Jelenlegi hely

Miért is jó hordozni? Gondolatok a Nemzetközi Babahordozó Hét kapcsán

Érezted már azt, hogy szeretnéd, ha folyamatosan a közeledben lehetne a kisbabád? Vagy azt, hogy szeretnél reagálni minden rezdülésére, segíteni neki megismerni a világot, ahová csöppent? Esetleg a ház körüli feladatok várnak elvégzésre, de nem szeretnéd magára hagyni addig a picit? Ezekben az esetekben is válasz lehet számodra a hordozás.

Ha a babád a közeledben van és hallja a szívdobogásodat, amit a pocakban is hallott, érzi lélegzetvételed ritmusát és a bőröd melegét, akkor nem csak nyugodtabb lesz, hanem a hőháztartása is javul, a légzése is kiegyensúlyozottabbá válik. Valamint a korai ugrásszerű agyi fejlődéshez elengedhetetlen a sokféle inger, amiben hordozás során a kisbabád részesülhet. 

Testközelben hamarabb észreveheted a csöppségen az első éhségjeleket is - még a sírás előtt - így a szoptatást is támogathatja a hordozás. Ráadásul egy jól megválasztott hordozóeszközben bárhol diszkréten szoptathatsz. 

A hordozás nagyon hatékony eszköze lehet a válaszkész nevelésnek is. Az újszülöttek egyik legfontosabb igénye az érintés, a testkontakus, az anyaméh biztonságának érzése, amit hordozással könnyedén biztosíthatunk számára. Testközelben a babánk jelzéseit hamarabb észlelhetjük, ezért hamarabb, és akár pontosabban válaszolhatunk azokra. Ezáltal magabiztosabb szülőkké is válhatunk, ami a mai információktól túláradó világunkban nem könnyű feladat. 

Kisbabáinkat azonban nem csak mi, anyukák szeretjük testközelben tudni! A babahordozás segítségével az apukák, nagyszülők számára, sőt, akár örökbefogadó szülők számára is adott a lehetőség, hogy hamarabb megismerjék a jövevényt, és a baba is mielőbb megismerje hangjukat, arckifejezéseiket, rezdüléseiket. Ráadásul a hordozás nem csak az újszülöttek kiváltsága! A hordozást a totyogók is szokták élvezni, sőt, ha elfáradnak és felkéredzkednek, könnyebb őket a hordozóba tenni, mint karban cipelni.

És a hab a tortán? Szabad kezet kapsz! Míg a kisbabád biztonságban pihen a mellkasodon, vagy dúdol a hátadon, esetleg nézelődik a csípődön, Te elvégezheted a házimunkát, bevásárlást, kimozdulhatsz otthonról,  és olyan helyekre is eljuthatsz, ahová babakocsival esélytelen lenne. Kistestvérek érkezésénél pedig szinte elengedhetetlen segítség tud lenni egy jól kiválasztott hordozóeszköz. Gondolj csak bele, milyen jó az, ha be tudod kötni a nagytesó cipőjét, és úgy tudtok elindulni az oviba, hogy közben a hátadon nyugodtan szundikálhat tovább  a csöpp kistestvér. 

A Babywearing International kezdeményezése alapján minden évben számos országban megrendezik a Babahordozó Hetet, melyhez Magyarország is rendszeresen csatlakozik. Ezen a héten érdemes böngészni az aktuális programokat, mert az ország több pontján programok várják az érdeklődő anyukákat, családokat. Megismerkedhetsz a hordozás hátterével, a különböző hordozóeszközökkel és sok helyen próbahordozást is biztosítanak a szervezők. 

Ha a Nemzetközi Babahordozó Hét programjairól véletlen lemaradtál, vagy a Te lakóhelyeden nem lesz ilyen rendezvény, keresd bátran a Hordozós Klubokat, ahol szakképzett hordozási tanácsadók várják a hordozni vágyókat! Illetve szerte az országban egyre több babahordozási tanácsadó segíti a családokat, keresd őket is bizalommal! 

Szerző, fotó: Meskó-Czégény Anikó, babahordozási tanácsadó & Budapestimami
Források: www.babahordozohet.hu; www.babywearinginternational.org 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól.

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól

Kezdő anyukák első játszóterezéseik előtt gyakori kérdés: - Ti mit vesztek fel? Mit visztek magatokkal? Mi kérdeztünk, ti meséltetek. Néhány hasznos tipp gyakorlott játszóteres anyukáktól.
A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Gondolnád, hogy ezek a szavak szoros összefüggésben vannak egymással?
A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Hol az összefüggés? Nézzük meg, melyik játék miben fejleszt!
Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni (neve tájegységenként változik): úgy készül, hogy a krumpliból készült tócsnitól eltérően a krumpli helyett különféle zöldségeket használunk. Felhasználás egyik feltétele, hogy a zöldség reszelhető legyen

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére