Jelenlegi hely

Szülés utáni depresszió

Amikor megszületik a kisbaba, mi anyukák, főleg ha első gyermek aggódunk mindenért. A kialvatlanság és a fáradékonyság tetejébe még a hangulatunk is ingadozik. Jó lenne, ha nem csak arról hallanánk, hogy milyen öröm az anya és gyermek közti kapcsolat, a testközelség, a szoptatás.

Tudjanak arról is a szülés előtt állók, hogy ez egy kőkemény megpróbáltatás, igenis lehet, hogy nehezen indul meg a tejünk, nehéz a szoptatásba belejönni, hónapokig éjszakázhatunk, és megszűnik az előző életünk: ettől kezdve szolgáljuk a gyermekünket, ha tetszik, ha nem, ő irányít.

Fontos tudni arról, hogy depresszió is kialakulhat, ezek kezeletlen tünetei súlyos tragédiához vezethetnek!

Különösen veszélyeztettek azok a nők, akik fiatalon vállalnak gyermeket, nem jó a házasságuk vagy egyedül maradnak. Jobban oda kell figyelni azoknál, akik premenstruációs szindrómától szenvednek, vagy a terhesség alatt is tapasztaltak depressziós tüneteket. A rossz anyagi körülmények, a támogató család hiánya is fokozzák a szülés utáni depresszió kialakulási valószínűségét. A betegség hátterében hormonális, szociális és pszichológiai tényezőket feltételeznek. Kutatások bizonyítják, hogy a terhesség alatt a szervezet tízszer több női hormont termel, mint normális körülmények között. Ez a megemelkedett hormonszint a szülést követő 3 napban visszaesik a kiindulási értékre, mely változás nagyon komoly megterhelést jelent az anya számára.

A szülés utáni depresszió tünetei az állandó szomorúság, sírdogálás, kedvetlenség, érdektelenség. Az anyuka nem tudja gondozni a gyermekét, nem szoptatja, nem teszi tisztába, nem tud örülni neki, úgy tesz, mintha nem is létezne. Ingerlékeny, feszült, agresszív. Mindig fáradt, de nem tud pihenni, éjszaka alvászavarokkal küzd. Étvágytalan, gyakran sokat fogy vagy az evés az egyetlen dolog, amiben örömét leli. A frissen szült nők gyakran beszámolnak arról, hogy alkalmatlannak érzik magukat az anyaságra, rosszabb esetben bűntudat gyötri őket, mert nem tudnak megfelelni a környezet elvárásainak. Gyakori panasz még a koncentrálási nehézség, nem jutnak eszükbe dolgok, képtelenek dönteni adott szituációkban. Igazán komoly esetben az anyában felmerülhet az öngyilkosság gondolata is.

Mindezek a tünetek előfordulhatnak bárkinél, aki gyermeket hoz a világra, de ha a szülést követő 3 hónapban jelentkeznek és két hétnél tovább fennállnak, akkor szülés utáni depresszióról van szó.

Amennyiben a szülés utáni depresszió veszélyezteti a pici ellátását, elhúzódik, tovább tart, mint 1-2 nap, érdemes szakember segítségét kérni.

A homeopátia alkalmazása már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott, ez azért is jó megoldás, mert a homeopátiás szereket szoptatás mellett is lehet szedni. A SEPIA OFFICINALIS 15 CH, napi 1×5 golyós adagolásban akkor szedhető, ha az anyuka sír, lehangolt, keresi az egyedüllétet, elutasítja a vigasztalást. A PULSATILLA PRATENSIS 15 CH (napi 1×5 golyó) azoknak a kismamáknak jó, akik érzékenyek, könnyen elsírják magukat és igénylik a vigasztalást.

A legjobb az lenne, ha ki sem alakulna a betegség, így nagy szerepe van a megelőzésnek. Fontos, a szülésről és a szülői feladatokról alkotott reális kép kialakítása. Sok információhoz lehet jutni más anyukákkal beszélgetve, akik segítenek a gyermeknevelés szépségei mellett annak árnyoldalát is megismerni. Jó, ha van a leendő anyukának olyan barátnője, akire számíthat a nehezebb időszakban is, és akivel tud őszintén, minden szégyenkezés nélkül beszélgetni, elmondani neki mindazokat az ellentétes érzéseket, amik ilyenkor megfogalmazódnak.

Ha van olyan családtag, aki tud segíteni a háztartási munkában vagy a baba körüli teendők ellátásában, akkor azt nem szabad visszautasítani! Amíg más vigyáz a kis lurkóra, addig az anyuka tud időt fordítani magára, pihenni, kimozdulni. Ebben az időszakban a kisbaba körül forog a világ, de a szülőpárnak meg kell ragadni minden kis pillanatot, amikor kicsit egymással is tudnak törődni, mert ez megerősítheti a kapcsolatukat és ketten könnyebben birkóznak meg a mindennapi nehézségekkel!

 

Szerző: V. Angéla

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól.

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól

Kezdő anyukák első játszóterezéseik előtt gyakori kérdés: - Ti mit vesztek fel? Mit visztek magatokkal? Mi kérdeztünk, ti meséltetek. Néhány hasznos tipp gyakorlott játszóteres anyukáktól.
A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Gondolnád, hogy ezek a szavak szoros összefüggésben vannak egymással?
A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Hol az összefüggés? Nézzük meg, melyik játék miben fejleszt!
Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni (neve tájegységenként változik): úgy készül, hogy a krumpliból készült tócsnitól eltérően a krumpli helyett különféle zöldségeket használunk. Felhasználás egyik feltétele, hogy a zöldség reszelhető legyen

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére