszer a gyerekek és magunk előre tervezésre szoktatására.
Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére