Jelenlegi hely

Anyatej – optimális táplálék

Az anyatej, mint táplálék egyedülálló a csecsemő számára. Az embergyerek az állatkölyökhöz képest lényegesen fejletlenebbül jön a világra. Sem állni, sem járni nem tud, és szülei szerető gondoskodására van utalva. Az állatkölykök hamar lábra állnak, hiszen hamar kerülnek olyan helyzetbe, hogy menekülniük kelljen. Az embergyerekekek fejlődésénél pedig az agy fejlődése rendkívül gyors. A kisbaba, vagy akár az állatkölyök számára a tej mindig a saját szükségleteihez igazodik. A humán anyatej összetétele lehetővé teszi a kisbaba agyának és testének optimális fejlődését.

A szoptatás anyának is, gyermeknek is kellemes érzéseket, sok örömöt okoz. Az anyatej összetételének 88%-a víz. Szabályozza a csecsemő víz- és tápanyagháztartását. A kisbabáknak nagyon sok anyatejre (vízre) van szükségük testhőmérsékletük szabályozásához, építőanyagként, valamint oldó- és szállítóanyagként más anyagok számára.

Az anyatej magas víztartalma miatt a kisbabának nincs szüksége folyadékpótlásra. Mostanáig több száz különböző alkotóelemét igazolták az anyatejnek, és a kutatások folyamatosan új eredményekről számolnak be. Az anyatej összetétele pontosan igazodik a baba igényihez. Képes biztosítani a baba agyának, központi idegrendszerének fejlődését, a bélflóra felépítését, a gyermek növekedésének építőanyagául szolgál, valamint immunglobulinokat, enzimeket, hormonokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz éppen a megfelelő arányokban.

Döntő szerepe van a fertőzések elleni védekezésben. Az anyatej fontos ellenanyagokat szállít a kisbabának, miközben saját immunrendszere lassan erősödik. Egy csepp anyatej mintegy 4000 élő sejtet tartalmaz. Összetétele nem állandó, hanem a kisbaba növekedése, fejlődése során folyamatosan – az igényeknek megfelelően változik. Az anyatej élő folyadék, mely a kisbaba szervezetében biológiai változásokat idéz elő. Az anyatejet helyettesítő termékek utánozhatják ugyan a fontosabb alkotóelemek összetételét, de nem tartalmazhatják az anyai szervezet által előállított élő anyagokat.

Anyatejjel a kisbaba optimális, könnyen emészthető tápanyaghoz jut, amely mint első táplálék, bevonja a beleket belülről, így akadályozva meg a csírák és allergizáló anyagok bejutását. Az anyatej mindig megfelelő hőmérsékleten, összetételben és mennyiségben, szennyezéstől mentesen áll a baba rendelkezésére. Máját és veséjét az anyatej csekély mennyiségű fehérje- és ásványianyag tartalma tehermentesíti. Az anyatej megvéd a betegségektől az által, hogy folyamatosan ellenanyagokat juttat a baba szervezetébe. A szoptatott babák között lényegesen ritkábbak a hasmenéses betegségek, légúti betegségek, húgyúti fertőzések, és ritkán kerülnek kórházba.

Az anyukáknak is előnyös a szoptatás: a szoptatási hormonok elősegítik a méh összehúzódását, késleltetik a havi vérzést, a szoptatás csökkenti a későbbi években kialakuló csontritkulás, mell és petefészekrák kockázatát.

A kisbaba pszichés fejlődéséhez mindenekelőtt sok test- és szemkontaktusra, és egy bizonyos személyre van szükség. A szoptatás mindezt automatikusan biztosítja, és ezáltal még a tapasztalatlanabb anyák is könnyebben és gyorsabban azonosulnak az új szereppel. A szoptatás csodálatos módon elősegíti az anya és gyermeke közti kötődést, megértést.

Magyarországon is egyre nagyobb teret kap a "Bababarát Kórház" kezdeményezés, amelyben a résztvevő kórházak szoptatást elősegítő környezetet biztosítanak az édesanyáknak, az anyát és újszülöttjét nyomós egészségügyi indok nélkül nem választják el egymástól, és biztosítják mindazt a gyakorlati segítséget és információt, ami a sikeres szoptatáshoz szükséges.

Bababarát kórházak:
Budapest – Fővárosi Önkormányzat Szent István és Szent László Kórház és Rendelőintézet
Debrecen – DE OEC, Általános Orvostudományi Kar, Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Dombóvár – Dombóvári Szent Lukács Egészségügyi Kht.
Esztergom – Vaszary Kolos Kórház
Győr – Petz Aladár Megyei Oktató Kórház
Kazincbarcika – DE OEC Kazincbarcikai Kórház Kft.
Miskolc – B.A.Z Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház
Salgótarján – Szent Lázár Megyei Kórház
Ózd – Ózd Város Önkormányzat, Almási Balog Pál Mátrix Kórház
Pécs – PTE OEC ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Siófok – Siófok Város Kórház – Rendelőintézet
Szolnok – Jász –Nagykun – Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház – Rendelőintézet
Zalaegerszeg – Zala Megyei Kórház
Vác – Jávorszky Ödön Városi Kórház
Miskolc – Misek Nonprofit Kft. – „Semmelweis” Kórház

 

Forrás: Guóth-Gumberger-Hormann: Szoptatás

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!
Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Tapasztalatok szerint már az anyuka hasában lévő magzatnak is érdemes verseket olvasni. Az itt hallott ritmusokkal, később az adott korosztály számára készült könyvek segítségével akár másfél-két év előnyre is szert tehetnek a gyerekek az iskola első évére kortársaikhoz képest.
Nyáron is tanuljon a gyerek?

Nyáron is tanuljon a gyerek?

Buta kérdés, igaz? Hiszen iskolaidőben sem tanul! Titkos (és aljas de jó szándékkal vezérelt) szülői trükkök, praktikák az észrevétlen nyári tanuláshoz nem csak szülőknek.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére