Jelenlegi hely

Kérdések és válaszok a babamasszázsról

Miért érdemes a szülőknek a babákat masszírozni? Milyen hatásai vannak? Milyen életkorban javasolt? Mire kell ügyelni a masszírozás során és hogyan lehet elsajátítani? Mire van szükség a masszázshoz? Van-e mellékhatása? Mikor ne végezzék? Mit lehet tudni a tanfolyamról?

A masszázs ősidők óta alkalmazott természetes módszer betegségek megelőzésére, közérzet javítására, lazításra, frissítésre. Számtalan kedvező hatása van, általánosságban minden szervrendszer működését segít normalizálni. A saját gyermek rendszeres masszázsa emellett nagyon jó alapot ad a jó szülő-gyermek kapcsolatnak hosszú távon! Fizikai hatásain túl segíti a gyermek személyiségfejlődését is. Javítja a szülő- gyermek közötti kötődést, rövid távú hatásai pl. fájdalmat csillapít, emésztést segít. Elősegíti a gyermek testi fejlődését, növekedését.

Miért érdemes a szülőknek a babákat masszírozni?

 • Csecsemőkorú gyermek esetén a legfőbb mozgatója, indoka a masszázsnak, hogy a szülő szeretné szorosabbá tenni a kapcsolatát kisbabájával, őt minél jobban megismerni, minél többet tenni a jókedvéért, kiegyensúlyozott fejlődéséért.
 • Kisded, majd óvodás, iskoláskorú gyermeket nevelő családoknál is van helye a masszázsnak, de ekkor már a megfelelő kötődés kialakult, így más hatásai kerülnek előtérbe, mint pl. bizalom megtartása, erősítése, jó beszélgetésekre ad lehetőséget, a gyermek ellazul, pihen, már ő kéri a masszázst, ha szüksége van rá.

Milyen hatásai vannak?

 • Minden életkorban elmondható, hogy a babamasszázs a lélek megnyugtatása mellett a fizikai testre, a szervezetre is kedvező hatással van.
 • Minden sejtjére hat a gyermeknek, hiszen fokozza a vérkeringést, a nyirokkeringést, mélyíti a légzést, ezáltal a szervezetet segít friss oxigénnel, tápanyaggal ellátni, ezzel egy időben a CO2, és salakanyagok hatékonyan eltávoznak.
 • Segíti a normál izomtónus fenntartását, a csontozatot erősíti, javítja az emésztést, az alvást, erősíti az immun rendszert, idegrendszert. A hormonális rendszerre is kedvező hatása van. 
 • Fájdalomcsillapító.
 • Kiegyensúlyozottá teheti az egész családot!
 • A masszázst kísérő kommunikáció a gyermekkel segíti a beszéd fejlődést, a koncentrációt, a tanulást, megtanítja az ellazulást, mely a mai világban elengedhetetlenül fontos.
 • A test tudatosság kialakításában is szerepet játszik.

Milyen életkorban javasolt?

A babamasszázs technikája elsajátítható akár szülés előtt is nagyobb babán gyakorolva, de én inkább javaslom élőben 5-6 hetes életkortól kezdve, felső korhatár nincs. 

Mire kell ügyelni a masszírozás során és hogyan lehet elsajátítani?

A babamasszázst szeretettel kell végezni, rá kell hangolódni a gyermekre. Fontos figyelni a baba jelzéseit, nehogy túl erősen, vagy éppen csiklandozva érjen hozzá a szülő.  Tartsuk szem előtt, hogy az izmai, ízületei még gyengék.

A masszázs fogásokat elsajátíthatják könyvből, vagy egyéb médiumok segítségével, és szakképzett babamasszázs oktatót is felkereshetnek.

Mire van szükség a masszázshoz?

 • A megfelelő hőmérséklet fontos, hogy a baba ruha nélkül is el tudjon lazulni, 24-26 fok ideális.
 • Masszázs olaj, mely csecsemőkorban lehetőleg allergén mentes legyen, a hidegen sajtolt növényi olajok ideálisak (édes mandula, jojoba, oliva, stb.)
 • Nyugodt környezet, nyugodt masszőr!
 • Relaxáló zene, esetleg gyermekdalok, mondókázás, nagyobb gyermeknél mesélés, meséltetés.
 • Legyen 1-2 kisebb játék a közelben, plusz folyadék szükség esetére.
 • Biztonságos, kényelmes helyszín, pl. padló, ágy. A fekvő felületet védjük olyan textíliával, pelenkázó alátéttel, amit nem sajnálunk, ha olajos, szennyezett lesz, könnyen tisztítható.

Van-e mellékhatása? Mikor ne végezzék?

Ha gondosan végzik, és a gyermek örömét leli benne, akkor nincs mellékhatása.

Lázas betegség, görccsel járó betegség esetén, bőrkiütéssel járó állapotokban nem végezhető! A gyógymasszázst nem helyettesíti, de kiegészítője lehet. Krónikus betegségekben kérjék ki orvos, vagy masszázs oktató véleményét.

Mit lehet tudni a tanfolyamról?

Tanfolyamot szakképzett gyermek masszázs oktató vezet. Van egyéni oktatás a család otthonában, és csoportos órákra is el lehet menni. Általában egyénileg elegendő 3 alkalom, csoportban a létszámtól függően 4-5 alkalomra van szükség.  Felszerelést említettük, olaj, baba alá textília, egy kis takarónak használt textília is szükséges a fedetlen, éppen nem masszírozott testrészek melegen tartására. Csoportban az oktató ügyel a szobahőmérsékletre, otthon be kell fűteni a helyiséget, ha szükséges. Szoptatni, etetni, tisztázni tanfolyam közben is lehet, otthon evés után fél óráig pihenjen a baba, majd kezdhető a masszázs. A sírás természetes kommunikáció csecsemő korban, erre figyelünk, megbeszéljük, nem akadálya a csoportos foglalkozásnak sem.

Surimné Sipiczki Marianna
nemzetközi okleveles
csecsemő masszázs oktató

Ha többet szeretnél tudni a babamasszázsról vagy részt vennél egy tanfolyamon vagy oktatáson, akkor KATTINTS IDE!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!
Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Tapasztalatok szerint már az anyuka hasában lévő magzatnak is érdemes verseket olvasni. Az itt hallott ritmusokkal, később az adott korosztály számára készült könyvek segítségével akár másfél-két év előnyre is szert tehetnek a gyerekek az iskola első évére kortársaikhoz képest.
Nyáron is tanuljon a gyerek?

Nyáron is tanuljon a gyerek?

Buta kérdés, igaz? Hiszen iskolaidőben sem tanul! Titkos (és aljas de jó szándékkal vezérelt) szülői trükkök, praktikák az észrevétlen nyári tanuláshoz nem csak szülőknek.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére