Jelenlegi hely

Te mikor voltál utoljára mellszűrésen?

A járvány alatt se feledkezz meg magadról és egészségedről! Október a mellrák hónapja, beszéljünk róla! Az önvizsgálattól a szűrővizsgálatokon át a férfi mellproblémákig.

Szűrővizsgálatok járvány alatt is - ne tedd Magad zárójelbe!

Általánosságban elmondható, hogy a koronavírus okozta járvány alatt is a szűrővizsgálatokra időpontfoglalással lehet menni, melyre jellemzően 3-4 hetet kell várna a vizsgálatok a fertőtlenítés és a járványügyi szabályok betartása (távolságtartás) miatt.
A behívók érkezése is folyamatos, de csúszás ezen a területen is jellemző.

Az eredményre is kicsit többet kell várni jellemzően.

A női mell érzékenysége, elváltozások

A női életszakaszokban eltérő változásokat észlelhetünk mellünkön, ez lehet nagyobbodás, szoptatásból, testmozgásból eredő változások, izmosodás, az öregedéssel járó tartóizom gyengülés. A korral járó hormonváltozások szintén hatással vannak a mellünkre: a ciklus, nagyobb hormonváltozások, a menopauza tünetei is lehetnek különböző erősségű fájdalom, mellérzékenység.

Gyanús jelek lehetnek a következők:

  • az emlő alakja torzult, zsugorodott,
  • az emlő véresen váladékozik,
  • a bimbó vagy az emlő bőre behúzottá vált,
  • az emlő bőrén ismeretlen seb jelent meg ami nem gyógyul,
  • az emlőbimbó kipirosodott, duzzadttá vált, esetleg viszket,
  • tapintható csomó az emlőben;
  • hónaljban, hónalj alatt csomó észlelhető

Ne ess pánikba! Azzal nem használsz sem magadnak, sem környezetednek!

Vajon mi lehet az elváltozás oka?

Ismeretlen eredetű seb vagy pirosodás van a melleden, viszket, csíp?

Okozója lehet gombás fertőzés is, amit az emlők hasi részhez való folyamatos érintkezése, beizzadása válthat ki.
Hideg vízben mosakodj meg, az érzékennyé vált területeket jól szárítsd meg. Ha enyhültek a tünetek, lehet, hogy a fokozott izzadás, súrlódás az oka. Leginkább a nagy méretű mellekre jellemző probléma, kezelésével bőrgyógyászhoz kell fordulni.

A melltartó is okozhatja a problémát?

A fájdalom, sebek kialakulásában felelős lehet még a rossz melltartóválasztás, a merevítős melltartó is, ezek huzamosabb viselése. Életkorunkkal mellünk formája, igényei is változnak. Érdemes új fazonokat, kényelmesebb modelleket, merevítő nélkülieket kipróbálni, váltani.

Váladékozást észleltél?

A váladékozás sem egyértelműen a rák kialakulásának jele, legtöbbször hormonok hatására fordul elő. 

Segítséget az otthoni mellvizsgálathoz ITT TALÁLSZ.

Beszélnünk kell róla!

A mellrák néma gyilkos, többnyire fájdalom nélküli tünetei vannak, sőt, minél inkább fáj egy csomó, annál kevésbé valószínű, hogy megjelenése rosszindulatú daganatra utal. Éppen ez a fájdalmatlanság az, ami a betegeket megtéveszti.

Az előfordulás gyakoriságának növekedése azonban már a 30. életév után megkezdődik. Egyéb kockázatfokozó faktor lehet pl. a korán jelentkező menstruációs vérzés, a vérzés késői elmaradása (késői menopauza), a gyermektelenség, az ösztrogénpótló hormonkezelések, a családban előforduló emlőrák, azaz a genetikai hajlam.

Mit tehetsz, ha problémát észleltél a melledben?

Több lehetőséged is van ha elmész a szakorvoshoz: ultrahangos mellvizsgálat, mammográfiai szűrés vagy tomoszintézis.

Panaszmentesen az ultrahangos vizsgálat és a hagyományos kétdimenziós mammográfiás vizsgálat javasolt. Panasz, illetve bármilyen elváltozás esetén a háromdimenziós emlő tomoszintézis ajánlott, amely jelenleg a legmodernebb és legmegbízhatóbb diagnosztikai vizsgálat.

És a férfiak? Nekik is van mellük!

Valóban, a  férfiak is rendelkeznek mellszövettel. Kisebb mennyiségben, mint a nők, így arányaiban véve kisebb a veszélye annak is, hogy mellrák alakuljon ki náluk.

Magyarországon évente 170-180 férfinél diagnosztizálják a betegséget, szemben a nők egyes években akár 8000 főt is meghaladó statisztikájával.

Éppen ezért időnként férfiak esetében is érdemes tapintással ellenőrizni a mellszövetet, fájdalom és csomók után kutatva.

Tüneteik hasonlóak: mint a nőknél azaz egy fájdalmatlan csomó (vagy sűrűsödés) megjelenése a mellszövetben. További árulkodó jel lehet a mellbimbó befelé fordulása, kipirosodása és hámlása. Ugyanez nemcsak a mellbimbón, hanem a mellet borító bőrön is előfordulhat: a bőrfelület ilyenkor gödröcskéssé vagy ráncossá válik. Az emlő váladékozása szintén felhívhatja a figyelmet a betegségre. Áttétes mellrák esetén mell- és csontfájdalom, valamint a nyirokcsomók megnagyobbodása észlelhető.

Náluk a mellrák kialakulásának tényezői kevésbé ismertek, de lehet genetikai örökség, magas hőmérsékletben történő munkavégzés (pl. túl meleg irodahelység, kemence, kohó mellett) mely az ösztrogénszint emelkedését hozza magával; a kozmetikai és parfümiparban használt vegyszerek hatása de akár a túlzott alkoholfogyasztás, elhízás is.

Mobilapp a mellrák ellen

Aki használ okostelefont, az újonnan kidolgozott alkalmazást ingyenesen letöltheti és használhatja: a telefon nemcsak emlékeztet, hogy ne maradjon el a rendszeres kontroll, hanem az alkalmazás gyakorlati segítséget is nyújt az önvizsgálathoz.
Funkciói: emlékeztető a havi emlővizsgálathoz; segítségnyújtás valós fényképekkel a vizsgálathoz; Lehetőség van a talált elváltozások helyét megjelölni és észlelésük dátuma szerint, időrendi sorrendben elmenteni; hasznos információk és telefonszámok listája;

Az orvosszakmai és betegszervezeti ajánlással kidolgozott alkalmazás 2012. október 28-tól elérhető okostelefonokról az AppStore-ban (iPhone használóknak) és a Play Áruházban (Android felhasználóknak), a keresőbe csak a „BreastTest” nevet kell beírni.

Szervezetek a mellrák ellen

Az Egészség Hídja Összefogás

A mellrák elleni küzdelemért az Egészség Hídja Összefogást hazánkban 2002-ben Nancy Goodman Brinker amerikai nagykövet asszony kezdeményezte. 2006-tól szervezett formában, közhasznú egyesületként folytatódik a korábbi években megkezdett tevékenység. Az egészségmegőrzéstől a megelőzésig, a felvilágosítástól az önvizsgálatig, a mellrákból gyógyulók és gyógyultak ügyeinek kezelése mind tevékenységeik közé tartozik.

Az egyesület alapítója, Körtvélyes Éva 2015-ig vezette az egyesületet, 2018-ban elhunyt. Emlékére az egyesület újságírói díjat hozott létre, melyet minden évben egy olyan újságíró kaphat meg, aki a mellrák betegségről evidencia alapú, társadalmilag hasznos, az informálódást segítő, közérthető anyagot készít.

Hiszek benne, hogy az emberekhez közel kell hozni a felvilágosítást és egyszerű, különleges eszközökkel kell számukra megmutatni a megoldást.
(Körtvélyes Éva)

Minden évben októberben, a mellrák hónapjában a Lánchídon rendezik meg országos megmozdulásukat, ez alkalommal rózsaszínbe öltözik a híd, eseményük egy kiáltás a mellrákban szenvedőkért és a megelőzésért.

Az Egészség Hídja Összefogás weboldala ITT található.

Holnapom Egyesület

A debreceni alapítású szervezet nagy tapasztalattal rendelkező szakember gárdával segíti a daganat prevenciót és a daganatos betegek gyógyítását a diagnózistól a rehabilitációig egyéni és csoportos módon, a betegeknek, csaldtagjaiknak, gyógyulófélben lévőknek és meggyógyultaknak egyaránt. Szemléletformáló programjaikkal rendszeresen találkozni szerte az országban és Debrecenben is.
A 2008-ban megalakult egyesület alapítója

Bánfi Ildikó emlőrák túlélő, élelmiszermérnök és mentálhigiénés szakember, az Egyesület elnőke. Létrehozásakor szerette volna, hogy a számára korábban kezelésekor felmerülő nehézségeket, a Debrecenből Budapestre ingázást, a nehézségek árán elérhető, a gyógyulásához szükséges információkat, lehetőségeket itt is megteremtse a hasonló problémákkal küzdőknek.

A Holnapom Egyesület weboldala ITT érhető el.

Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány

Idén 27 éve, Alapítványuk a magyarországi emlőrákkutatást, gyógyítást fejlesztéséért tevékenykedik, összefogja a témával foglalkozó szakembereket és keresse a nemzetközi együttműködési lehetőségeket, a gyógyítás előmozdítása érdekében.

Fontosnak tartják, hogy a szakmai hátteren kívül - fő célkitűzéseinkhez kapcsolódóan - közhasznú tevékenység keretében adjanak széles körű tájékoztatást az emlőrák megelőzésével, kezelésével és a rehabilitációval kapcsolatban.

Az alapítvány weboldala ITT érhető el.

Magyar Rákellenes Liga

Országos szervezetként a különféle daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzésében, felismerésében, a gyógyuláshoz szükséges információk, kezelések elérésében, a rehabilitációban is lehetséges hozzájuk fordulni érintetteknek és családtagjaiknak egyaránt. 37 alapszervezetük és négy Segítő Szolgálatuk működik jelenleg.

„Együtt a Rák Ellen” Telefonos Lelkisegély és Információs Szolgálat
H-P: 9-19 óráig, Szombat: 9-14 óráig
Szolgálatuk ingyenesen hívható vezetékes számról a 06-80-505-675 -ös számonon
normál tarifával hívható mobiltelefonról 06-20-331-6408 számon
SkypeE-mail: lelkisegely@rakliga.hu

Weboldaluk ITT található.

ADL - Debrecenimami

Forrás: A cikkben feltüntetett civil szervezetek weboldalai

Szakmai lektor: dr. Sebő Éva, a Kenézy Emlőcentrum vezetője, radiológus főorvos

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Ez a probléma férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat, sőt csecsemőknél is kialakulhat, mégis legtöbbször a várandóssággal kapcsolatban találkozunk vele. A terhes kismamák esetén általában már a második trimeszterben elindul a hasfal „szétnyílása”. Kezelésével kapcsolatban erősen megoszlanak a vélemények. A magánklinikák gyakran műtétet javasolnak, de nem biztos, hogy minden esetben indokolt – hívta fel a figyelmet Karóczi Csilla a Sherlock Rehab gyógytornásza, manuálterapeutája.
Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Vajon hogyan lehet a romantikát belecsempészni egy családi vakációba? Milyen praktikákat lehet bevetni annak érdekében, hogy az együtt töltött időben sem feledkezzünk meg egymásról? Azt gondolom könnyedén, csak egy kicsit tervezzünk előre. Hoztam 5 tippet, melyet ti is bevethettek akár azonnal. – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére