Jelenlegi hely

A koraszülés

Az újszülöttet igencsak veszélyezteti, ha túl korán jön a világra. Igen ám, de mit értünk a túl korai időszakon, és főleg mit tehetünk a terhesség normális ideig tartó elnyújtásért?

A terhesség normális esetben kilenc hónapig, pontosabban 40 hétig tart. Koraszülésről pedig akkor beszélünk, ha az újszülött a 25. és 36. terhességi hét között születik meg.

Laikusok néha a koraszülöttség fogalmát a 2500 grammnál kisebb születési súlyhoz kapcsolják. Tény, hogy a koraszülöttek általában kis(ebb) súllyal születnek. Létezik azonban egy olyan kóros állapot, melyet latinul intrauterin retardatiónak, magyarul méhen belüli soványságnak nevezünk. Ilyenkor ugyan időre születik, de 2500 grammnál kisebb súlyú magzat. Ennek az ellenkezője is előfordul, amikor nagy súlyú újszülött születne időre – viszont 32.-33. héten is már két és fél kilónál nagyobb újszülött látja meg a napvilágot.
 

Miért veszélyes a koraszülés?

A magzati halálozás és az újszülöttkori megbetegedések döntő többsége a koraszülöttség következménye. A kis születési súly - és még inkább a szervek éretlensége következtében – a koraszülöttek esendők és sérülékenyek. Ennek foka annál nagyobb, minél korábban születik meg a baba.
 

Mit tehet a szülész a koraszülés megelőzésére?

Ahogy a szülés, úgy a koraszülés is indulhat fájásokkal, illetve burokrepedéssel. A fájások (méhösszehúzódások) élettanáról még korántsem tudunk mindent. Különösen arról nem tudunk eleget, hogy mikor és miért kezdődnek a fájások. A jó hír viszont az, hogy korai méhtevékenység esetén az időben elkezdett gyógyszeres kezeléssel sikeresen le lehet állítani a fájásokat. Enyhe méhösszehúzódások esetén ez megoldható tablettával (a várandós nő szigorú ágynyugalma mellett!), ám hatástalansága esetén intravénás gyógyszer alkalmazására lehet szükség, természetesen csak kórházi körülmények között.

Az idő előtti burokrepedés szinte mindig magzatburok-gyulladás következménye. Ennek megelőzésére a várandóság alatt esetleg fellépő hüvelyfertőzéseket és hólyaghurutot kezelni kell.

 

Mit tehet a várandós nő a koraszülés megelőzésére?

Fontos a kívánt terhességet megelőző terhesség-megszakítások lehetőség szerinti elkerülése, illetve megelőzése. Szülést követően a következő terhességig segít a megfelelő (kb. egyéves) várakozás, hogy a méh regenerálódásához szükséges idő biztosítva legyen. Végezetül – és ez talán a legfontosabb – alapvető a terhesgondozáson történő rendszeres részvétel.

Azt is fontos tudni, hogy célszerű a koraszüléseket olyan intézményben kell levezetni, ahol rögtön a megszületés után minden eszköz a rendelkezésre áll a koraszülött ellátásához.  Ahol sok türelemmel, „aprómunkával” – és az anyák bevonásával a gyermek gondozásába – arra törekednek, hogy a korai világrajövetelből semmilyen hátránya ne legyen a gyereknek.

 

Dr. Bárány János

Forrás: bebikkicsiesnagyok.hu

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

13+1 tipp az influenza ellen az otthonunkhoz

13+1 tipp az influenza ellen az otthonunkhoz

Minden évben drukkolunk, hogy idén ne kapjuk el az influenzát, és most már a covid is erre a listára került. Tudtad, hogy az omikron vírus műanyag felületen akár 200 órán keresztül is életképes? 13+1 tipp, amire eddig nem is figyeltünk, hogyan védekezzünk ellene otthon.
100 DIY jelmezötlet kartonból - avagy varrni nem tudó anyuk figyelem

100 DIY jelmezötlet kartonból - avagy varrni nem tudó anyuk figyelem

Tételezzük fel, hogy te is abba a táborba tartozol, aki nem vesz bolti jelmezt farsangra a gyerkőcnek, hanem magának varr egyet. De tételezzük fel, hogy nem tudsz varrni és ez örökké csak álom marad…
Nem hajlandó köszönni a büdös kölke!? Kell neki egyáltalán?

Nem hajlandó köszönni a büdös kölke!? Kell neki egyáltalán?

Előfordult már veled, hogy bármennyire is szeretted volna, drága gyermeked nem nyitotta ki a száját és nem köszönt ismerősnek, barátnak, szomszéd néninek, bárkinek? Felhúztad magad vagy elfogadtad, hogy ő ilyen és kész? Teveliné Horváth Melinda szakpszichológus véleményét kérdeztük a "nemköszönés" jelenségről.
Felsőoktatási Képzőművészeti Ösztöndíj

Felsőoktatási Képzőművészeti Ösztöndíj

Pályázat típusa: ösztöndíjBeküldési határidő: 2022. február 10.Korcsoport: felsőoktatásban tanulók részére

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére