Jelenlegi hely

Száraz bőr és striák: hogyan veheted fel a harcot ellenük?

Egy nő számára a bőrápolás alapvető fontosságú, azonban vannak olyan helyzetek, amik alaposan megnehezítik a dolgunkat. Egy babavárás során például a bőr extrém terhelésnek van kitéve, hiszen alaposan meg kell nyúlnia a pocak növekedésével. A hideg, valamint a hormonszintek is befolyásolják például a bőr szárazságát, ezért vannak helyzetek, amikor nem elég a napi rutin, hanem kicsit erősebb hidratálásra, ápolásra van szükség.

Mindenkit érinthet a bőrszárazság

A száraz bőr problémája időnként mindenkinél előkerülhet, igen sok kellemetlenséget okozva. A száraz bőrrel ugyanis nem csak az a baj, hogy fakó, élettelen, hanem az is, hogy kellemetlenül feszül és viszket. Ezzel pedig akár az éjszakai pihenéssel is probléma lehet, hiszen a viszketés miatt nem tudunk nyugodtan aludni. Nem mellesleg a vakarózás sem tesz jót a bőr állapotának.

Egy jó minőségű olajos testápoló hatékonyan tud segíteni a problémán, ha éppen extrém a helyzet. Ilyen előfordulhat szinte bármikor, de legtöbben télen szenvednek a nagyon száraz bőrtől, illetve hormonális hatásra, a ciklus bizonyos részeiben is előjöhet. Éppen ezért fontos, hogy legyen készenlétben olyan testápoló, ami a megszokottnál jobban hidratál.

A kamaszok és a várandós nők rémálmai a striák

Striák általában háromféle élethelyzetben alakulnak ki: nagyobb mértékű hízás hatására, a kamaszkorban jellemző hirtelen növekedés miatt, valamint a várandósság során a hason, illetve a mellen szoktak megjelenni csíkok, szintén a gyors növekedés következményeként. A stria tulajdonképpen annak az eredménye, hogy a bőr nem bírja a tempót, és megrepednek a szövetek. Eleinte vöröses, lilás színű, később halványul és kifehéredik, de nem tűnik el teljesen.

A striák ellen a legjobb védekezés a megelőzés, ami nagyjából abból áll, hogy igyekszünk minél jobban hidratálni a kritikus területet. Ennek ellenére azért a stria kezelés sem lehetetlen, a megfelelő készítményekkel nagyon sokat tehetünk azért, hogy a már kialakult csíkok is minél kevésbé legyenek láthatóak a későbbiekben.

Mitől függ, hogy kialakulnak-e a csíkok?

A striák kialakulása sok tényezőn múlik. A helytelen táplálkozás, valamint a mozgásszegény életmód is felelőssé tehető érte, illetve gyakori kiváltó ok még a kevés folyadékbevitel: a belső hidratálás is nagyon fontos! A bőr nedvességtartalma nagyon sokat számít a rugalmasság szempontjából, ezért ezt nem szabad elhanyagolni.

Meg kell ugyanakkor említeni, hogy a dolognak van genetikai vonatkozása is. Van, aki akkor sem lesz striás, ha az égvilágon semmit nem tesz a megelőzés érdekében, más pedig sajnos akkor is, ha mindent igyekszik elkövetni, hogy elkerülje – de nem mindegy, hogy milyen mértékben!

Ha megvan a genetikai hajlam, akkor is lehet például csökkenteni a striák mennyiségét a megelőző intézkedésekkel. Ráadásul senki sem tudhatja, hogy hajlamos-e rá, amíg nem kerül olyan helyzetbe, hogy kialakulhatnának, ezért mindenkinek ajánlott a rendszeres mozgás, egészséges étkezés, megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, és egy jó hidratáló képességű testápoló használata a kritikus területeken. Ártani biztosan nem fogunk vele!

Szponzorált tartalom

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Vitalitástipp

Két bevált tipp a táplálkozásodhoz, hogy fittebb és energikusabb legyél

Benned is felmerült, hogy étrendet kellene váltanod annak érdekében, hogy könnyedebb, egészségesebb legyél, de nem tudod, hogyan csináld?
Zöldnek lenni trendi! Dobjuk ki a szemetest!

Zöldnek lenni trendi! Dobjuk ki a szemetest!

Minden kezdet nehéz. A kíváncsiság dolgozik bennünk, a szándék megvan, de ismeretek és útmutatás hiányában hajlamosak vagyunk eltévedni az úton, elveszni a dolgok sűrűjében, amit végül egy dolog követ: feladjuk.
Sport

Lépj ki a komfortzónádból! - Vitalitástippek Csillától

Te mit szoktál tenni azért, hogy kikapcsolj a napi mókuskerékből, megszabadulj a rád telepedő stressztől, feltöltődj, jobb kedvre derülj, kiegyensúlyozottabbá válj?
Ideális étrend – van egyáltalán ilyen? Így érdemes táplálkozni a különböző életszakaszokban és a várandósság ideje alatt

Ideális étrend – van egyáltalán ilyen? Így érdemes táplálkozni a különböző életszakaszokban és a várandósság ideje alatt

A több hónapos bezártság után végre egyre több helyre tudunk kimozdulni, ezzel együtt pedig sokunkban felmerül az életmódváltás igénye is. Bár mindenhol folyamatosan azt halljuk, hogy törekedjünk az „ideális tápanyagbevitelre”, ennek meghatározása nem is annyira egyszerű, mint ahogy elsőre gondolnánk.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére