Jelenlegi hely

Kirándulós bakancslista – kimozdulás kisgyerekkel

A kirándulás, kimozdulás a kisbaba érkezése után már nem is olyan egyszerű feladvány. Elég a hétköznapokkal megbirkózni, nehezen szánja rá magát a család, hogy útra keljen. Főleg, ha nincs is tűző napsütés és kirándulóidő. „No meg a gyerkőc pici még, úgysem sokat fog fel belőle.” Ezen utóbbiban mi nem hiszünk, és egyébként is elég nyugtalanok vagyunk, így számos élményt gyűjtöttünk már be 1,5 és 3 éves porontyaink társaságában.

Ha a kimozduláshoz egy kis inspiráció kell, és információ, hogy mire számítsatok a kicsikkel, akkor íme, néhány tipp:

Vigyázat! Túrázunk!

Hozzánk a legközelebb eső kiránduló „körzet” a pósteleki kastély és erdő. Van itt erdei ösvény, állatsimogató, kastélyrom és halastó is mini-komppal. Nyáron, ősszel és télen is kilátogatunk, és ha mi magunk nem tudnánk, a gyerekek mindig lelkesen hívják fel a figyelmünket a természet szépségére és változásaira. Kisfiaim lelkesen vizsgálják a térképet és követik a túrajelzéseket. Vigyázat! Úgy rákaptak a TÚRÁzásra, hogy egy figyelmetlenül bemondott bevásárlóTÚRA után számos kritikát kaptam: Anya, nem is voltak jelek!

Biztos, hogy a ti környezetetekben is van parkerdő, városszél, vagy a földutas határ. Meglepődhetsz, mennyi látványosságot nyújt gyereknek és felnőttnek egyaránt a madárvilág, növényzet és rovarközösség. Ne csodálkozz, ha otthon előkerülnek a régi állathatározók.

Enyém a vár, Tiéd a lekvár!

Az ódon várak meghódítását az ember életkortól függetlenül nagy kalandnak éli meg. Ha Veszprém megyében a cseszneki várat, Heves megyében a kisnánait vagy Békés megyében a gyulait választod, akkor az élmény garantált. Biztos, hogy a legkisebbeknek is találtok megmászható kőfalat. A monumentális építmények és belső terek, a magasság és a kilátás a gyerkőcöknek is látványosságot nyújt.

Jó mesélőkével pedig megelevenedhet a középkori élet és kislovagjaink nyargalászva vezethetik le az energiáikat.

Cseszneken hegyvidéki kilátást és sok másznivalót találunk, Kisnánán modern turisztikai látványosságokkal segítenek felidézni a múltat, Gyulán pedig ép belső tereket találunk, sok nézelődési lehetőséggel.

Csodaszarvas

Mára már Szarvas igazi természeti célponttá nőtte ki magát. Az arborétum kincseit interaktív ösvényekkel színezték ki, a hajókirándulás a kikötőből indul, a pávák pedig egyáltalán nem zavartatják magukat a kirándulóktól. A szomszédból pedig vonatfütty és harangszó csábítja a látogatókat.

A Mini Magyarország folyamatosan bővülő makettparkja nem csak a híres magyar látnivalókat mutatja be, de gombnyomásra elindul a vonat, megkondul a harang és még számos más élmény indítható a kicsik és nagyok által.

Ha pedig az úton a másik irányba fordulunk, az Anna-ligeti élményparkban találhatjuk magunkat. A 1,5 km-es sétány lakói bajba került vadállatok, akik most már a park vendégszeretetét élvezik. Párban élnek, és ezen a nyáron az újszülött bölényborjú első lépéseit is figyelhették a látogatók.

A túra végén az árnyas teraszon megehetjük az uzsonnát vagy a légvárral és trambulinnal is felszerelt játszótér segít az autóba ülés előtt lefáradni.

Háp-háp-háp, jönnek a kacsák

Ősszel és télen nagy szükség van a fedett helyen élvezhető célpontokra. A poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum a hatalmas édesvízi akváriumával, vidraetetéssel és kalózszigetet idéző játszószobájával akkor is várja a családokat, ha odakinn a játszótér, a víziélmény-park, a baromfiudvar, a szarvas- és pelikán karámok meglátogatásának nem kedvez az időjárás.

Hajrá repcsi!

A szolnoki Reptár vizitjénél bizony nagy szomorúság volna, ha elmosná az eső a kinti látványosságokat, a helikoptert és a (vadász)repülőket. Ezek a gépcsodák még a legkisebb manóknak is feltűnnek.

Túrabakancsra fel, és ne hagyjátok ki a fenti kalandokat 2017-ben!

Szerző: Ágnes, Csabaimami

Fotók: Saját

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Sokan mondják, hogy 6 hónapos kor előtt kizárólag anyatejet szabad adni a babának, mások meg azt, hogy már 3 hónaposan is elkezdhető a hozzátáplálás.
Az első itthoni vakációs nap margójára…

Az első itthoni vakációs nap margójára…

Alig várod, hogy elkezdődjön a vakáció, és végre együtt legyél a gyerekekkel. Tele vagy kreatív ötletekkel, ideákkal... aztán a nap végén már visszaszámolsz az első óvodai vagy tanítási napot várva. Ismerős?
A legjobb házi praktikák napégésre - Az Aole vera az új tejföl?

A legjobb házi praktikák napégésre - Az Aloe vera az új tejföl?

„Kend be vékonyan tejföllel!” – Ez nem egy ételrecept részlete, hanem nagyanyáink kedvenc praktikája napégésre, ami lassan kimegy a divatból és feledésbe merül. A helyét átvette az Aloe vera – nem véletlenül.
Lencsesaláta

Lencsesaláta

Vajon ez kinek a kedvence? Nem árulom el, de szerintem ő bevallja. "Csináltam lencsesalit." "Jöhet!"

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére