Jelenlegi hely

Frissítő túrák lombok alatt és között, tavak partján szerte az országban

A nagy melegben is unalmassá válik otthon ülni, ráadásul miért maradjunk otthon a nyáron? Kalndozzunk hűvösben! Várnak az erdők, tavak, kisvasutak!

Csömödéri faluvégen…

Hűvös helyeket keresgélünk a kánikulában, és erre mi sem lehetne jobb mint egy kirándulás az ország leghosszabb kisvasútjával.

A göcseji dombok között 33 kilométeren – Lenti és Kistolmács között kialakított kisvasút vonala a csömödéri, azonban nem csupán emiatt lehet izgalmas ide kirándulnotok.

Ábel, a gőzmozdony

Az utasok nagy kedvence a Lenti és Kistolmács közötti szakaszon közlekedő nosztalgiaszerelvény, amelyet az Erdélyből származó, Ábel névre keresztelt gőzmozdony húz. Az 1955-ben gyártott Ábel Tamási Áron regényhőséről kapta a nevét. A gőzmozdony éppúgy, mint a történet főszereplője, az erdélyi erdőket rótta, mielőtt Magyarországra került. A gőzmozdony 2019-es nagyfelújításnak köszönhetően megújult erővel, új külsővel rója a síneket.

A személyszállító szerelvények menetrendszerűen április végétől szeptember végéig közlekednek, természetesen ünnepekkor különvonatokat is indítanak, így nem csalódnak, akik például Márton-napon érkeznek kisvonatozni.

A vonatozás mellett mivel csábít még a zalai környék?

A Csömödéri ÁEV vonalai érintik a Göcseji fenyőrégiót, a Kerka völgyét, illetve a Göcseji bükktájat. Lentiből kiindulva gyönyörködni lehet a zajdai erdőkben, elérhető a Vétyemi Ősbükkös, valamint a Budafai Arborétum a Makk-kaland Játszótérrel. A közelben van az impozáns Nagykanizsai-kilátó 230 lépcsőfokával, 48 méteres magasságával.

Budafapusztai Arborétum - Vitalis Lilla képe

Az Erdei Iskola óvodásoknak és iskolásoknak szervez vezetett programokat. Foglalkozásai is a kisvasúthoz köthetőek, oktatókocsiban megtalálhatóak a megfigyeléshez és a vizsgálatokhoz szükséges hagyományos és digitális felszerelések is.

Lombok között a Kaszói erdőben

Magyarországon már 10 lombkorona ösvényen is sétálgathattok, de ezek közül is kiemelkedik a kaszói.

A Kaszói lombkorona tanösvény hosszában, magasságában és szerkezeti megoldásában is egyedinek számít. Felfedezhetjük a a belső-somogyi gyertyános-tölgyes erdőt az aljnövényzettől a lombokig. Egy igazi „öregerdő”: a felső lombkorona-szinten található fák életkora több mint 110 év, átlagmagassága 28 méter, növény- és állatvilágával. 

Kaszó elsősorban vadászterületként volt ismert évszázadokon át, arisztokratáktól a pártvezetésig sokan látogatták vadban bőséges erdeit.

Somogyi családi kirándulások

A lombkorona ösvény mellett a Kaszói Erdei Vasút igazán remek lehetőség hogy bejárjátok a környéket, érintve többek között Baláta-tavat és a Nyílt vizet.

A természetvédelmi terület nem csupán kiránduló útvonalakat kínál, de számtalan irányban a tavak élővilágát bemutató tanösvények is vannak.

A Kaszói Kisvasút főszezonban közlekedik, főszezonon kívül csak szombatonként, októbertől áprilisig zárva tart.

Tavirózsák, tündérek…

A hévízi tó tündére bizonyára boldog, hogy létrejött a Tavirózsa Tanösvény. Ezen kívül egy lombkorona sétányt, illetve pallóösvényt is kialakítottak 2021 nyarára a tavat ölelő véderdőben.

Egy mese szerint minden gyógyító természeti csoda mögött egy-egy tündér áll. Ha a Földön szeretet lakozik, akkor a tündérek egy-egy titkos átjárón át a felszínre jönnek, és a tó felett táncot járnak. Táncukat csak azok az emberek láthatnak, akiknek szeretet él a szívében.

A 2,5 km hosszú tanösvény a fák között kígyózik, séta közben nemcsak a világon egyedülálló termáltó erdejében hűsölhetünk, de vizes látványosságokban, növényekben is egyaránt gazdag.

A 15 méter magas lombkorona ösvény inkább egy különleges kilátó, ahonnan szemügyre vehető az erdő lombkoronaszintje és a tó környéke.

Ebéd közben kakil az elefánt

Ha már a különleges kilátásnál tartunk Magyarország és idén újra Európa legjobb állatkertje a legcsaládbarátabb programhelyszínek egyike a SóstóZoo. Kevés olyan helyet ismerek, ahol ebéd közben azt hallgathatod, hogy „Apa, kakál az elefánt!” és igaz is, telibe láthatod ezt a biológiai folyamatot!

Andok kalandok - függőhidakon a lámák felett

A nyíregyházi állatkertben az egyik legsajátságosabb élmény az Andok kalandok néven létrehozott egyedi kalandpark. A lombkorona magasságából tekinthetik meg a látogatók a Közép és Dél-Amerikát bemutató élőhelyeket.

Több mint 20 faj közel 100 egyedét láthatjuk álatkerti életük közben. Néha bizony megremeg az ember lába az alpakkák, ormányos medvék lesése közben a függőhídakon haladva.

A Zöld Piramis esőerdőház és Ócenárium kaland ösvényén át különféle akadályokkal megküzdve például vízesés mellett, függő hidakon juthatsz el a kupola csúcsába, ahol üveghídon keresztül nézhetsz le a mélységbe.

A hűvös helyeket keresgélve a veszprémi Betekints-völgy verhetetlen

A Betekints-völgy a veszprémi Várnegyed sziklás hegye körül elterülő kb. 2,5 km hosszú népszerű kikapcsolódásra és sportolásra egyaránt ideális völgylánc része. Népszerű árnyas és ezért kánikulában is kellemes séta- és biciklis útvonal. Egy völgye is elég egy szaladgálós, felfedezős családi programra a megújult területen.

A Betekints-völgyben az állatkert régi bejáratánál található a parkoló, pár perces sétára wc-t és fagyizót is találunk.

Magyar Népmesék játszótér, tó és romok

A völgyben a népszerűségtől nagyon megviselt tematikus Magyar Népmesék játszóteret urbán legendák szerint felújították. Az ’A part alatt’ dal alapján létrehozott játszótér a legnagyobb vonzerő a gyermekes családoknak.

A széles utak és nagy, árnyas- füves terek berohangászása mellett a tó nyújt izgalmat a látogatóknak. A tavat a 60-as évek elején hozták létre, a mindössze 10 évig működő Vidámpark csónakázótava volt. A vidámparknak volt kisvasútja, egy volt megálló most pihenőként üzemel. A tóban fekvő szigetre híd vezet be, körötte békák, siklók, teknősök, halak és rengeteg vízinövény színesíti a sétát.

A széles völgy bal oldalán sziklás terep vár a bátor mászókra. Jobb oldalán a hajdani veszprémvölgyi apácák kolostorának romjai, a törökkori kolostor romjaiból épült barokk templom, ma kiállítóterem.

ADL - Debrecenimami

Képek forrása: Kaszó Zrt Facebook oldala; Hévíz Város Önkormányzat Facebook oldala; Nyíregyházi Állatkert Facebook oldala; Zalaerdő.hu; Budafapusztai Arborétum Facebook hely oldala

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére