Jelenlegi hely

Mi a helyzet az apás szülésekkel, kezdődik az influenzajárvány!

Az ÁNTSZ 2016. február 3-án kiadott közleménye alapján megkezdődött Magyarországon az influenza járványos terjedése. Már öt megyében és Budapesten is több kórházban van érvényben teljes vagy részleges látogatási tilalom az influenzás megbetegedések halmozódása miatt. Békés megye nem tartozik a legfertőzöttebb megyék közé jelenleg. Amikor a betegség járványos terjedése azt szükségessé teszi, a kórházakban zárlatot, látogatási tilalmat rendelhetnek el. Ha ez megtörténik, akkor a szülészeteken is megváltozik a bejárás rendje. Mit jelent ez a gyakorlatban a Békéscsabai Réthy Pál Kórházban és a Gyulai Pándy Kálmán Kórházban?

A Békéscsabai Réthy Pál Kórházban ilyen esetben a gyermeket és az édesanyát az apuka és a család kizárólag ajtón keresztül láthatja. Ha a szülők apás szülést terveznek, mindenképpen előre egyeztetni kell a szülész-nőgyógyász szakorvossal és a szülésznővel, hogy hogyan fog tudni az édesapa az osztályra belépni.

A Gyulai Pándy Kálmán Kórházban sincsen jelenleg még zárlat, de amennyiben lesz, úgy az mehet be látogatni, aki dr. Kövesdi József  főigazgató főorvosnak vagy dr. Seres Ábel kórházi infektológus orvosnak igazolni tudja, hogy megkapta az influenza elleni védőoltást és vállalja, hogy felveszi  a védőfelszerelést (orr-száj maszk, védőruha, lábszák, gumikesztyű).
Ez érvényes az anyák látogatására, az újszülöttek látogatására, a VIP szoba megközelítésére, és az apás szülésre is.

A családfőknek mindenképpen érdemes elgondolkodni az influenza-oltás felvételén, hiszen számtalan formában találkozhatnak a betegséget okozó vírussal, aztán pedig otthon a várandós anyukával később pedig egy újszülöttel érintkeznek.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat legfrissebb adatai szerint Budapesten a Bethesda gyermekkórház II. és III. gyermekosztályán, valamint az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet Hematológiai és Őssejt-transzplantációs osztályának valamennyi részlegén van látogatási tilalom.

Nógrád megyében, Balassagyarmaton a Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet gyermekosztályán, szülészeti-nőgyógyászati osztályán és újszülött részlegén tilos a látogatás.

Heves megyében Mátraházán, a Mátrai Gyógyintézet valamennyi osztályán és részlegén, míg az egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet Csecsemő-, Gyermekgyógyászati és Neonatológiai osztályain, valamint a Szülészet-Nőgyógyászat, KAIBO osztályain tilos a látogatás.

Komárom-Esztergom megye az Oroszlányi Szakorvosi és Ápolási Intézet krónikus fekvőbeteg ellátás teljes területén van érvényben látogatási tilalom.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban szerdán a koraszülött-újszülöttpatológiai osztály, szülészeti és nőgyógyászati osztályon léptettek életbe tilalmat.

Ezek mellett az ÁNTSZ szerdai tájékoztatása szerint péntektől Fejér megye valamennyi gyógyintézményében megtiltják a betegek felkeresését.

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) szerdán azt közölte: az elmúlt héten 73 százalékkal több beteget regisztráltak az influenzafigyelő-szolgálatban részt vevő orvosok, mint az azt megelőző héten.

Szerző: Ágnes, Csabaimami
Információk: Pándy Kálmán Kórház, békéscsabai védőnők
Országos hírek forrása: MTI

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Partnereink