Jelenlegi hely

Tandemszoptatás - mit kell róla tudni?

Ha nehézségeid voltak egy baba szoptatásával, el sem tudod képzelni, milyen lehet egyszerre kettőt szoptatni. Hidd el, lehet!

Miért döntetenek sokszor az anyák a tandemszoptatás mellett?

Általános ok, a 2 gyermek közti kis korkülönbség - a tandemszoptatás tehát nem az ikrek egyidejű szoptatását jelenti!

A mi kultúránkban még nincs hagyománya, ismeretlennek és furcsnak tűnik, kevésbé elfogadott, de szerencsére egyre több édesanya próbálja ki, hallgat az anyai ösztönére, így egyre többen vállalják.

De mi a tandem szoptatás?
A testvérek egyidejű szoptatása, amikor a nagyobb gyermeket nem választják el a szoptatástól, amilor az édesanya várandós lesz, ill. a nagyobbik gyermek folytatja a szopizást a kistestvére megszületése után is. 

A tandemszoptatás előnyei:

  • a tej a szülést követően hamarabb belövell, mert a melleket folyamatosan éri inger
  • a kistestvér érkezése érzelmileg kevésbé terheli meg a nagytesót, ha ő is folytathatja a szoptatást, nem lesz féltékeny, hisz nem kell neki sem lemondnania az anyával való különleges kapcsolatról
  • az édesanya a közelséget a nagyobb gyermekkel könnyebben meg tudja tartani
  • sok tandem szoptató édesanya arról számol be, hogy a tandem szoptatott gyermekeik közelebb kerülnek egymáshoz, mint azok, akiket így nem szoptattak egyszerre
Milyen nehézségekkel kell szembenézni az anyának?

A legnagyobb nehézség azt gondolom, a körneyzet és a közelünkben élők negatív reakciója. A legtöbb ember nehezen birkózik meg a hosszú távú vagy a nyilvános szoptatás tényével, ugyanígy értetlenül állnak a tandemszoptatás ténye előtt is. Sokak számára érthetelen magatartás, elítéli, megkérdőjelezik jogosságát/szükségességét.

Szoptatás - várandósság alatt - avagy kint is, bent is BABA

Bár nálunk nagyon nem elfogadott, világszinten igenis sok nő folytatja gyermeke szoptatását az újabb várandóssága alatt. A magyarországi gyakorlat, hogy a egészségügyben doldozók a szoptatás felhagyására buzdítják a kismamát, arra hivatkozva, hogy az koroszüléshez vezethet. A feltételezés azonban téves, amit három, egymástól független kutatás is alátámasztott. 

Tudnunk kell azonban, hogy a várandósság betöltött negyedik hónapjától az anya szervezete elkezd felkészülni a szülésre, ezért az anyatej összetétele is jelentősen megváltozik (megjelenik a kolosztrum), némely esetben mennyisége is csökken. Ennek következménye lehet, hogy a baba elutasítja a mellett, ill. a természetes elválasztódás is megtörténik.

A terhesség alatt a mellbimbó érzékenyebbé válik, ezért különösen figyelni kell a helyes mellretételre és a helyes szoptatási pozicióra, érdemes ritkítani a komfortszoptatást.

Különösen is figyelni kell a megfelelő minőségű és mennyiségű táplálkozásra, valamint a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre.

Szülés után... 

Gyakran előfordul, hogy a korábban elválasztódott nagytestvér újra érdeklődik a szoptatás iránt. Az anya jól teszi, ha engedi szopni a nagyobb gyermeket is, akinek ez jelzés, hogy ő is ugyanolyan fontos, mint a testvére. A kolosztrum hashajtó hatása nála is okozhat hígabb székletet, zavarhatja, a most bőven folyó anyatej - így maga fordul el újból a szoptatástól.

Ha azonban megmarad ő is a szopizásnál, különösen figyelni kell arra, hogy a pici is elég anyatejhez jusson! Mindig az övé az elsőbbség, ilyenkor a nagyobb gyermekre a szoptatáson túl sok extra figyelmet kell forítani.

- Higiénia ebben a speciális esetben: A mindennapi tisztálkodáson túl nincs különlegesebb dolog a mellebimbó ápolásban. MIért? A mellbimbó körül levő mirigyek olyan anyagot termelnek, melyek a bőr hidratálását segítik, emellett antibakteriális hatásúak. Fertőző betegség vagy szájpenész esetén érdemes külün-külön oldalon szoptatni a gyerekeket, sőt, szájpenész fenállása esetén a mellet is ápolni kell!

- Kereslet- kínálat: fontos alapelv, hogy mindig annyi anyatej termelődik, amennyire szükség van. Amire figyeni kell: a kisebbik baba is hozzájusson a mellből később ürülő, táplálóbb hátsó tejhez - gyakran előfordul, hogy a pici elalszik a mellen, így ahhoz a nagyobb baba jut hozzá.
A megfelelő mennyiségű tej termelődéséhez nagyban hozzájárul az anya étrendeje. Az anyatej termelődéséhez megfelelő mennyiségű folyadékra (minimum 3 liter) és megfelelő minőségű, tápláló ételre van szükség. Ha az anya vizelete sötét színű vagy székrekedéssel küzd - növelni kell a napi folyadékbevitelt.

- Mellretétel - mindenkinek saját oldala? Alapjában véve teljesen mindegy, tandemszoptatás esetén mindkét mellett elég inger éri a megfelelő tejtermelődésre. A mindkét irányból való szoptatás a baba érdekeit védi, hisz ekkor több irányból érik az ingerek.

- Támogatás - Ha segítségre van szüksége az anyának, fontos, hogy merjen segítséget kérni. Ha lelkileg vár támaszt, megerősítést, érdemes szoptatást támogató csoportot felkeresni - akár online is: (Tandem szoptatás, hosszú ideig szoptaó anyák klubjaTandem szoptatunk). Ha szoptatássegítésben jártas szakemberre van szükség, érdemes mihamarabb felkeresni, konzultálni vele, hogy a szoptatás minél zökkenőmentesebb legyen.

Ajaj, meggondoltam magamat...

Előfordul, hogy kipróbálta az édesanya, de nem megy - sem fizikailag, sem lelkileg - nincs tragédia! A tandem szoptatást nem szabad tehernek érzeni, ha nem megy, nem sikerül, nincs semmilyen következménye. A  közelséget nem kizárólag a szoptatás biztosítja, az érzelmi közelség a gyengéd elválasztással is megmaradhat anya-baba között, hisz ennek oly sok módja van még!

 

Vizaverné Horváth Zsófia
Szombathelyimami. egészségfejlesztési szakember

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Új Rumini kötetek- nem csak rajongóknak!

Rumini sokak kedvence: mutatjuk a sorozat részeit!

Nem kérdés, hogy a nagyovis és kisiskolás korosztály körében az egyik legnépszerűbb olvasnivaló a Rumini. Van, aki már önállóan olvassa, van, aki esti meseként hallgatja a tengerész egér izgalmas kalandjait. Sőt van, aki így is, úgy is! :) 
Szeptember az új január - őszi tippek az egészségéért

Szeptember az új január - őszi tippek az egészségéért

Sokan mondják, hogy szeptember az új január. A nyári lazulás után sokan motiváltabban érkeznek vissza az edzőtermekbe. Hogy a kezdeti lelkesedés pár hétnél tovább tartson, érdemes szakemberrel konzultálni és konrét célokat meghatározni.
Ki mondta, hogy az ősz unalmas legyen?

Ki mondta, hogy az ősz unalmas legyen?

Az ősz számos lehetőséget kínál, hogy a gyerekek számára izgalmassá és élvezetessé tegyük ezt az évszakot. Összegyűjtöttem néhány ötletet, amelyek segítenek felfedezni az ősz szépségeit és kihasználni az évszak sajátosságait a családi élmények során.
Végzetes mondatok a gyereknevelésben!

Végzetes mondatok a gyereknevelésben!

Vannak olyan végzetes mondatok, amit a szülők később megbánnak. Van pár ismétlődő dolog, amit ha gyakran mondunk gyerekeinknek, akkor azzal akár hosszú távon nehezítjük meg a gyerek és a magunk életét is.- Novák Ferenc pedagógiai viselkedéskutató​ írása.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére