Jelenlegi hely

Mosható pelenkák - Kérdezz, felelek!

Úgy 30 évvel ezelőtt anyáink ujjongva fogadták az első eldobható pelenkák betörését a hazai piacra. Bár aranyárban lehetett kapni, mégis vették zacskószámra: a mosás-kifőzés-vasalás-hajtogatás véget nem érő munkája alól felszabadulni minden pénzt megért. A legtöbb nagymama éppen ezért kicsit furcsállja, hogy mostanában újra divat mosható pelenkát adni a babákra. Aggodalomra azonban semmi ok, ez a pelenka már messze nem az a pelenka: tegyük tisztába a fogalmakat!

Mosható, textil, tetra...

A textilpelenkát hagyományosan úgynevezett tetra anyagból készítik (ezért hívják tetrapelenkának is), és a baba feje alá tesszük pl. kiságyban, babakocsiban, hogy az arca ezzel a finom, puha, jó nedvszívó anyaggal érintkezzen. Használhatjuk fürdetéskor a kiskádban csúszásgátlóként, vagy a hozzátáplálás kezdetén a baba nyakába kötve, ruhája védelmében is. Gyorsan szárad, jól bírja a kifőzést, folttisztítást, vasalást. A mosható pelenka az eldobható, műanyag pelenkák alternatívája.

Zsebes, AIO, külső, belső?

Egészen az 1980-as évek közepéig a babákat boszorkányos ügyességgel összehajtogatott textilpelenkába csomagolták, melyet jól megtermett biztosítótű fogott össze, kívülre pedig gumibugyi került. Szerencsére ma már sokkal korszerűbb pelenkák állnak rendelkezésünkre. Lássuk csak!

  • A legegyszerűbb változat az úgynevezett AIO (all in one, vagyis minden egyben) pelenka. Használata pontosan úgy történik, mint az eldobható pelenkáé.
  • Eggyel bonyolultabb az úgynevezett zsebes pelenkák használata. Ennél a belső, nedvszívó és a külső, vízzáró anyagot úgy varrják össze, hogy hátul marad egy nyílás. Így alakul ki a zseb, melybe a betétet helyezhetjük.
  • A betét készülhet egyszerű pamutból, lehet többrétegű vagy akár szénszálas is. Ez tartja meg a nedvességet, így szükség esetén (pl. éjszakára) használhatunk akár többet is belőle. Betét gyanánt egyébként a tetrapelenka is megfelel: csak téglalap alakúra kell hajtani.
  • A legbonyolultabb a külsők-belsők használata. Ebben az esetben a pelenkabelsőt és a vízzáró külsőt külön adjuk rá a babára.
 
 
előnyök
hátrányok
AIO
könnyű ráadni a babára
nem kell hajtogatni
nehezen szárad
több kell belőle
zsebes
több betét = plusz nedvszívás
gyorsan szárad
hajtogatni kell
külső+belső
gyakran elég csak a külsőt cserélni
gyorsan szárad
bonyolultabb ráadni a babára
 

Természetesen e három fő típuson belül a variációk lehetősége végtelen: létezik gyapjúpelenka, mindenféle színű, mintájú és anyagú külső és belső is. Tehetünk plusz betétet akár a külső-belső kombinációba vagy az AIO pelusba, de szobatisztaságra szoktatás idején kivehetjük a zsebes pelenkából is. Létezik úgynevezett kakifogó papír is, melynek neve elárulja, mire is használható: a pelusba helyezve, használat után egy mozdulattal a WC-be dobhatjuk, nem okoz dugulást és megvédi a pelenkát a foltoktól. Ugyan a mosható pelenkázás környezetbarát szemléletmódjába nem igazán illik bele, sok anyuka használja előszeretettel.

Mosás

Amint lekerült a piszkos pelus a gyerkőcről, máris választás előtt állunk. Szárazon vagy nedvesen tároljuk mosásig? Átlagos használat mellett körülbelül kétnaponta gyűlik össze egy mosógépre való pelenka. A tároláshoz szükség van egy zárható vödörre. A száraz tárolás hívei a pelenkázóról egyenesen a vödörbe dobják a pelenkákat, esetleg egy gyors hideg vizes öblítést iktatnak be. Nedves tárolás esetén a vödörbe ecetes víz kerül. Mindkét verziónál hasznos lehet néhány csepp teafa- vagy levendulaolajat cseppenteni a vödörbe: illatosít és fertőtlenít is.

A modern mosható pelenkákat elegendő 40 fokon mosni, kifőzni pedig egyenesen tilos. Nem használ nekik a fehérítés sem: erre a célra nagyszerű a mosógépbe helyezett fél evőkanálnyi szódabikarbóna is. Folttisztításra használhatunk mosószappant vagy marhaepe-szappant is.

A hagyományos mosószerek és öblítő eltömíthetik a pelenka pórusait, csökkentve ezzel nedvességfelvevő kapacitását, így ezek helyett célszerű mosószódát, mosódiót és néhány csepp ecetet, illóolajat használni. Ha ez utóbbit már a vödörben is alkalmaztunk, illata érződni fog mosás után is. Szárításra a legmegfelelőbb a napfény, mely a halványabb foltokat könnyedén eltünteti.

A gépi vagy fűtőtesten történő szárítás szintén nem ajánlott a pelusok anyaga miatt. A kötélről lekerülve a pelenkákat nem szükséges és nem is szabad vasalni. Célszerű egy-egy nyugalmas pillanatban összehajtogatni őket, a zsebekbe behelyezni a betétet, hogy amikor cserélni kell, csak egy mozdulat legyen ráadni a babára.

 
 
igen
nem
illatosítás
teafa- vagy levendulaolaj
öblítő
mosás
mosószóda, mosódió
hagyományos mosószerek
hőmérséklet
40 fok
50 fok felett
folttisztítás
mosó- vagy marhaepeszappan, napoztatás
fehérítők, hipó
szárítás
napon
szárítógépben, fűtőtesten
 
 

Megéri ez nekem?

Az eldobható pelenkák kisebb hegynyi, hosszú évek alatt lebomló veszélyes hulladékot alkotnak a 2-3 év alatt, míg gyermekünk szobatisztává válik: ez a környezetbarátok legfőbb érve. Ugyan a mosható pelenkák sem olcsók, a természet mellett a pénztárcánkat is megóvhatjuk használatukkal. A mosásuk 30-40 fokon történik, használunk vizet és tisztítószereket is, de ha az előírásokat betartjuk, biztosan kiszolgálnak 2-3 gyermeket, végül el is adhatjuk őket.

A befektetett munka legfeljebb napi 10-15 perc, ami az esetleges foltok kezeléséből, mosásból, teregetésből és hajtogatásból áll. Kisebb lakásban élőknek lehet fontos, hogy van-e elegendő hely szárítani és tárolni a pelenkákat.

Míg az eldobható pelenkák műanyagokból, különböző vegyszerek felhasználásával készülnek, addig a mosható pelenkák használatakor a baba bőre kellemesen puha, sokkal veszélytelenebb anyagokkal érintkezik, így ritkább a bőr kipirosodása, kiütések megjelenése. A tapasztalatok szerint ráadásul a mosható pelenkát viselő babák korábban lesznek szobatiszták. Lehetséges a kétféle pelenka váltott használata is: utazáskor, házon kívül eldobható, otthon pedig mosható pelenka kerül a gyerkőcre.

 

Szerző: Szűcs Szabina - Zalaimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!
Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Tapasztalatok szerint már az anyuka hasában lévő magzatnak is érdemes verseket olvasni. Az itt hallott ritmusokkal, később az adott korosztály számára készült könyvek segítségével akár másfél-két év előnyre is szert tehetnek a gyerekek az iskola első évére kortársaikhoz képest.
Nyáron is tanuljon a gyerek?

Nyáron is tanuljon a gyerek?

Buta kérdés, igaz? Hiszen iskolaidőben sem tanul! Titkos (és aljas de jó szándékkal vezérelt) szülői trükkök, praktikák az észrevétlen nyári tanuláshoz nem csak szülőknek.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére