Jelenlegi hely

A magyar kultúra napja - Békéscsabán egyhetes programsorozattal ünnepelnek

Egy héten át tartó programsorozattal, kiállításmegnyitókkal, színházi premierrel és a Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetés átadásával ünnepli a magyar kultúra napját a békési megyeszékhely.

A programsorozat január 16-án, szombaton veszi kezdetét, amikor a Megyeri Kézműves Műhelyben betekinthetnek az érdeklődők a könyvkötészet rejtelmeibe Feigl Miklósné aranykoszorús könyvkötőmester vezetésével - tájékoztatták a szervezők az MTI-t. Hétfőn a Békés Megyei Könyvtár Batsányi fiókkönyvtárában A téglagyár története képekben címmel nyílik kiállítás, amely az 1900-as évek elején alapított Bohn téglagyár történetét, az ott dolgozók emlékeit idézi fel az alapítástól kezdve a működésen át a megszűnésig, emellett ismerteti a jövőbeni épületrehabilitációs terveket is. Este a Békéscsabai Jókai Színház szalonjában a József Attila-díjas író, költő és műfordító Térey János lesz a Kortárs Magyar Írók sorozat következő vendége.

Kedden Kolarovszki Zoltán művésztanár festményeiből nyílik kiállítás a Békés Megyei Könyvtárban. Szerdán az Arany János Művelődési Házban Petőfi Sándorra emlékeznek a Rímszerda rendezvénysorozaton, a Jaminai Közösségi Házban pedig a Márvány Fotóműhely tagjainak munkáiból nyílik kiállítás. Csütörtökön a nagyváradi Euro Foto Art Egyesület fotóiból nyílik kiállítás a megyei könyvtárban, a Csabagyöngye Kulturális Központban pedig a Békéstáji Művészeti Társaság éves tárlata nyílik meg a közönség számára.

Ezen a napon mutatják be a Békéscsabai Jókai Színházban a Légy jó mindhalálig! című musicalt is Seregi Zoltán igazgató rendezésében. Január 22-én, pénteken, a magyar kultúra napján a békéscsabai színházban Zelei Miklós Az Isten balján - Situs Inversus című monodrámáját játsszák.

A Munkácsy Emlékházban A Munkácsy-kultusz képeslapokon címmel nyílik kiállítás, míg a Munkácsy Mihály Múzeumban Kunkovács László Kossuth-díjas fotóművész, néprajzkutató Pusztaiak, a pásztorok világa című tárlatának lesz a megnyitója.

A magyar kultúra napján adják át a Csabagyöngye Kulturális Központban a Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetéseket, az ünnepi gálán Boros Misi, a Virtuózok egyik győztese ad koncertet. 

Január 24-én, vasárnap az Arany János Művelődési Házban egy a magyar néptánc és népzene kapcsolatáról szóló könyv bemutatója lesz. A Csabagyöngye Kulturális Központ aznap hagyományteremtő közösségi gálával ünnepli harmadik születésnapját, amellyel a térség fejlődésére hatással bíró karizmatikus személyiségek és megbecsüléssel bíró, erős közösségek munkáját köszöni meg. Az eseményt Malek Andrea koncertje zárja.

A békési megyeszékhelyen emellett gyerekeknek szóló foglalkozásokat és műterem-látogatást is szerveznek - közölték a rendezvények szervezői.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Forrás: MTI
 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Sokan mondják, hogy 6 hónapos kor előtt kizárólag anyatejet szabad adni a babának, mások meg azt, hogy már 3 hónaposan is elkezdhető a hozzátáplálás.
Az első itthoni vakációs nap margójára…

Az első itthoni vakációs nap margójára…

Alig várod, hogy elkezdődjön a vakáció, és végre együtt legyél a gyerekekkel. Tele vagy kreatív ötletekkel, ideákkal... aztán a nap végén már visszaszámolsz az első óvodai vagy tanítási napot várva. Ismerős?
A legjobb házi praktikák napégésre - Az Aole vera az új tejföl?

A legjobb házi praktikák napégésre - Az Aloe vera az új tejföl?

„Kend be vékonyan tejföllel!” – Ez nem egy ételrecept részlete, hanem nagyanyáink kedvenc praktikája napégésre, ami lassan kimegy a divatból és feledésbe merül. A helyét átvette az Aloe vera – nem véletlenül.
Lencsesaláta

Lencsesaláta

Vajon ez kinek a kedvence? Nem árulom el, de szerintem ő bevallja. "Csináltam lencsesalit." "Jöhet!"

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére