Jelenlegi hely

Programajánló a Magyar kultúra napjára. Mit csinálsz január 22-én?

Gondolnád, hogy 26 éve minden január 22-én megünnepeljük a Himnusz születésnapját?  A Magyar Kultúra napjának hívják, évről évre egyre több helyen és izgalmasabb programokkal emlékezve meg erre a mindnyájunknak fontos születésnapról.

A Himnusz születésnapja

A Magyar kultúra napja 1985 óta Fasang Árpád zongoraművész ötletére jött létre, e napon emlékezünk meg múltunkról, értékeinkről.

Hogy miért ezen a napon?

Kölcsey Ferenc Szatmárcsekén ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Kölcsey mintegy 30 nyelvre lefordított művét Erkel Ferenc megzenésítésében 1844. július 2-án mutatták be a Nemzeti Színházban. A Himnusz 1989-ben,166 évvel azután vált hivatalosan nemzeti himnuszunkká, hogy Kölcsey papírra vetette.

Ez a nap alkalmat ad arra, hogy a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket megmutatva nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek. A magyar kultúra napján tartott különleges eseményekkel közelebb hozzuk ezt a hatalmas kincsestárat mindennapjainkhoz, gyerekeinkhez és magunkhoz egyaránt.

"A kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egy-kettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának. Csak az a mienk igazán, amiért megdolgoztunk, esetleg megszenvedtünk."
Kodály Zoltán

De félre a pátosszal, hiszen a célunk, hogy a kultúránk élő maradjon. Nézzük, mit is találunk ezen a napon az országban!

A Magyar Nemzeti Múzeum különlegességei

A közösségi rendezvények helyett az online térben élvezhetjük a Magyar kultúra napján a Magyar Nemzeti Múzeum Online különlegességeit: exkluzív virtuális tárlatvezetést és könyvbemutatót.

Exkluzív online tárlatvezetést tartanak január 22-én 18 órától M. Lovas Krisztina és Szende László kurátorok az Ars et virtus. Horvátország és Magyarország. 800 év közös kulturális öröksége című virtuális kiállításon.

Az online tárlatvezetés ingyenes, ugyanakkor regisztrációhoz kötött, a maximális létszámot 50 fő. Az esemény a ZOOM -on zajlik majd, a regisztrált résztvevők január 21-én e-mailben kapnak értesítést a csatlakozáshoz szükséges linkkel.

Január 22-én 20 órától Az amerikai grófné. Szápáryak és Széchényiek emlékei című könyvet a szerző, Orgona Angelika ismerteti a múzeum Facebook-oldalán, illetve YouTube-csatornáján.

A Debreceni Csokonai Színház különleges műsora

A felújítás alatt álló színház épületébe a hideggel dacolva Újhelyi Kinga és zenésztársai egy estére visszaköltöztek, hogy előadják a művésznő Gyöngykoszorú című koncertjének hét versdalát.

A magyar költészet nagyjainak - Vörösmarty Mihály, Csokonai Vitéz Mihály, Petőfi Sándor, Kosztolányi Dezső, Pilinszky János, Kányádi Sándor és Janus Pannonius  - versei a Csokonai Színház magyar kultúra napjára készített műsorában szólalnak meg.

A válogatás vezérelve a hit megtartó ereje, az alapvető létkérdésekkel küzdő és a szerető-szerelmes ember problematikája volt.

A dalokat a zongorán és harmonikán is közreműködő, Dargó Gergely hangszerelte,  Szabó Krisztián gitárművész, Albert Szilárd hegedűművész, valamint Pusker János csellista hangszeres kíséretében hallhatjuk.

A felvételt január 22-én, pénteken 19 órakor teszi közzé Facebook-oldalán a színház és január 24-én éjfélig érhető el.

Koncert az Egyetemen

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának kiváló muzsikusai a Magyar Kultúra napjának alkalomból kiemelkedő magyar zeneszerzők műveiből válogattak össze egy koncertre valót.

A Zeneművészeti Kar tanárai és tanítványai – összesen 11 fellépő művész – előadásában meghallgathatjuk Kodály Zoltán: A Csitári hegyek alatt szerzeményét éppúgy mint Liszt Ferenc, Erkel Ferenc, Bartók Béla, Kocsár Miklós vagy Hidas Frigyes egy-egy művét.

A részletes program ITT található. A produkció január 22-én 9 órától tekinthető meg Facebook-oldalukon.

Klasszikusok csellóra a MÜPÁban

A Müpa virtuális hangversenytermében Varga Gilbert vezényletével hallgathatjuk meg Bartók, Kodály, Veress és Bánfalvi Zoltán darabjait. Csellón közreműködik Bogányi Tibor.

A MÜPA az előadást élőben közvetíti honlapján és YouTube-csatornáján, a belépés díjtalan.

A részletes program ITT található.

Kaland barátom - Másik János online koncertje Cseh Tamás emlékére

„Kaland barátom, aki voltál, aki vagy. Hívnálak, mint tegnap”. Így énekel Másik János kollégájáról és barátjáról, Cseh Tamásról, illetve sokszínű zenei pályájának egyik fontos időszakáról, melyben Cseh Tamással és Bereményi Gézával egy új hangot hoztak a magyar dalok világába. Hármójuk legendássá vált három lemeze, a Levél nővéremnek, a Levél nővéremnek 2, és az Igazi levél nővéremnek dalai alkotják az est műsorát.

Másik János estje egyszerre időutazás „Jánossal és Tamással”, és egyszerre hoz új hangot ahogy a régi dalok új életre kelnek a művész hangján, egyedi ritmusvilágában, bandoneonnal, gitárral, zongorával kísérve.

Az ünnepségről készült videót a város hivatalos Facebook-oldalán, a Szentendrei Kulturális Központ Facebook-oldalán és YouTube csatornáján lehet megnézni.

Szegedi kultúrkalandok: színház, Agóra, könyvtár

A Somogyi-könyvtár, a Csongrád – Csanád megyei könyvtárosok január 22-én, a magyar kultúra napján számos izgalmas, érdekes online programmal, ismeretterjesztő videóval, könyvajánlóval és játékkal várják a kultúra szerelmeseit.

Kínálatunk január 22-én kora reggeltől elérhető közösségi médiafelületünkön oldalukon és honlapjukon. https://www.facebook.com/somogyikonyvtar/

A Szegedi Nemzeti Színház Karinthy Frigyes Előszó című versével készül a kultúra ünnepére, amelyet Borovics Tamás színművész ad elő, Stefanik Kata táncművész közreműködésével.

A produkció online lesz megtekinthető a Szegedi Nemzeti Színház YouTube-csatornáján és Facebook-oldalán január 22-én 0 óra 5 perctől január 31-én 23 óra 55 percig.

Kulturális Kukucskáló sétára is invitálja a szegedi családokat és baráti társaságokat az Szent-György Albert Agóra január 20. és február 10. között.

A programfüzet letölthető az Agóra honlapjáról.

Dunaszerdahely

A Pázmaneum Társulás immár 10. éve rendezi meg Dunaszerdahely városában a Magyar Kultúra Napja alkalmából ünnepi rendezvényét.
Ezúttal online formában kerül sor az ünnepi estre.

Olyan művészeket láthatunk, mint Sárközi Pál prímás Cseh Tamás (brácsa) és Lelkes Tibor (nagybőgő) társaságában, Bertók István és Bertók Tóth Katalin (Black & White), Bartal Júlia, Béhr András és Katona Nikolas az Arany Opus díj nyertese. A programot Karaffa Attila, a Pázmaneum Polgári Társulás ügyvezető elnöke nyitja meg.

A részletes programot és az előadókat ITT olvashatod.

Kirándulás videón a ménfőcsanaki Bezerédj Kastélyba

A Magyar Kultúra Napja alkalmából készült rövid videóban a Bezerédj Kastély és Ménfőcsanak kulturális értékeiből kapunk merítést.

Az 1770-es években épült copf stílusú felújított és ismét fejlesztés alatt álló kastélyban a Művelődési Házon kívül találjuk a Galgóczi Erzsébet emlékszobát és a Sulyok Vince Irodalmi emlékhelyet is.
Az írónő személyes tárgyait, budapesti lakásának berendezéseit, míg a Norvégiába költözött író, költő, a skandináv területeken a magyar irodalom nagyköveteként tevékenykedő író, költő Sulyok Vince 5000 kötetes magánkönyvtárát is itt találjuk.

A két író műveiből a Győri Nemzeti Színház színészei, Sík Frida, Nagy Balázs és Bende Ildikó adnak elő verseket illetve olvasnak fel novellát a helyeket bemutató rövid videóban.

 

ADL - Debrecenimami

Képek forrása: a rendezvények Facebook oldala; listakép: A Dunaszerdahelyi Pázmaneum Társulás képe

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

A jó szó öröme

A jó szó öröme

Hiánycikk. Semmibe sem kerül, mégis nagyon sokat ér. Nélküle nehezen lehetne túlélni a hétköznapokat.
Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Évek óta vonattal megyünk nyaralni. Először csak kettesben a férjemmel, majd csatlakozott a fiúnk 12 éve, 7 éve a lányunk is. Ehhez hoztam jól bevált „praktikákat”, hogy stressz helyett valóban élményekkel legyen teli már az utazás is.
Irány vonattal és busszal a nyaralás! - Foglalkoztatók, kvízek, mesék, animált videók a különleges élményhez

Irány vonattal és busszal a nyaralás! - Foglalkoztatók, kvízek, mesék, animált videók a különleges élményhez

Ha vonattal, busszal tervezitek a nyaralást, és van gyerkőc a családban, érdemes felkeresni a MÁV-Volán-csoport weboldalát. Foglalkoztató füzetek, kivágható makettek, kvízjátékok, mesék  várják a legkisebbeket, hogy vidáman ismerkedhessenek a közösségi közlekedési eszközökkel, és az utazás is különleges élményt jelentsen.
Munkába visszatérés anyaszemmel – „amikor meetingen a “Boci-boci tarka” ütemes dallama zakatol a fejedben és azon izgulsz, nehogy megszólítsanak, mert képes leszel hangosan folytatni”

Munkába visszatérés anyaszemmel – „amikor meetingen a “Boci-boci tarka” ütemes dallama zakatol a fejedben és azon izgulsz, nehogy megszólítsanak, mert képes leszel hangosan folytatni”

Nem foglalkozunk eleget az "egy szempillantás alatt - mármint a cirka 9 hónap alatt - anyává váló nők lelkével"! -hallom sokszor, sok helyről, amivel abszolút egyet tudok érteni. Jómagam is a pokol legmélyebb bugyrait éltem meg elsőszülöttem érkezésével, és még azt hiszem finoman fogalmaztam. - Mezeiné Kovács Kitti írása.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére