Jelenlegi hely

Világgá megyek! - Nemcsak egymástól válunk

Hogyan éli át egy gyerek a szülei válását és a család felbomlását? Milyen gyerekszemmel a felnőttek világa? Mit tehetnek a szülők, hogy könnyebb legyen a válás időszaka? Ezekről a kérdésekről szólt az októberi Képmás-est.

Világgá megyek!

A színpadon egy szőke copfos kislány, piros pöttyös pulóverben, hatalmas hátizsákkal a hátán bejelenti, hogy világgá megy. Hogy miért? "Az titok."  

A hátizsákból kipakol, majd bepakol, előkerülnek az óvodás gyermek életének epizódjai. A búgócsiga, a kispárna, és a színes ceruzák között elkezd mesélni, közben lassan kirajzolódnak a válás körüli események. A kislány a rá jellemző természetességgel és őszinteséggel beszél az álmairól, félelmeiről, öröméről és bánatáról. Sokféleképpen fejezi ki az érzéseit: üti a hangszert, hangosan énekel, játszik, rajzol, emlékeket idéz fel.

"A vonatsínek egymás mellett mennek, de valahol messze összeérnek. Apa szerint csak a végtelenben. Apa és anya is egymás mellett mennek, én meg középen, mert én vagyok a végtelen, ahol ők összeérnek."

A csomagolópapíron életre kelnek kis világának darabkái, anya és apa, Márió, az óvó néni, a papírrepülő, az óriási léggömb, amibe a házuk is belefér, nagyapa, aki az égből szeretetet varázsol a földre. Megjelenik a kakaófolt a vajszínű kanapén, a magány, Terri kutya, a répafőzelék, az is kiderül, hogy jó dolog a puszilózás, és a kislány igazán tud repülni.

"Azt is szeretem, amikor apa eljön hozzánk, de nem szeretem, amikor elmegy. Olyankor a szívemben visszafelé hull a hó."

A "Világgá mentem" Jankovics Anna vizsgaelőadása volt, aki a 45 perces darab szerzője, rendezője és előadója. A szöveget kortárs költők gyerekverseiből állította össze egységes egésszé. A svéd gyerekversek mellett kortárs költők - többek között Kiss Ottó, Kollár Árpád, Lackfi János, Kukorelly Endre, Szabó T. Anna - művei alapján készült az előadás.

"Amikor apa legutoljára összecsomagolt, úgy csináltam, mintha aludnék. De hallottam, hogy azt mondja neked: a kocka el van vetve. Mire apa hazajön, sok kis kocka lesz?"

A szerző gyerek- és felnőtt közönségnek egyaránt játszotta ezt a darabot, tapasztalata szerint rendszerint máshol nevetnek és komolyodnak el a gyerekek és a felnőttek. Különböző módon találja el azt, aki érintett a válás témájában vagy aki csak közvetetten ismeri a helyzetet.

"Anya szerint először minden férfi megígéri, hogy lehozza nekünk a csillagokat, aztán pedig úgy tesznek, mintha nem is tudnának az egészről semmit, még csak olyan szót sem ismernek, hogy csillag, de én biztosan tudom, hogy anya csak azért mondja ezt, mert apa miatt most nagyon szomorú."

Kiknek ajánlott a darab? Azoknak, akik a válás előtt állnak, aki már túl vannak rajta, akik átélték gyermekkorukban a szüleik válását. A színpadon látjuk, hogy mi történik a gyerekkel a válás esetén, a feldolgozáshoz hozzásegítenek a versek és a kortárs gyerekköltészet.

Az egész család válik

Az előadás után Szám Kati beszélgetett a témáról a meghívott vendégekkel, Balkuné Szűcs Emese tanácsadó szakpszichológus és Kozma-Vízkeleti Dániel kiképző családterapeutával.

Egy válás minden érintett számára fájdalmas változás. A család érzelmi egység, a váláskor mindentől elválunk, a közös barátoktól, a közös bögrétől, a közös emlékektől, a jövőbeli terveinktől. Ritkán előfordul, hogy tényleg megszöknek otthonról a gyerekek, de az gyakrabban, hogy egy képzeletvilágba menekülnek.

A szakértők egyetértettek abban, ha már végleges a döntés a szülők között, akkor el kell mondani a gyereknek az igazat, ahogy van. A gyerekek sokkal többet felfognak a párkapcsolatból, mint gondolnánk, ők pontosan tudják, hogy mi a helyzet a szüleik között.  Mondjunk el az igazat nekik, mert mindent megértenek, ha az életkoruknak megfelelő szinten, érthetően magyarázzuk el.

A gyerekek hajlamosak azt képzelni, hogy nem csináltak valamit jól, ezért váltak el a szülők. Fontos, hogy tisztázzuk a gyerekkel: ő nem csinált semmi rosszat, a szülők nem az ő hibájából válnak el, hanem azért, mert nem szeretnének tovább együtt élni.

A szülői szerepek továbbra is megmaradnak: a gyerekük iránt egész életen át tartó közös felelősségük érdekében lényeges kérdés az együttműködés kialakítása.

Anyuval maradtam, de szerethetem aput is. Mind a ketten szerethetnek engem és én is szerethetem őket.

Lényeges szempont, hogy a gyerek mindkét szülőjével természetesen, akadálytalanul találkozhasson. A család összes tagja lehetőleg támogassa a gyereket abban, hogy szeresse az apját és az anyját bármi is történt kettejük közt. Ha mi jól vagyunk, a gyermekünk is jól lesz. A gyerekek tünethordozóvá válnak, ha azt tapasztalják, hogy a szülő szenved, nem tudja megoldani a problémáját.

A szakértők szerint a válásnak manapság nincs kialakult kultúrája, a jogi procedúrától eltekintve csak úgy megtörténik, a szülők gyakran sodródnak ezzel a helyzettel.

Ha segítséget szeretnénk kérni, a párterápia támogatást tud nyújtani abban, hogy megoldjunk egy konfliktust. A válás feldolgozására, következményeinek enyhítésére, a szülői együttműködés javítására létezik a családterápia keretén belül a válásterápia.

Vers: Kiss Ottó: Csillagszedő Márió (részletek)

Halász Kinga
- Budapestimami -


A Család és művészet sorozat novemberben folytatódik.
A következő Képmás-est: Szelíden nevelő zene
November 5., 17.00h, Várkert Bazár.
További részletek
ITT.

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Sokan mondják, hogy 6 hónapos kor előtt kizárólag anyatejet szabad adni a babának, mások meg azt, hogy már 3 hónaposan is elkezdhető a hozzátáplálás.
Az első itthoni vakációs nap margójára…

Az első itthoni vakációs nap margójára…

Alig várod, hogy elkezdődjön a vakáció, és végre együtt legyél a gyerekekkel. Tele vagy kreatív ötletekkel, ideákkal... aztán a nap végén már visszaszámolsz az első óvodai vagy tanítási napot várva. Ismerős?
A legjobb házi praktikák napégésre - Az Aole vera az új tejföl?

A legjobb házi praktikák napégésre - Az Aloe vera az új tejföl?

„Kend be vékonyan tejföllel!” – Ez nem egy ételrecept részlete, hanem nagyanyáink kedvenc praktikája napégésre, ami lassan kimegy a divatból és feledésbe merül. A helyét átvette az Aloe vera – nem véletlenül.
Lencsesaláta

Lencsesaláta

Vajon ez kinek a kedvence? Nem árulom el, de szerintem ő bevallja. "Csináltam lencsesalit." "Jöhet!"

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére