Jelenlegi hely

Anyává válni

Lépten-nyomon azt hallom, hogy mennyire fontos a terhesség alatti helyes táplálkozás, a vitaminok, milyen fontos, hogy jó élmény legyen a szülés, milyen szép és fontos a szoptatás... Úgy tűnik egy baba érkezésekor mindenki figyelme a fizikai szempontokon van, és szinte alig foglalkoznak az anya (és a pár) lelki és mentális felkészítésévél. 

A nőgyógyász minden méredzkedésnél szörnyülködik, és azt csak a barátnőktől tudod meg, hogy ha csak 10 kilót hízol sincsen értelme a kórházba külön hazamenős ruhát bevinni, mert 3-4 nap után pont jó még a terhes ruha is. És hogy bátran nézz szembe magaddal a tükörben szülés után is, akkor is, ha sose voltál modell, és nem tornáztad végig a terhességed! Ne számold a kilókat meg a heteket, mert most nem az a fontos!

A mai napig emlékszem arra az izgalomra, amit az első pozitív terhességi tesztem megpillantása váltott ki belőlem. Már alig vártam azt a percet, és akkor mégis hirtelen azt sem tudtam, mi legyen a következő lépés, mikor és hogyan mondjam meg a férjemnek. Egy kicsit örültem magamban ennek a csodának, aztán megosztottam vele is. Pár nap után kezdtük megszokni a gondolatot, és kezdtük számba venni, hogy majd milyen változások is állnak be az életünkbe. Az elején azt mondogattuk, hogy „de jó, hogy van 9 hónapunk felkészülni, jól ki van ez találva!” Aztán a 8. hónap vége fele, mikor már minden előkészülettel megvoltunk, időnként továbbra is ránk tört az az érzés, hogy fogalmunk sincs mekkora változás előtt állunk.

És tényleg!... Az első kisfiúnk születése előtt csak magunkkal, a saját ritmusunkkal, munkarendünkkel, időbeosztásunkkal kellett foglalkozunk. Megvoltak a családdal, a közeli és távolabbi barátokkal a szokásos összejövetelek, a céges utazások rendje, és igazából egy olyan életet éltünk, amiben nagyon sok tényezőt, majdnem mindent kontrollálni tudtunk. Jó pár éve ismertük már egymást, ismertük magunkat, de talán nem annyira, mint azt érdemes lenne a gyermekvállalás előtt.

Ma már tudom, hogy az a legfontosabb, hogy tudatában legyünk, nem csak baba születik! Anya, apa és egy új párkapcsolat is születik abban a pillanatban, amikor megérkezik a baba.  És azt is tudom, hogy tehetünk azért, hogy boldogan induljon életünknek ez az első közös utazása.

Adj időt magadnak!

Az első hetekben csak ismerkedj a babáddal, ismerkedj a saját új érzéseiddel és adj időt magadnak és a párodnak, hogy beletanuljatok ebbe az új élethelyzetbe. 

Mondd el mire van szükséged!

A kommunikáció mindennél fontosabb a szülés utáni első hetekben, hónapokban. Mondhatnám szintén létfontosságú, hogy tisztában legyél a szükségleteiddel, igényeiddel, és mérd fel, hogy a baba mellett mik azok a korábbi szokásaid, amik mellett a lehetőségekhez igazodva továbbra is szeretnél kitartani. Például, hogy mennyi időt is szeretnél egyedül tölteni, és ebből mennyi idő az, amennyire egyszerűen szükséged van ahhoz, hogy önmagad lehess. Bármilyen újdonság felmerül, a jövőre nézve meghatározó, hogy ezt a pároddal meg tudd beszélni. 

Kérj segítséget!

Biztos, hogy rengeteg új érzéssel találkozol a szülés utáni időszakban, eltűnhetnek a barátnők közül néhányan, időnként magányosnak érezheted magad, és a baba mellett esetleg azt érzed, hogy abból áll a nap, hogy etetsz, pelenkát cserélsz, altatsz, eszel, aztán kezdődik az egész elölről. Előbb-utóbb eljön az is, hogy bűntudatod van, amiért a korábbi barátnős estékre gondolsz és számolgatod, hogy mikor van erre leghamarabb esély. És persze megrémít, hogy nem találod magad a tükörben, hiszen minden magazinban vidáman virítanak az anyukák a pár hetes babákkal, te pedig csupán egy táskás szemű nőt látsz. Arról nem is beszélve, hogy szintén pár hetesen az összes barátnő babája alszik – állítólag… csak a tiéd nem. Vagyis ott állsz hatalmas belső elvárással és legalább akkora külső nyomással. Ezért ha csak lehet, az első hónapokban csakis magadra, a saját fizikai és lelki jóllétedre, a kapcsolódásra figyelj! Találjátok meg a társaddal közösen azokat a pontokat, ahol segítséget tudtok bevonni, hogy időt nyerjetek magatoknak, egymásnak, a családnak. 

Hidd el, a magadra fordított idő, az önismeretre szánt energia megtérül! Ha békében vagy önmagaddal, sokkal többet tudsz nyújtani gyermekeidnek és partnerednek.

Szabó-Máthé Hanga, anya coach

 

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Nem akar több gyereket? Akkor "kikapjuk"!

Nem akar több gyereket? Akkor "kikapjuk"!

Már négy éve nem lenne méhem, ha a nőgyógyászom lesújtó mondatai után nem találok rá véletlenül az inteneten a mióma embolizáció lehetőségére.
Min múlik gyermeked sikere?

Min múlik gyermeked sikere?

Saját magunkról alkotott hiedelmeink befolyásolják a személyiségünkről alkotott képünket, illetve, hogy mit akarunk és mit tudunk elérni az életünkben. Gondolkodásmódunk hatással van teljesítményünkre, motiváltságunkra. Sokan azt gondolják, hogy a tehetség, az intelligencia alapvetően garantálja a sikert. Bizonyosan nagy hatása van, de csak ezen múlhat, hogy ki mire viszi az életben?
A jó szó öröme

A jó szó öröme

Hiánycikk. Semmibe sem kerül, mégis nagyon sokat ér. Nélküle nehezen lehetne túlélni a hétköznapokat.
Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Évek óta vonattal megyünk nyaralni. Először csak kettesben a férjemmel, majd csatlakozott a fiúnk 12 éve, 7 éve a lányunk is. Ehhez hoztam jól bevált „praktikákat”, hogy stressz helyett valóban élményekkel legyen teli már az utazás is.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére