Jelenlegi hely

A magyar kultúra napja - Békéscsabán egyhetes programsorozattal ünnepelnek

Egy héten át tartó programsorozattal, kiállításmegnyitókkal, színházi premierrel és a Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetés átadásával ünnepli a magyar kultúra napját a békési megyeszékhely.

A programsorozat január 16-án, szombaton veszi kezdetét, amikor a Megyeri Kézműves Műhelyben betekinthetnek az érdeklődők a könyvkötészet rejtelmeibe Feigl Miklósné aranykoszorús könyvkötőmester vezetésével - tájékoztatták a szervezők az MTI-t. Hétfőn a Békés Megyei Könyvtár Batsányi fiókkönyvtárában A téglagyár története képekben címmel nyílik kiállítás, amely az 1900-as évek elején alapított Bohn téglagyár történetét, az ott dolgozók emlékeit idézi fel az alapítástól kezdve a működésen át a megszűnésig, emellett ismerteti a jövőbeni épületrehabilitációs terveket is. Este a Békéscsabai Jókai Színház szalonjában a József Attila-díjas író, költő és műfordító Térey János lesz a Kortárs Magyar Írók sorozat következő vendége.

Kedden Kolarovszki Zoltán művésztanár festményeiből nyílik kiállítás a Békés Megyei Könyvtárban. Szerdán az Arany János Művelődési Házban Petőfi Sándorra emlékeznek a Rímszerda rendezvénysorozaton, a Jaminai Közösségi Házban pedig a Márvány Fotóműhely tagjainak munkáiból nyílik kiállítás. Csütörtökön a nagyváradi Euro Foto Art Egyesület fotóiból nyílik kiállítás a megyei könyvtárban, a Csabagyöngye Kulturális Központban pedig a Békéstáji Művészeti Társaság éves tárlata nyílik meg a közönség számára.

Ezen a napon mutatják be a Békéscsabai Jókai Színházban a Légy jó mindhalálig! című musicalt is Seregi Zoltán igazgató rendezésében. Január 22-én, pénteken, a magyar kultúra napján a békéscsabai színházban Zelei Miklós Az Isten balján - Situs Inversus című monodrámáját játsszák.

A Munkácsy Emlékházban A Munkácsy-kultusz képeslapokon címmel nyílik kiállítás, míg a Munkácsy Mihály Múzeumban Kunkovács László Kossuth-díjas fotóművész, néprajzkutató Pusztaiak, a pásztorok világa című tárlatának lesz a megnyitója.

A magyar kultúra napján adják át a Csabagyöngye Kulturális Központban a Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetéseket, az ünnepi gálán Boros Misi, a Virtuózok egyik győztese ad koncertet. 

Január 24-én, vasárnap az Arany János Művelődési Házban egy a magyar néptánc és népzene kapcsolatáról szóló könyv bemutatója lesz. A Csabagyöngye Kulturális Központ aznap hagyományteremtő közösségi gálával ünnepli harmadik születésnapját, amellyel a térség fejlődésére hatással bíró karizmatikus személyiségek és megbecsüléssel bíró, erős közösségek munkáját köszöni meg. Az eseményt Malek Andrea koncertje zárja.

A békési megyeszékhelyen emellett gyerekeknek szóló foglalkozásokat és műterem-látogatást is szerveznek - közölték a rendezvények szervezői.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Forrás: MTI
 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

A jó szó öröme

A jó szó öröme

Hiánycikk. Semmibe sem kerül, mégis nagyon sokat ér. Nélküle nehezen lehetne túlélni a hétköznapokat.
Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Évek óta vonattal megyünk nyaralni. Először csak kettesben a férjemmel, majd csatlakozott a fiúnk 12 éve, 7 éve a lányunk is. Ehhez hoztam jól bevált „praktikákat”, hogy stressz helyett valóban élményekkel legyen teli már az utazás is.
Irány vonattal és busszal a nyaralás! - Foglalkoztatók, kvízek, mesék, animált videók a különleges élményhez

Irány vonattal és busszal a nyaralás! - Foglalkoztatók, kvízek, mesék, animált videók a különleges élményhez

Ha vonattal, busszal tervezitek a nyaralást, és van gyerkőc a családban, érdemes felkeresni a MÁV-Volán-csoport weboldalát. Foglalkoztató füzetek, kivágható makettek, kvízjátékok, mesék  várják a legkisebbeket, hogy vidáman ismerkedhessenek a közösségi közlekedési eszközökkel, és az utazás is különleges élményt jelentsen.
Munkába visszatérés anyaszemmel – „amikor meetingen a “Boci-boci tarka” ütemes dallama zakatol a fejedben és azon izgulsz, nehogy megszólítsanak, mert képes leszel hangosan folytatni”

Munkába visszatérés anyaszemmel – „amikor meetingen a “Boci-boci tarka” ütemes dallama zakatol a fejedben és azon izgulsz, nehogy megszólítsanak, mert képes leszel hangosan folytatni”

Nem foglalkozunk eleget az "egy szempillantás alatt - mármint a cirka 9 hónap alatt - anyává váló nők lelkével"! -hallom sokszor, sok helyről, amivel abszolút egyet tudok érteni. Jómagam is a pokol legmélyebb bugyrait éltem meg elsőszülöttem érkezésével, és még azt hiszem finoman fogalmaztam. - Mezeiné Kovács Kitti írása.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére