Jelenlegi hely

Közkívánatra: Pára- és szagelszívókat teszteltek a Tudatos Vásárlók

Budapest, 2022. szeptember 29. – Ha van konyhánk, jó eséllyel van valamilyen pára- és szagelszívónk is. Vajon miért van rá szükség a pára- és szagelszíváson túl? S ha alapfelszereltségnek tekintjük, melyiket érdemes megvásárolnunk, amikor választásra kerül a sor? Ennek járt utána a Tudatos Vásárlók Egyesülete a legfrissebb terméktesztje kapcsán.


Kép forrása: canva

Az alap elvárás egy pára- és szagelszívótól, hogy a főzés közben a levegőbe kerülő szagokat és párát minél hatékonyabban eltávolítsa. A vízpára elvezetése ilyen formán különösen fontos lehet az amúgy is magas páratartalmú, penészesedésre hajlamos otthonokban. Hiszen a penész nem csak esztétikai szempontból aggályos, hanem rontja a levegő minőségét, és súlyosabb esetben akár asztmatikus tüneteket okozhat. A szagokon és a vízpárán túl pedig olaj- és zsírmolekulák is kerülnek a levegőbe konyhai tevékenykedésünk során. Ezek nem tudnak távozni egy egyszerű szellőztetéssel, hanem elszívó hiányában lerakódnak a környezetünkben, amit eltávolítani utána nagyon nehéz.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 18 márka, 78 konyhai pára- és szagelszívó termékét tesztelte laboratóriumban. Vizsgálták, hogy mennyire hatékonyak a zsírelnyelésben, pára- és szagelszívásban, milyen könnyű használni őket, és mennyire hangosak működés közben. Teszteltek szabadon álló (falra szerelhető), integrált (szekrénybe beépíthető), plafonba/pultba süllyeszthető és főzőlapba beépített típusokat is. Ez utóbbinál fontos megjegyezni, hogy ha ilyet választunk ne csak a páraelszívó, de az indukciós főzőlap teljesítményét is vegyük figyelembe. A Tudatos Vásárlók erre vonatkozó tesztje októberben lesz elérhető az érdeklődök számára.


Kép forrása: canva

A pára- és szagelszívó termékek ára meglepően széles skálán mozog. A tesztelt termékek közül a legolcsóbb 23 000 Ft-os, míg a legdrágább 890 000 Ft-os átlagáron volt kapható a teszt készítésének idején. Ennél drágábbak már csak az indukciós főzőlapba beépített típusok, melyek esetében két terméket is veszünk egyszerre.

A jó hír, hogy felesleges több százezer forintot költenünk egy jól teljesítő szabadon álló vagy egy integrált típusért. Ez utóbbira jó példa az Ikea UNDERVERK 703.891.39 terméke a maga 90 000 Ft-os átlagárával, az előbbire pedig a Samsung NK24M5070CS/UR elszívója 87 000 Ft-os átlagárával. Mindkét termék fő funkcióját tekintve jó eredményt ért el. Más kérdés, hogy zajosság tekintetében nem teljesítettek kiemelkedően. Márpedig a páraelszívó zajszintje különösen fontos lehet, ha a konyha a nappalival van összekötve. Ezért az alap funkciók mellett erre is érdemes figyelni, mielőtt választunk, főleg akkor, ha gyakran főzünk.


Kép forrása: canva

A márkahűség becsülendő, viszont jellemőzen inkább a gyártók számára hasznos. Vásárlóként jobb, ha nem bízunk vakon egy-egy márka minden termékében, csak mert rajta van az a bizonyos logó. Csak egy példa a tesztből: a Miele DA 6890 LEVANTAR pultba süllyeszthető elszívója siralmasan szerepelt a fő funkcióit tekintve. Előnyére szóljon, hogy a semmit legalább szép csendben végzi. Mindezért 890 000 Ft-ot fizethetünk. Valljuk be, nem ezt vártuk volna ettől a márkától, ennyi pénzért. Természetesen van alapja a pozitív feltételezéseinknek, hiszen ugyanez a gyártó remekül teljesítő termékkel is rendelkezik, mint amilyen ugyanebben a kategóriában a Miele DA 1260 elszívó. Egyébként 207 000 Ft-os átlagárért. Továbbra is igaz: nem feltétlenül a drágább a jobb. Ha jót akarunk magunknak és a pénztárcánknak, érdemes nem csak a reklámoknak hinni, és a több százéves múltú márkákba vetett hitünkre számítani, hanem alaposan utánanézni a termékek valós képességeinek, független, fogyasztóvédelmi érdekeket szem előtt tartó tesztek segítségével. Erre ma már van lehetőség, érdemes élni vele.

A teljes, pára- és szagelszívókról készített termékteszt előfizetéssel megtekinthető a Tudatos Vásárlók tesztoldalán, ITT!

MIÉRT FIZETŐS AZ EREDMÉNY? 

Az International Consumer Research & Testing (ICRT) 1990-ben létrehozott, egységes sztenderdeket követő termékteszteléssel foglalkozó szervezet. A célja az, hogy megalapozott információkkal segítse a vásárlókat. A hálózat fogyasztóvédelmi szervezeteket fog össze Európából és a világ minden tájáról. Minden tagja reklámmentesen, gyártóktól, kereskedőktől és politikai pártoktól függetlenül működik. A tesztek részletes eredményeit kizárólag az ICRT-hez tartozó szervezetek publikálhatják saját, erre a célra kialakított felületükön. A hálózat magyarországi tagja a Tudatos Vásárlók Egyesülete, amely a www.tesztek.tudatosvasarlo.hu weboldalon teszi közzé magyarul a nemzetközi vizsgálatokban megszerzett részletes, fogyasztói szempontok mentén rendszerezett eredményeit, valamint a nálunk is kapható termékek – teszt publikálásának időpontjában aktuális – átlagos fogyasztói árát. A Tudatos Vásárlók tesztjei olyan vizsgálatokra alapoznak, melyekben nemcsak műszeres méréseket végeznek, hanem ki is próbálják, felhasználói oldalról is értékelik az adott árucikkeket.

 

Keresse szakértő kollégánkat:

Dénes Júlia

denes.julia@tve.hu

+36 70 341 4373

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére