Jelenlegi hely

Életmódváltás 10 egyszerű lépésben

Ha január, akkor sokak fogadalmában az életmódváltás szerepel. Hogy egészségesebben fognak táplálkozni, esetleg bevezetik a rendszeres testmozgást az életükbe. Ehhez szeretnék nektek segítséget nyújtani 10 egyszerű lépésben.

Egyedi igények - testsúlycsökkentés vagy izomépítés

Minden szervezetnek mások az igényei, attól függően mi a célja az étkezésnek, például a testsúly csökkentése vagy izomépítés. Férfiaknak, nőknek, fizikai vagy ülő munkát végzőknek más–más elvek alapján kell felépíteni az étkezésüket. Ha speciális segítségre van szükséged, keress fel egy táplálkozási tanácsadót. Ha valamilyen egészségügyi problémád van, vagy makrók számolgatására van szükség, akkor pedig egy dietetikust.

Vannak olyan egyszerű lépések, amiket, ha betartasz, sokat tehetsz az egészségedért és még pár kilótól is megszabadulhatsz

1. Rövid távú célokat fogalmazz meg!

Ne azt fogadd meg, hogy februárig ledobsz 10 kilót, hanem azt, hogy minden nap 1 megállóval előbb leszállsz a buszról és gyalogolsz.

Apró lépésekkel kell elérni a célig és minden megtett lépésnek örülni.

Ha nincs felépítve az utad, könnyen kedvedet szegheti egy adódó akadály és feladod anélkül, hogy sikerrel járnál.

2. Új szokásokat alakíts ki, ne akard azonnal a változást!

Az eddigi szokásaid a jelenlegi testképet és egészségügyi állapotot eredményezték, ha változtatni szeretnél, vezess be új szokásokat. Fokozatosan építsd fel az életmódváltást, légy kitartó, ne szegje kedved, hogy nem azonnal jön a változás. A kilók sem egy hét alatt szaladnak fel.

3. Ügyelj a megfelelő vízfogyasztásra!

Ahhoz, hogy a szervezetünk megfelelően működjön és képes legyen a zsírbontásra is, folyadékra is szüksége van. A legjobb, ha szűrt csapvizet, ásványvizet vagy natúr teát választasz. Minimum 2,5- 3 liter cukormentes folyadékot kellene elfogyasztani, amibe a kávé nem számít bele.

4. Mozgás, napi minimális lépésszám

A testünk mozgásra született!

Lehet ezzel vitatkozni, de nem érdemes. :)

A napi minimális lépésszámot azért is határozták meg, hogy ha nem sportolsz, ennyi a minimum, amire a testednek szüksége van.

A 10 ezer lépés helyett az új kutatások 7500 lépést javasolnak.

Ha pedig belekezdenél a mozgásba mindenképpen olyat válassz, amit szívesen végzel.

5. Helyi, éghajlatnak megfelelő zöldségek, gyümölcsök fogyasztása

Nagyon fontos lenne a bélflóránk táplálásához a helyben kapható, idény zöldségek és gyümölcsök fogyasztása.

Amilyen az emésztőrendszered, olyan az immunrendszered.

Lestrapált bélflórával pedig fogyni sem lehet. Tudom, hogy lehet kapni epret januárban is, de televan egy csomó vegykezeléssel, mire a célországból elér hozzánk. A tápanyagtartalma pedig meg sem közelíti a magyar május-júniusi epret.

A piac szuper hely, ott biztosan csak olyat találsz, amire szükséged van.

6. Naponta gyümölcs, valamint minden étkezésre zöldség fogyasztása

A gyümölcsöknek rosttartalmuk mellett a cukortartalmukat is figyelembe kell vennünk, mielőtt beépítjük őket az étrendünkbe. Egy jó étrendbe minimum 1 féle gyümölcsnek bele kell férnie naponta.

Rosttartalmuk miatt eltelítenek, segítik az emésztést, a zöld színű zöldségek, pedig klorofiltartalmuk miatt igazán értékesek számunkra.

7. Alvás

Ahhoz, hogy a szerveztünk egyensúlyban legyen és az életfolyamataink zavartalanul működjenek, megfelelő mennyiségű és minőségi alvásra van szükség.

Itt nem lehet csalni :) Hűvös szoba, olvasás, kék fény kizárása, és hajrá minőségi alvás.

8. Reggeli rutin

Vízzel kezdd a napot, ne a kávéval, a szervezeted reggeli beindításához vízre van szükség. Ne hagyd ki a reggelit, hogy elkerüld a későbbi falásrohamokat és ellásd megfelelő minőségű tápanyaggal a tested.

9. Ne gondold túl az étkezést, de kerüld a gyors kajákat

Az egyszerű általában nagyszerű.

Nem kell bonyolult elkészítési módokra gondolni. Wokban, forró levegős sütőben finom zöldségekből, halakból, húsokból, változatos fűszerezéssel 30 perc alatt csodákat lehet alkotni. A tested hálás lesz érte, ha minél több zöldséggel és természetes fehérjével táplálod.

10. Étkezés előtti-utáni rutinok

Közvetlenül étkezés előtt és étkezés után ne igyunk. Erre azért van szükség, hogy a gyomor megfelelő savas közegét „ne higítsuk”, támogassuk a megfelelő gyomorsavval az emésztésünket.


Szerző: Völgyesi Anett
táplálkozási tanácsadó, sportedző, a kaposvári Perfect Shape Alakformáló Szalon tulajdonosa

"Ha valamit nagyon akarsz, ne hagyd, hogy mások meggyőzzenek arról, hogy nem tudod elérni." Lewis Hamilton

 

- KAPOSVÁRIMAMI -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

A jó szó öröme

A jó szó öröme

Hiánycikk. Semmibe sem kerül, mégis nagyon sokat ér. Nélküle nehezen lehetne túlélni a hétköznapokat.
Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Évek óta vonattal megyünk nyaralni. Először csak kettesben a férjemmel, majd csatlakozott a fiúnk 12 éve, 7 éve a lányunk is. Ehhez hoztam jól bevált „praktikákat”, hogy stressz helyett valóban élményekkel legyen teli már az utazás is.
Irány vonattal és busszal a nyaralás! - Foglalkoztatók, kvízek, mesék, animált videók a különleges élményhez

Irány vonattal és busszal a nyaralás! - Foglalkoztatók, kvízek, mesék, animált videók a különleges élményhez

Ha vonattal, busszal tervezitek a nyaralást, és van gyerkőc a családban, érdemes felkeresni a MÁV-Volán-csoport weboldalát. Foglalkoztató füzetek, kivágható makettek, kvízjátékok, mesék  várják a legkisebbeket, hogy vidáman ismerkedhessenek a közösségi közlekedési eszközökkel, és az utazás is különleges élményt jelentsen.
Munkába visszatérés anyaszemmel – „amikor meetingen a “Boci-boci tarka” ütemes dallama zakatol a fejedben és azon izgulsz, nehogy megszólítsanak, mert képes leszel hangosan folytatni”

Munkába visszatérés anyaszemmel – „amikor meetingen a “Boci-boci tarka” ütemes dallama zakatol a fejedben és azon izgulsz, nehogy megszólítsanak, mert képes leszel hangosan folytatni”

Nem foglalkozunk eleget az "egy szempillantás alatt - mármint a cirka 9 hónap alatt - anyává váló nők lelkével"! -hallom sokszor, sok helyről, amivel abszolút egyet tudok érteni. Jómagam is a pokol legmélyebb bugyrait éltem meg elsőszülöttem érkezésével, és még azt hiszem finoman fogalmaztam. - Mezeiné Kovács Kitti írása.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére