Jelenlegi hely

Mikorra vagy kiírva? - Fontosabb, mint gondolnád!

Miért nem mindegy, hogy az orvos mikorra írja ki a szülésed várható időpontját?

Szakmailag a  várandósság 37. hetétől nem számít koraszülésnek egy baba érkezése és elvileg a 42. hét után beszélünk túlhordásról. Törvényileg a betöltött 37. hét és a 42. hét között engedélyezett az otthonszülés. A kórházi gyakorlat ettől eltérő- legtöbb intézményben már a 41. hetet követően javasolja az orvos a szülés mesterséges megindítását.

Miért nem születik meg egy baba a kiírt időpontban, azaz a 40. héten?

Egyrészt azért, mert a babák ebben is különbözőek, éppúgy, mint abban, hogy hajjal születnek-e, vagy hány cm-re nőnek meg a pocakban. Leggyakrabban a 38.- 40. héten bújnak elő. Akkor kérdéses a helyzet, ha a 37. hét előtti napokban, vagy a 41. hetet követően születnének.

Nézzük át ezeket részletesen! Ha a várandósság számítása pontos, akkor a 37. hetet megelőzően a baba légszőrendszere és a külvilághoz való alkalmazkodása gyenge lehet, ezért a korán meginduló szüléseknél az anyának szteroidos tüdőérlelőt adnak, biztosítva a baba tüdejének optimálisabb érését. Koraszülésnél a hanyatt fekvő kitolási szak és a nagy gátmetszés is a baba érdekeit szolgálja, sőt szükség esetén császármetszés mellett is dönthet az orvos. A koraszülés oka gyakran kezeletlen hüvelyi fertőzés, de sokszor nem tudjuk biztosan az okát. Ha rendszeres, és/vagy egyre erősödő összehúzódásokat érzel több mint egy órán keresztül, idejekorán, haladéktalanul keresd fel az orvosodat vagy bábádat. A jósló összehúzódások természetesek a 32.- 36. héttől - ezek nem fájdalmasak, hanem gyengék, inkább keményedésnek nevezhetőek és összevissza jönnek -, akár 2-3 órán át sűrűen, majd elmaradnak. Lazító meleg fürdő hatására, vagy meleg ágyba bújásra csökkennek. Leggyakrabban fizikai aktivitás után, főként szeretkezés után jelentkeznek, majd elmúlnak. Van, akinek napi szinten néha keményedik a hasa az utolsó hetekben - ami azt jelzi, hogy a méhe már hangolódik a későbbi szülésre.

A szülés megindulását a baba kezdeményezi,  pont akkor, mikor az anya méhszája is megérett a kinyílásra: olyan hormont termel, ami indítja az anyai oxitocin hormon termelését, hogy hozzon összehúzódásokat. Ha ez nem történik meg a 42. betöltött hétig, akkor az alábbiakra gondoljunk: el van számolva a várandósság ideje, az anyának még feldolgozni valója van lelkiekben, hogy elengedhesse a babát, a baba valamiért „nem mer” elindulni (pl. olyan rövid a köldökzsinór, hogy nem férne ki). Az anyai és baba okokat nem firtatjuk, mert ezek nem tudatosan megoldhatók, nem valaki hibájának vagy hiányosságának következményei. Ismétlem: nem az anya hibája, ha nem indul meg idejében a szülés!

A későn meginduló, vagy meg nem induló szülést azért indítják meg mesterségesen - gyógyszeres oxitocinnal - mert a lepény egy idő után már nem tudja megfelelően ellátni a babát oxigénnel és tápanyaggal. Ám itt álljunk meg! A lepény működése remekül vizsgálható az NST (Non Stressz Teszt) nevű vizsgálattal. Ha a vizsgálat eredménye jó, az azt jelenti, hogy minden rendben van, lehet még várni. Ha az eredmény kérdéses, akkor az OTT (Oxitocin Terheléses Teszt) mutathatja meg, hogy jól működik-e a lepény, jól van-e a baba.  Jó NST eredménnyel és  42. hét előtt nem jó OTT-t végezni, mert a mesterségesen adott oxitocin bezavar a saját, természetes oxitocin termelődésébe. Ha az NST eredménye rossz, a baba érdekében mielőbbi szülésindítás szükséges - súlyos esetben császármetszés.

A szülés várható időpontja fontos dátum a várandósgondozás során a kismama és orvosai számára egyaránt.

Amin érdemes szőrszálhasogatónak lennünk, az az, hogy jól van-e kiszámolva a várandósság ideje.

A legtöbb nő ciklusa nem 28 napos és a babák nem csak a 14. napon foganhatnak. Ha az utolsó rendes menstruáció alapján számoljuk ki a várandóság aktuális hetét, akkor a szülés valódi várható időpontjától akár heteket tévedhetünk. Nézzünk néhány példát január 1. -i utolsó menstruáció esetén.

 • ha 28 napos az adott nő ciklusa, és 14. napon fogant a baba, akkor a szülés várható ideje (SZVI), azaz a betöltött 40. hét
  • naptárral számolva :szeptember 30.
  • terhességi koronggal: október 9.
 • ha 28 napos ciklus, de a baba pl. a 7. napon fogant:
  • naptárral: szeptember 23.
  • koronggal: október 2.
 • ha 28 napos a ciklus, és a baba a 21. napon fogant, akkor:
  • naptárral: október 7.
  • koronggal: október 16.
 • ha 24 napos a nő ciklusa, a fenti dátumokból levonandó 4 nap
 • ha 40 napos a nő ciklusa, a fenti dátumokhoz hozzá kell adni 12 napot

Könnyű belátni, hogy csak a menstruáció alapján kiszámolt SZVI nagyon pontatlan és könnyen vezet oda, hogy koraszülésnek, vagy túlhordásnak diagnosztizáljunk egy normál időben induló szülést.

Túlhordásnak diagnosztizálva mesterséges szülésindítással - azaz gyógyszeres oxitocin adásával - egy még felkészületlen méhszáj nem fog megnyílni (hisz közel 9 hónapig az a dolga, hogy erősen zárjon, az utolsó hetek, napok kellenek a felpuhulásához, hogy tudjon engedni, nyílni), ami elhúzódó vajúdáshoz – ezzel az anya és baba kimerüléséhez (pl.: szülés utáni életveszélyes, nagy vérzés, atóniás vérzés szakmailag) és/vagy császármetszéshez vezethet.

Tudnunk kell, hogy a szülés lefolyása várhatóan akkor lesz a legoptimálisabb (időben, erőben, anyának, babának), ha magától indul - ezért fontos tudnunk, hogy tényleg mikor van a SZVI, hogy megvárhassuk, hogy meginduljon, vagy tudjuk, hogy valamiért nem indult meg, de ez időben jogos és szükséges a beavatkozás.

Ha valaki biztos a foganás időpontjában, akkor ahhoz a naphoz adjon 265- 270 napot (mert a baba foganhat a közösülést követő 3.-5. napon is - 5 napot élnek kb. a spermiumok a női szervezetben) és ragaszkodjon ehhez, mint SZVI-hez.

Ha nem tudod mikor fogant a gyereked - és ez is teljesen normális, hogy rendszeres szexuális élet mellett nem tudod - akkor a legelső ultrahangos vizsgálat (UH) alapján érdemes kiszámolni a SZVI-t. Az első UH még a minőségi változásokat veszi figyelembe a babánál, amik az első hetekben egyértelműen láthatóak. A későbbi UH-k a baba méretei alapján más SZVI-t jeleznek, de ezt nem érdemes figyelembe venni, mert a Te babád méreteit egy átlag mérettel veti össze és ehhez képest kalkulál. Így egy nagyobb súlyú, vagy nagyobb fejű baba (ugye, felnőttek közt is van kisfejű és nagyfejű) SZVI-je előrébb hozható a későbbi UH alapján, de ez nem a valóságot tükrözi.

Tehát, a legelső nőgyógyászati és védőnő találkozás alkalmával érdemes odafigyelned mi lehet a babád születésének valóban várható ideje, amit a fogantatás napjának ismerete és/vagy az ELSŐ UH alapján számoljatok ki.

Legközelebb arról lesz szó, mit tehetünk ha betöltöttük a várandósság 40. hetét.

A cikksorozat előző részeit itt találod:

Szülünk, születünk...

A nagy kaland kezdete, avagy mesél a bába

Szülés - Élmény vagy trauma?

Szülés fájdalom és gyógyszerek nélkül - lehetséges?

Szexszülünk

"Ti még mindig egyben vagytok?!"

Kell-e nekünk Down-szűrés?

Terheléses vércukor, NST - Tudod, mit jelentenek?

Segítség, faros a babám!

 

 

Kedves Imamit olvasó anyák, apák, gyermeket váró párok!

Egy cikksorozatot indítok csak itt, amiben végigvesszük a baba foganásától az élete első hónapjaiig zajló változásokat. Olyan szempontokat szeretnék fókuszba helyezni, amiről keveset, vagy nem hallottatok. Ha kérdésetek, ötletetek merül fel, kérjek írjatok az info@bonitunde.hu -ra, hogy a következő írásaimban reagálhassak a bennetek felmerült témákra - így valóban Nektek, Rólatok szólhatnak a cikkeim.

Szeretettel várom a gondolataitokat, kérdéseiteket.

 

Szerző: Bóni Tünde - független bába

http://bonitunde.hu

Facebook: @szulunkszuletunk

Győri bábák: www.babafogado.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól.

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól

Kezdő anyukák első játszóterezéseik előtt gyakori kérdés: - Ti mit vesztek fel? Mit visztek magatokkal? Mi kérdeztünk, ti meséltetek. Néhány hasznos tipp gyakorlott játszóteres anyukáktól.
A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Gondolnád, hogy ezek a szavak szoros összefüggésben vannak egymással?
A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Hol az összefüggés? Nézzük meg, melyik játék miben fejleszt!
Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni (neve tájegységenként változik): úgy készül, hogy a krumpliból készült tócsnitól eltérően a krumpli helyett különféle zöldségeket használunk. Felhasználás egyik feltétele, hogy a zöldség reszelhető legyen

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére