Jelenlegi hely

Gyere ki a hegyoldalba! - Pákozdi Nemzetközi Sárkányeresztő Találkozó

Ha kikapcsolódni vágysz, akkor Pünkösd hétvégéjén Pákozdon a helyed! Kicsiknek és nagyoknak egyaránt önfeledt szórakozás, sárkányok lesznek minden mennyiségben és formában, miközben a természet része lehetsz. A dombról csodálatos a kilátás.

Idén 27. alkalommal rendezik meg a Pákozdi Sárkánydombon a Nemzetközi Sárkányeresztő találkozót Pünkösd hétvégéjén. Itt mindenki megtalálja a számítását: a kicsiknek a Mondragó játszóház tartogat meglepetéseket, a vállalkozó kedvűek sárkányt építhetnek amit rögtön ki is próbálhatnak. Van saját sárkányod? Reptess!  Ha nincs, vehetsz egy egyszerűbbet vagy komolyabbat is. Öntöttél már ólomkatonát? Itt még azt is megteheted. A szervezők szívesen bevezetnek a sárkányok világába, itt minden kipróbálható. A vállakozó kedvűek a már péntektől egész hétfőig a sárkánydombon éjszakázhatnak. Vigyél magaddal egy pokrócot, némi elemózsiát és tölts el pár napot a szél jegyében. 

A programokon a vállalkozó kedvűek kipróbálhatják, az érdeklődők pedig megnézhetik a sárkányokat. Azoknak, akik szeretnék megismerni a komolyabb sárkányokat segítenek és egy elkerített részen lehetőséget adnak kipróbálni egy próbakör keretén belül ezeket. Ha van saját sárkányod, vagy kipróbálnád magad, akkor részt vehetsz a vetélkedők egyikén. A sárkányos légi fotózás remekeit is kiállítják, ha érdekel, a technikai háttérről is beszélgetsz. Gyerekeknek - és felnőtteknek - hírnöksárkánnyal cukorkát ejtenek ejtőernyőkkel, iszkiri, aki a leggyorsabb azé jutalom!

Tudtad, hogy van Magyarországon 350 darabos/méteres sárkánykapu, amit egy zsinórra felfűzve eresztenek fel? És azt, hogy elkészült két 110 éves sárkány, melyek közel 4 méteres fesztávval jó széljárás esetén repülni is képesek?
Láttál már 5-8 méteres medvéket vagy színes halakat, polipokat a levegőben úszni? Nem? Hát itt megcsodálhatod őket! Van saját sárkányod? Itt a helyed! Ha nem sikerül repülésre bírni? Segítenek! Szólítsd meg a sárkányos csapattagokat, segíteni fognak!

A sárkányok világa nagyon változatos, léteznek akár szél nélkül reptethető darabok, és vannak, amikkel vontatni is lehet. Léteznek két zsinóros irányítható sárkányok amikhez több mint 40 féle trükköt lehet megtanulni vagy 4 zsinóros irányítható, akár lebegni is képes precíziós sárkányok. A változatos méret és formaviláguk szemet kápráztató színekben ejtik rabságba tekintetünket. De sok az érdekes egyzsinóros is. Ha kész sárkányt szeretnél, akkor a helyszínen vehetsz magadnak az egyszerűtől a profi kategóriáig.

A gyerekkel érkezők is megtalálják számításukat. Irányított vezetéssel tudnak sárkányt építeni (térítéses), amit rögtön ki is tudnak próbálni,  a Mondragó játszóházban elfoglalhatják magukat, délutánonként lovaskocsikázási lehetőség is lesz. Szombat délután színpadi fellépésekkel színesítik a hétvégét. Szombat kora délután vezetett séta indul az ingókövekhez, este 9-kor pedig éjszakai sárkányozásra várják az érdeklődőket. Vasárnap délután ólomkatonát is önthetnek a vállalkozó kedvűek. Nap közben pedig a pléden elköltött uzsonna varázsa teszi egyedivé a napot.

Ha elég ügyesnek tartod magad és egy saját építésű sárkánnyal érkezel, akkor vasárnap benevezhetsz a Kati kupára!

Egy mondás – vagy reménység – szerint az idő, amit az ember sárkányozással tölt, nem számít bele a kiszabott élethosszába.. Gyere, hosszabbítsuk meg azt az életet! Vigyázat a sárkányozás függőséget okozhat!

A sárkányeresztők és érdeklődők számára Pákozd Nagyközség Önkormányzata lehetőséget biztosít, hogy regisztráció után lakókocsival, sátorral térítésmentesen a dombon éjszakázzanak már péntektől egészen hétfőig. Az alapszintű ellátást mobil WC-el, tartályos vízzel biztosítják. A hétvége folyamán büfé is üzemel a dombon. Ha van kedved, gyere, kempingezz itt, a hangulat garantált!

A programok és a részvétel ingyenes.

További információk

Partnereink