Jelenlegi hely

Gátmasszázs

A hüvelyen keresztüli szülés során viszonylag gyakran fordul elő repedés, amit szükség esetén varrással kell helyreállítani. Hogyan lehet megelőzni, vagy mérsékelni ennek súlyosságát?

Szülészorvosok szerint a gátmasszázs növeli a gát területének nyújthatóságát, rugalmasságát. Ez azt jelenti, hogy kisebb az esély a gátrepedésre vagy gátmetszésre.

 

A ruganyos gát elszakadhat, elrepedhet

A gát a hüvelybemenet és a végbél között elhelyezkedő terület, mely igen nagyfokú nyúlásra képes a gyerekszüléskor, de néha repedhet, szakadhat. Ha a szülészorvos a szüléskor gátmetszést végez, az ezen a területen történik. Elképzelhető, hogy egyszerű sebészeti varrásra szükség lesz a szülés után, ha szakadás, vagy gátmetszés történt, hogy szebben, eredményesebben forrjon össze a szöveti réteg.

A gátmetszés alapvetően nem szükséges. Mégis néha előfordul, hogy a szülészorvos gátmetszést javasol. Gátmetszés szükséges például, ha a babának gyorsan meg kell születnie, fontos, hogy könnyen, akadálytalanul távozhasson a szülőcsatornából.

 

Gátmasszázzsal csökkenthető vagy elkerülhető a repedés

A szülészorvosnak számos lehetősége van, hogy csökkentse a repedés előfordulását. Javasolhat speciális szülési helyzeteket, enyhe nyomást gyakorolhat a baba fejére, ahogy halad kifelé, vagy kerüli a fogó használatát.

A gátrepedés előfordulásának csökkentése számos kutatás témája, melyek szerint a várandósság utolsó heteiben végzett gátmasszázs csökkenti a gátrepedés előfordulását szüléskor. Ezt a masszázst, melyet két ujjal kell végezni a gát szövetein, otthon, naponta egyszer vagy kétszer érdemes megtenni a várandósság utolsó 4–6 hetében.

A masszázs egyes nőknél hatékonyabb, mint másoknál. Először szülőknél, 30 éveseknél vagy idősebbeknél, vagy akiknek volt már gátmetszésben részük kisebb a hatás. Viszont kevésbé súlyos repedés/szakadás fordul elő a várandósság utolsó heteiben végzett gátmasszázs esetén.

A gátmasszírozás alatt gyakorolható a gátizmok ellazítása. Mindez segít felkészülni a gát tágulására és arra az esetleg előforduló égő érzésre, ami a baba fejének megszületésekor érezhető. Ennek a területnek az ellazítása segít a szüléskor előforduló repedés/szakadás megelőzésére.

 

Galenus

Forrás: bebikkicsikesnagyok.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól.

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól

Kezdő anyukák első játszóterezéseik előtt gyakori kérdés: - Ti mit vesztek fel? Mit visztek magatokkal? Mi kérdeztünk, ti meséltetek. Néhány hasznos tipp gyakorlott játszóteres anyukáktól.
A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Gondolnád, hogy ezek a szavak szoros összefüggésben vannak egymással?
A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Hol az összefüggés? Nézzük meg, melyik játék miben fejleszt!
Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni (neve tájegységenként változik): úgy készül, hogy a krumpliból készült tócsnitól eltérően a krumpli helyett különféle zöldségeket használunk. Felhasználás egyik feltétele, hogy a zöldség reszelhető legyen

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére