Jelenlegi hely

Terheléses vércukor, NST - Tudod, mit jelentenek?

Korábbi cikkeimben már írtam néhány vizsgálatról - most befejezzük ezt a témát.

A várandósgondozás fontos része a rettegett terheléses cukorvizsgálat. Viszonylag sokakat érint várandósan az anyagcsere átmeneti megbillenése, ami befolyással van a baba fejlődésére is. Ha nem derül ki, hogy egy várandós nő „terhességi diabétesz”-ben szenved, úgy a babája túl nagyra nőhet, a baba érfalai gyengék lehetnek, ami hüvelyi szülésnél fokozza az agyvérzés lehetőségét és születés után könnyen leesik a baba vércukorszintje, ami számára veszélyes állapot. Nagyon fontos, hogy senki gyermekével ne történjen ez meg, ezért fontos a vércukorszint ellenőrzése és eltérés esetén a szigorú, szakember által javasolt diéta betartása - ami egy új szokásrenddel teljesen élhető.

Egészséges ebéd

A vércukorszint szűrése több formában történhet. Orvosi ajánlás a terheléses vércukor vizsgálat, amikor éhgyomorra vesznek vért az anyától, majd 75 g cukorszirup elfogyasztását követően intézményenként eltérő protokollal 60, vagy 90, vagy 120 perc múlva (általában egyszer, általában 120 perc múlva) megismétlik a vérvételt. Kellemesebbé tehető a szirup elfogyasztása egy citrom levével ízesítve - ez nem befolyásolja az eredményt. Van olyan labor, ahol a terhelést 1 zsemle, 2 dl tejjel végzik, tehát cukorszirup helyett ezt kell efogyasztania a kismamának - ez egy kellemesebb formája a vizsgálatnak.

Egyes szakemberek - én is - azt javasolják, hogy a várandós a 24.-26. héten egy általa megszokott, normál étkezést követően 90-120 perc múlva mérje meg a vércukrát házi vércukormérő készülékkel. Ha az eredmény 7,8 alatt van, akkor nincs szükség a terheléses vizsgálatra. 7,8-tól mindenképp javallott a terheléses vizsgálat elvégzése és szükség esetén a diéta betartása. Megfelelő diétával megelőzhető a baba állapotának veszélyeztetése. Akinek diétáznia kell, a helyileg illetékes diabetológián szakszerű, pontos tanácsokat kap és biztosítják számára a rendszeres ellenőrzéseket.

A babavárás során három laborvizsgálatra kap a kismama beutalót. A vizsgálat eredménye mindig egy relatív vashiány. Ez azért van, mert várandósan felhígul a vérünk, azaz a „szárazanyag” aránya kevesebb lesz a több folyadékban, míg a laborérték a nem várandós felnőttek átlagértékére van kalibrálva. Szinte rutinszerűen kap minden várandós receptet vas tablettához. Azt kevesen tudják, hogy a vas és magnézium aránya egymás függvénye. Ha egyikből sok van, csökken a másik. Várandósan nagyon fontos a magnézium, hisz hiányában fokozódik a görcskészség. Ám a magnézium-kalcium kölcsönhatása sem elhanyagolható...

Összességében nem jó egy adott anyag szervetlen formában történő bevitele, csak akkor, ha a hiánya valódi hiánytünetekkel jelez, és akkor is szerves ásványként jó bejuttatni. Manapság már kaphatóak szerves ásványi anyagokat tartalmazó készítmények. A bonyolult egymásra hatás miatt jobb a komplex pótlás, amiben nagy szerepe van az olajos magoknak, zöldségeknek, gyümölcsöknek, aszalványoknak. Általában pont azokat az ételeket kívánjuk, amikre nagy szükségünk van. Az extrém csoki-vágy lehet magnéziumhiány jele, mint a lábikragörcs is - ilyenkor szükséges magnéziumpótlásról gondoskodni, lehetőleg szerves formában, a többi ásványi anyaggal együtt.

A rendszeres vizeletvizsgálat és vérnyomásmérés fontos tudás egy gyermeket váró nő állapotáról. A „terhességi toxémia” nagyon korán felismerhető velük és megfelelő kezeléssel egy életet veszélyeztető állapot előzhető meg. Bár nem az a szokványos, hogy ilyen kórkép fellépjen, de előfordul, ezért fontosak ezek a vizsgálatok.

Azt első laborvizsgálat során mindenkit szűrnek olyan fertőző betegségekre, ami a babát veszélyeztetné. A vércsoport meghatározása a következő baba szempontjából fontos: Rh negatív alcsoportú anyáknak, ha Rh pozitív apától Rh pozitív gyermeke fogan, akkor az anya teste ellenanyag termelésbe kezd, ami a következő baba befogadását akadályozza. Ilyen esetben a szülést követően egy injekció adható be, ami „elaltatja” az ellenanyagokat.

A fogászati és  belgyógyászati vizsgálat (EKG) is része a várandós vizsgálatoknak. Utóbbit a háziorvos végzi.

Kismama farmerban

Korábban említettük az NST vizsgálatot. Arról még nem beszéltünk, hogyan is néz ki a gyakorlatban. A vizsgálatot a 35.- 37. héttől szokták javasolni. Az édesanya hasára egy „tappancsot” rögzítenek gumiszalaggal, ami a baba szívhangjait méri és egy papírra kiírja a szívfrekvencia görbéjét (amennyit dobban egy perc alatt a baba szíve - ez 120-140 dobbanás percenként, ha minden rendben van). A várandós nő a kezébe kap egy érzékelőt, amin egy gomb van - ha érzi, hogy mozog a babája, megnyomja a gombot. A papíron megjelenik a jelzés, amikor mozgott a baba és a mozgás- szívfrekvencia egymás kölcsönhatásában kiértékelhető. Ha jó az eredmény, tudhatjuk, hogy a lepény még rendben ellátja a feladatát, a baba jól van. A vizsgálat általában 20-30 percig tart.

Ami fontos a vizsgálatkor:

  • Nem jó hanyatt fekve végezni, mert a baba így ráfekhet az anya hasi aortájára, elnyomva azt és meggátolva a jó véráramlást. Ezért sok várandós nő nem is érzi jól magát, ha hanyatt kell feküdnie - légszomj, rossz közérzet miatt elfordul. Oldalt fekve, vagy ülve jó NST-t végezni.
  • Éhesen, szomjasan nem célszerű NST-re menni.
  • Mivel időpontra kell menni a vizsgálatra, a baba pedig lehet, hogy épp alszik és nem mozog, a vizsgálat nem mindig végezhető el. Sok baba ébreszthető csokival, vagy a pocak finom megmozgatásával. Az NST vizsgálatot végző szakember sokszor az utóbbit használja a baba ébresztésére. Ha nem zavar anyaként, hogy megmozgatja a hasad, nincs gond - ha azonban rossz érzéssel tölt el, kérd, hogy ne tegye, vagyis ne engedd. Mozgasd meg Te, vagy menj vissza a vizsgálatra akkor, mikor a baba ébren van - lehet, hogy egy séta is elég hozzá.

 

A cikksorozat előző részeit itt találod:

Szülünk, születünk...

A nagy kaland kezdete, avagy mesél a bába

Szülés - Élmény vagy trauma?

Szülés fájdalom és gyógyszerek nélkül - lehetséges?

Szexszülünk

Mikorra vagy kiírva? Fontosabb, mint gondolnád!

"Ti még mindig egyben vagytok?!"

Kell-e nekünk Down-szűrés?

Segítség, faros a babám!

 

 

Szerző: Bóni Tünde - független bába

Kedves Imamit olvasó anyák, apák, gyermeket váró párok!

Egy cikksorozatot indítok csak itt, amiben végigvesszük a baba foganásától az élete első hónapjaiig zajló változásokat. Olyan szempontokat szeretnék fókuszba helyezni, amiről keveset, vagy nem hallottatok. Ha kérdésetek, ötletetek merül fel, kérjek írjatok az info@bonitunde.hu -ra, hogy a következő írásaimban reagálhassak a bennetek felmerült témákra - így valóban Nektek, Rólatok szólhatnak a cikkeim.

Szeretettel várom a gondolataitokat, kérdéseiteket.

 

http://bonitunde.hu

Facebook: @szulunkszuletunk

Győri bábák: www.babafogado.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól.

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól

Kezdő anyukák első játszóterezéseik előtt gyakori kérdés: - Ti mit vesztek fel? Mit visztek magatokkal? Mi kérdeztünk, ti meséltetek. Néhány hasznos tipp gyakorlott játszóteres anyukáktól.
A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Gondolnád, hogy ezek a szavak szoros összefüggésben vannak egymással?
A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Hol az összefüggés? Nézzük meg, melyik játék miben fejleszt!
Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni (neve tájegységenként változik): úgy készül, hogy a krumpliból készült tócsnitól eltérően a krumpli helyett különféle zöldségeket használunk. Felhasználás egyik feltétele, hogy a zöldség reszelhető legyen

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére